Ministerul Culturii a anunțat vineri, 30 iunie, acordarea titlului onorific de Tezaur Uman Viu unui număr de 12 persoane purtătoare, creatoare și păstrătoare de patrimoniu cultural imaterial. Dintre cele 12 titluri, două au ajuns la Botoșani.
Astfel, cultura tradițională botoșăneană este recunoscută la nivel național, de către Ministerul Culturii, prin câștigarea a două titluri onorifice, care adaugă județului motive noi de mândrie și de bucurie.
Este vorba despre:
-Țîrliman Ileana, din Ibănești, județul Botoșani. Domeniul - prelucrarea fibrelor și firelor textile: in, cânepă, bumbac, lână.
-Ciubotărița Constantin, din Joldești, județul Botoșani. Domeniul - prelucrarea pieilor și blănurilor - argăsit, cojocărit, curelărit.
”Îi felicităm pe meșterii populari câștigători, ambasadori ai culturii tradiționale botoșănene”, a declarat Iustina Irimia-Cenușă, manager al Centrului de Creație Botoșani.
Programul vizează identificarea și recunoaşterea la nivel național a celor care sunt creatori și păstrători ai valorilor tradiționale și care fac, prin talentul și efortul lor, dovada caracterului excepțional al performării, fiind capabili să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilității acestuia în cadrul comunităților.
”O felicităm din nou pe tânăra și neobosita noastră colegă, Daliana Bejan, referent al Compartimentului Artă Populară Artizanală și Meșteșuguri Tradiționale din cadrul CJCPCT Botoșani, care a depus trei dosare anul acesta, din care două au fost câștigătoare! Aprecieri pentru cei din mica noastră echipă care muncesc necontenit, pe salarii mici, și aduc în atenția publicului oameni, locuri și tradiții care reprezintă cu cinste Botoșaniul prin artă și cultură!”, a completat Iustina Irimia-Cenușă.