Calendar Ortodox: Înjumătățirea Cincizecimii; Sfinţii Mucenici Petru, Dionisie şi Paulin (Dezlegare la peşte)

Calendar Ortodox: Înjumătățirea Cincizecimii; Sfinţii Mucenici Petru, Dionisie şi Paulin (Dezlegare la peşte)

Pe vremea când Imperiul Roman era condus de împăratul Deciu (249-251), aprig prigonitor al creştinilor, Sfântul Mucenic Petru, un tânăr frumos şi viteaz, a fost prins de păgâni în Lampsac, o cetate aflată în Helespont, scrie ziarullumina.ro.

Aceştia l-au dus la dregătorul Optimus, care l-a silit să jertfească zeiţei Afrodita. Însă el nu a vrut să se supună, ci a mărturisit cu mult curaj că nu poate să se închine unei zeiţe desfrânate, că este creştin şi se închină numai lui Hristos Iisus, Dumnezeu.

Auzind acestea, dregătorul i-a zdrobit trupul Sfântului Petru, apoi l-a pus în butuci, după care l-a chinuit cu roata. Nereuşind să-l facă să jertfească idolilor şi să-l despartă de Hristos, i-a tăiat capul şi aşa a primit Petru cununa mucenicilor din mâinile Domnului Iisus Hristos.

Sfântul Dionisie era un bărbat creştin şi împreună cu o fecioară, Cristina, se aflau întemniţaţi din porunca aceluiaşi dregător păgân Optimus. Pentru că nu s-a lepădat de Hristos, a fost ucis împreună cu alţi creştini, fiind îngropat sub mulţimea pietrelor aruncate de popor asupra sa.

Sfântul Paulin era din Atena şi propovăduia neîncetat cuvântul Evangheliei printre păgâni. Pentru aceasta, a fost prins şi dus în faţa dregătorului Atenei, care după ce l-a bătut cumplit l-a aruncat într-un cuptor cu foc. Dar sfântul, prin puterea lui Dumnezeu, a ieşit de acolo nevătămat. De aceea, dregătorul a poruncit să i se taie capul. Şi aşa, Paulin şi-a dat sufletul în mâinile Domnului de la care a primit cununa mucenicilor.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Luptătorii greco-romani de la LPS Botoșani, lideri incontestabili la nivel național! (foto)

astăzi, 14:49
3

În perioada 12 – 14 aprilie 2024, sportivii din cadrul secției de lupte a Liceului cu Program Sportiv (LPS) din Botoșani au participat la Finala Cupei României pentru categoria de ...

FC Hermannstadt - FC Botoşani, astăzi de la ora 17:30

astăzi, 14:03
43

FC Hermannstadt şi FC Botoşani se întâlnesc astăzi în etapa a cincea a play-out-ului Superligii.Vezi oferta Superbet pentru meciul cu Hermannstadt!Gazdele sunt lideri &i...

Contabila născută în Botoșani pasionată de fotbal, care luptă în competiția pentru ”1 milion”! (Foto)

astăzi, 14:02
164

Se numără printre cei 50 de concurenți de la „Insula de 1 milion” pentru că își dorește de mult timp să apară într-o emisiune televizată. Aceasta luptă pentru fiul ș...