Calendar Ortodox: Sf. Sfinţit Mc. Ciprian; Sf. Mc. Iustina fecioara

Calendar Ortodox: Sf. Sfinţit Mc. Ciprian; Sf. Mc. Iustina fecioara

Sfântul Sfinţit Mucenic Ciprian a trăit pe vremea împăratului Diocleţian (284-305) şi era filosof şi vrăjitor cumplit, din Antiohia Siriei, fiind în slujba păgânescului şi necuratului zeu Apolo.

Încă din fragedă tinereţe, dornic fiind de învăţătură, iar părinţii săi fiind bogaţi, Ciprian colindase toate locurile cele mai vestite în acest meşteşug din vremea aceea: Atena, Egiptul, Caldeea, India ş.a. Astfel, s-a desă­vârşit în toate tainele păcătoase ale magiei şi citirii în stele. Ciprian dobândise printre păgâni mare faimă şi pretutindeni îi defăima pe creştini.

Tot în vremea aceea trăia în Antiohia o fecioară creştină, pe care o chema Iustina şi care se născuse din părinţi păgâni, dar care, auzind de Domnul Iisus Hristos, cerceta pe ascuns adunările creştinilor. După multe şi stăruitoare rugăciuni, Iustina fecioara i-a adus la credinţa creştină şi pe părinţii ei.

Pentru că era foarte frumoasă şi înţeleaptă, un tânăr de neam grec, Aglaid, s-a aprins de dragoste pentru dânsa şi dorea s-o ia de soţie. Pentru că ea nu dorea acest lucru, Aglaid a mers la Ciprian vrăjitorul, iar acesta de trei ori a trimis vrăjile sale spre Iustina fecioara, dar vrăjile nimic nu i-au făcut, scrie ziarullumina.ro.

Văzându-şi neputinţa meşteşugurilor sale, Ciprian a împărţit averea sa săracilor şi a crezut în Domnul, botezându-se. Mai târziu, a fost făcut episcop, ostenindu-se în propovăduirea credinţei creştine. Sfântul Ciprian şi Sfânta Iustina au fost prinşi în timpul lui Diocleţian şi pentru că l-au mărturisit cu mult curaj pe Hristos-Domnul, li s-au tăiat capetele, pe 2 octombrie, anul 304.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Prima zi cu zero pacienți internați cu COVID-19, de la debutul pandemiei

Miercuri, 30 Noiembrie 2022
163

Cadrele medicale de la Spitalul Județean au avut parte de o zi specială. Miercuri, 30 noiembrie, a fost prima zi de la începutul pandemiei Covid, în care pe paturile spitalului nu a fost...

Superliga: George Găman arbitrează meciul restant FC Botoşani - FCSB, disputat de Ziua Naţională

Miercuri, 30 Noiembrie 2022
101

Arbitrul George Găman va conduce la centru meciul FC Botoşani - FCSB, restanţă din etapa a VI-a a Superligii, care se va disputa, joi, de Ziua Naţională, de la ora 19.00, potrivit News.roGă...

Caravană cu daruri organizată de liceeni pentru o famiie greu încercată

Miercuri, 30 Noiembrie 2022
152

Sub deviza „O faptă bună, pe voluntari îi adună!”, elevi ai Liceului „Regina Maria”, Dorohoi, coordonaţi de doamna profesoară Creţu Dana, au ajuns cu caravana plin...