În vinerea din Săptămâna Luminată, creştinii ortodocşi sărbătoresc Izvorul Tămăduirii, o sărbătoare ce ne aduce aminte de o minune a Maicii Domnului care a tămăduit un orb de neputinţa sa. Izvorul Tămăduirilor a fost descoperit de împăratul bizantin Leon în apropierea zidurilor Constantinopolului, pe la jumătatea veacului al 5-lea, scrie ziarullumina.ro.
Maica Domnului a binecuvântat acel izvor şi prin mijlocirea ei orbul întâlnit de împăratul Leon a fost vindecat, acestei minuni urmând de-a lungul timpului multe altele. Izvorul a fost ulterior amenajat şi deasupra lui a fost zidită o biserică unde credincioşii se puteau odihni, luau apă sfinţită şi făceau rugăciuni în linişte.
Astăzi, în Biserica Ortodoxă Română este cinstită Icoana Maicii Domnului Siriaca de la mănăstirea prahoveană Ghighiu. Hotărârea a fost luată de Sfântul Sinod al Bisericii noastre în şedinţa de lucru din 15 februarie 2018. Această icoană făcătoare de minuni este una dintre cele mai renumite icoane cu Maica Domnului din România.
Icoana Maicii Domnului Siriaca, pictată pe lemn de santal, datează din secolul al 16-lea și a fost adusă la Mănăstirea Ghighiu în 1958 de PS Vasile Samaha de Serghiopolis din Patriarhia Antiohiei şi a întregului Orient.
De-a lungul timpului, numeroși credincioși care s-au rugat Maicii Domnului, aducând cinstire icoanei de la Mănăstirea Ghighiu, au mărturisit că au primit ajutor grabnic, vindecări și întărire în credință. De asemenea, icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Ghighiu este renumită mai ales pentru ajutor în naştere de prunci şi tămăduirea bolilor.