Calendar ortodox: Îl cinstim astăzi pe Sfântul Cuvios Moise Etiopianul

Sfântul Cuvios Moise a fost etiopian de neam, era negricios la faţă şi slujea ca rob unui oarecare dregător.

Calendar ortodox: Îl cinstim astăzi pe Sfântul Cuvios Moise Etiopianul

Pentru că avea o fire rea şi pentru viaţa sa tâlhărească, dregătorul său l-a eliberat pentru că se temea de el. Deci, plecând Moise, s-a însoţit cu tâlharii şi văzându-l aceia puternic la trup şi aspru la obicei, l-au pus vătaf peste ei. Odată, Moise a dorit să se răzbune pe un cioban care-l împiedicase să facă o nelegiuire.

Dar, negăsindu-l, i-a omorât patru berbeci graşi ale căror piei le-a vândut pe vin. Mai apoi, trecând printr-o mare primejdie, Moise s-a pocăit, devenind călugăr iscusit, trăind în post şi în aspre nevoinţe, aducându-i la Hristos chiar şi pe unii tâlhari care au vrut să-l prade. Căci, şezând în chilia sa, au nimerit la el nişte hoţi, neştiind că el este Moise.

Şi legându-i el cu o funie, i-a pus pe umeri ca pe un sac de paie şi i-a dus în faţa obştii şi a zis către fraţi: „De vreme ce mie nu mi se cade să fac dreptate, iar aceştia au venit asupra mea să-mi facă rău, ce porunciţi să fac cu ei?” Şi au poruncit părinţii să-i dezlege şi să-i lase liberi. Iar ei, dacă au cunoscut că el este Moise şi văzând atâta bunătate la el, s-au mărturisit înaintea lui Dumnezeu, s-au lepădat de lume şi au devenit călugări iscusiţi. Cel care oarecând fusese tâlhar s-a învrednicit chiar de darul preoţiei. Pe când avea 75 de ani au năvălit saracinii în mănăstirea în care vieţuia şi împreună cu încă şase monahi a fost ucis, primind astfel cununa muceniciei din mâinile lui Hristos.

Astfel a fost sfârşitul Cuviosului părintelui nostru Moise Etiopianul, care din tâlhar s-a făcut monah şi cu desăvârşire, plăcut lui Dumnezeu s-a făcut prin adevărată pocăinţă.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneanul care scrie istorie pentru România. ”Îndrăzniți să visați!”

astăzi, 14:38
7

Se spune că, în momentul în care te îndoiești că poți zbura, pierzi pentru totdeauna dreptul de a zbura. Or chiar asta ne învață Mihai Chiruță: atâta timp câ...

Cardurile de alimente vor fi încărcate cu o nouă tranșă de 250 de lei, când se pot încasa banii!

astăzi, 14:19
125

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că va fi acordată o nouă tranşă de 250 de lei pentru persoanele defavorazitate şi pentru pensionarii cu venituri sub 2.000 de lei lunar, care constă &i...

O livadă din apropierea unei comune din Botoșani în pericol din cauza flăcărilor, pompierii trag un nou semnal de alarmă! (foto)

astăzi, 13:55
253

Aproximativ un hectar de vegetație uscată a ars, joi, într-o livadă din apropierea localității Buhăceni.La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Tru...