Calendar ortodox: Astăzi o cinstim pe Sfânta Mare Muceniță Hristina (Cristiana)

La mulți ani tuturor celor ce poartă numele Sfintei Mari Mucenițe Hristina: Cristina, Cristian, Cristiana, Hristina!

Sfânta Mare Muceniță Hristina (Cristiana) a ajuns la cunoștința lui Dumnezeu prin contemplarea naturii, apoi un înger i s-a arătat și I l-a făcut cunoscut pe Hristos. Este serbată în calendarul ortodox în data de 24 iulie.

Sfânta Mare Muceniță Hristina era fiica marelui dregător Urban. Era originară din Tir (Fenicia) și a trăit în timpul împăratului Septimiu Sever (193-211).

Când a ajuns la vârsta de doisprezece ani, Sfânta Mare Muceniță Hristina a fost închisă de tatăl ei într-un turn. Acesta dorea să o ferească de ochii mulțimii pentru că era foarte frumoasa. Planul tatălui era să o țină pe fiica lui în acel turn până avea să împlinească vârsta deplină a majoratului și să slujească tot timpul zeilor păgâni.

Nemulțumită de credința idolatră, Sfânta Mare Muceniță Hristina, începe să se roage Celui ce a adus toate de la neființa la ființa. În urma acestei rugăciuni i se arata un înger care îi descoperă tainele dumnezeiești. Astfel, Sfânta Mare Muceniță Hristina distrusese toți idolii pe care tatăl său îi avea, iar bunurile le-a împărțit celor nevoiași și bătuți de soartă.

Pentru îndrăzneala de care a dat dovada, tatăl său ordonă ca fiica lui să fie supusă la o mulțime de chinuri. Prima oară ordonă ca Sfânta Mare Muceniță Hristina să fie intemnițată și să nu primească mâncare. Și așa va rămâne sfânta fără a manca multă vreme, bucurându-se doar de hrana îngerească, tămăduindu-se de durerile rănilor provocate de chinuitori. După alte suferințe, a fost aruncată în mare. Dar marea aceea i-a fost ei scăldătoarea Sfanțului Botez. Un nor luminos a umbrit-o pe ea și s-au auzit cuvinte de sus, grăindu-se deasupra ei numele Preasfintei Treimi. A ajuns pe uscat cu ajutorul unui înger pe care Creatorul îl trimisese în ajutorul acesteia.

La auzul vestii că fiica sa este vie, Urban ordonă ca aceasta să fie închisa în temniță. Iar în noaptea în care tatăl său o aruncase în închisoare, acesta muri. În locul lui Urban a venit dregătorul Dion, care a chemat-o pe Hristina la judecată, iar ea a mărturisit credința în Hristos și dragostea nemărginita pentru Mielul lui Dumnezeu. Atrăgând pe mulți la credința creștină, fapt care l-a mâniat pe Dion care a chinuit-o cumplit.

Și dregătorul Iulian, care i-a urmat lui Dion, a chinuit-o. A aruncând-o într-un cuptor cu foc, dar Sfânta a rămas nevătămată. În cele din urmă, văzând că nu o poate vătăma cu nimic, a ordonat soldaților să fie împunsă cu sulițe de către soldați și astfel Sfânta Mare Muceniță Hristina a primit cununa muceniciei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

APIA Botoșani: Fermierii botoșăneni, obligați să respecte rotația culturilor!

astăzi, 17:50

Respectarea cerinței GAEC 7 - ROTAȚIA CULTURILOR  PE TERENURI ARABILE, CU EXCEPȚIA CULTURILOR CARE CRESC SUB APA se verifică la nivel de parcelă agricolă, obiectivul principal constituindu-...

Peste o sută de elevi ai unei școli din Botoșani au învățat astăzi de la polițiști despre drepturile animalelor! (foto)

astăzi, 17:16

În anul 1931, ziua de 4 octombrie a fost adoptată oficial ca Zi Mondială a Animalelor în cadrul Congresului Internațional de Protecție a Animalelor de la Florența, Italia. Pentru a...

Măsuri luate și de polițiștii de frontieră în contextul sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva!

astăzi, 15:57

În perioada premergătoare și pe timpul celebrării religioase a Sfintei Cuvioase Parascheva, conducerea Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi a luat măsuri pentru î...