BOTOSANI, 15 ianuarie 2009 - Sarbatoarea Poeziei romanesti! (Galerie foto)

La 15 ianuarie, an de an, Eminescu deschide cerurile la Botosani!

Este un miracol care se petrece o data pe an, intr-un singur loc din tara. Pentru ca numai la Botosani, pe 15 ianuarie, este posibil sa se adune la un loc cei mai mari scriitori (din toate generatiile!), cei mai inaltatori actori, ministri, primari, prefecti, profesori, oameni simpli, politicieni de absolut toate culorile.

Fara a duce spre derizoriu un eveniment de asemenea anvergura, Gala decernarii Premiilor Mihai Eminescu a devenit, de ani buni, cel mai distinct eveniment cultural, dar si monden din nordul tarii.

Ministrul Culturii, Theodor Paleologu, vicepresedintele Uniunii Scriitorilor din Romania, Varujan Vosganian, poetii Cristian Simionescu, Mircea Dinescu, Adrian Popescu, Ilie Constantin, ca sa amintim cativa dintre laureatii Premiului de Poezie Mihai Eminescu, Opera Omnia, dar si dintre cei tineri, castigatori de-a lungul anilor ai Premiului Mihai Eminescu, Opera Prima: Dan Bogdan Hanu, Razvan Tupa, Teodor Duna, Claudiu Komartin, Andra Rotaru, Rita Chirian. Alaturi de laureata acestui an, Svetlana Carstea.

In premiera, in acest an, ambele premii, si pentru Opera Omnia, si pentru Opera Prima, au ajuns la doi botosaneni, Cristian Simionescu (nascut in Hlipiceni), si Svetlana Carstea, nascuta in Botosani. Poetii numiti se alatura altor doi botosaneni laureati ai acestui premiu de-a lungul anilor, si anume Dan Sociu si Rita Chirian.

In sala Teatrului Mihai Eminescu au fost prezenti si primarul Botosaniului, Catalin Flutur, cu viceprimarii Catalin Alexa si Florin Ghiorghita, prefectul Gheorghe Sorescu, impreuna cu subprefectii David Salgau si Corneliu Mihai, dar si numerosi alti politicieni, printre care si Cristian Roman.

Aflat pentru prima data la Botosani, ministrul Culturii, Theodor Paleologu, a parut la inceput mai degraba stingher si vizibil stanjenit de expunerea in fata unui public atat de numeros. Cu toate acestea, discursul sau a fost unul decent, elegant, care il recomanda drept un bun orator si un posibil viitor stralucit politician. Cu umor, galant si, pe alocuri, relaxat, Theodor Paleologu a avut misiunea de a o premia pe Svetlana Carstean, laureata Premiului National de Poezie Mihai Eminescu, pentru Opera Prima.

“Daca ar fi fost tatal meu printre dumneavoastra, ar fi putut vorbi mult mai competent despre poeta premiata in aceasta seara. Eu am pregatire in filozofie politica, asa ca vom vorbi despre politica", a spus ministrul Culturii.

“Voi incepe prin a spune ca Mihai Eminescu ar fi fost ostil guvernului din care eu fac parte. Sa nu se bucure prea tare, insa, domnul Varujan Vosganian, pentru ca Eminescu ar fi fost ostil si partidului din care face parte dumnealui. Nu trebuie sa facem un cult din Eminescu, pentru ca ar fi o maniera de a castra politic acest mare reactionar, antirepublican, antidemocratic, monarhist si profund conservator. Eminescu era pe dos decat este Romania in momentul de fata. Eminescu era total necorect din punct de vedere politic. In spatele cultului lui Eminescu, sa nu uitam profunda lui opozitie fata de ceea ce suntem noi acum", a incheiat Paleologu.

Dupa discursul ministrului Culturii, criticul Mircea A. Diaconu, vicepresedinte al juriului pentru Premiul Opera Prima, a adus in atentie poeta premiata.

“In ceea ce ma priveste, cand aleg un nume de poet premiat, ma gandesc la doua lucruri: privind in urma, e important daca poetul va marca metabolismul poeziei romanesti, si daca dintre numele alese, peste ani ii vom regasi pe acesti poeti la pretendentii la marele premiu", a spus Mircea A.Diaconu.

Svetlana Carstean a primit astfel recunoasterea nationala pentru volumul de debut Floare de menghina, aparut la Editura Cartea Romaneasca, in 2008. “Multumesc pentru ca mi-ati oferit prilejul sa revin acasa", a transmis emotionata poeta nascuta in 1969, la Botosani.

Fostul ministru de Finante, Varujan Vosganian, nu a pierdut prilejul si, la fel ca anul trecut, a smuls aplauze prelungite dupa un discurs erudit, fascinant, un spectacol viu, o meditatie in trepte, dupa cum el insusi s-a exprimat. Astfel, disputa oratorica intre Varujan Vosganian si Teodor Paleologu a facut deliciul publicului.

“Eminescu nu era in afara tipicului! Albert Camus spunea: Cultura se dedica in primul rand celor invinsi! Cultura este rebela, nu poate fi subjugata! Ea trebuie sa ramana religia celor invinsi!", a decretat scriitorul Varujan Vosganian.

In confruntarea directa dintre Paleologu si Vosganian, Mircea Dinescu, recunoscut prin capacitatea sa oratorica si, mai ales, succesul la public, s-a limitat doar la a sublinia rolul sau ingrat de a-i preda poetului premiat coronita de lauri, pe care el insusi a castigat-o anul trecut. "Ma simt ca un poet ratat", a conchis Dinescu.

A urmat momentul mult asteptat al conferirii celui mai important premiu literar din Romania, Premiul National de Poezie Mihai Eminescu, pentru Opera Omnia: Cristian Simionescu.

Cristian Simionescu a avut cea mai indelungata candidatura. La Cristian Simionescu se observa o contradictie flagranta intre valoare si vizibilitate, care ar putea sa explice si intarzierea noastra, a juriului, in a-l premia. Poetul nu e prezent pe scena noastra literara, in mijlocul solilor fara solie, a bufonilor. Cristian Simionescu a ramas fidel provinciei, intr-o retragere sinonima respingerii. Foarte exigent cu sine, si-a creat un spatiu de intimitate si reflectie, pe care l-a denumit Taciturnia. Cristian Simionescu a fost si este un nume care conteaza, o prezenta, a spus co-presedintele juriului pentru Premiul de Poezie, Opera Omnia, Mircea Martin.

Intr-o agitatie intelectuala imbracata in haine poetice, El, Poetul laureat, a vorbit prin poezia sa, impresionand prin demnitate, distinctie si, mai ales, prin sentimentul pe care, de pe scena, parea sa il transmita celor din sala, cu cuvintele propriului poem: Ce puteti vinde celui ce nu-i lipseste nimic?

Miracolul poeziei a fost completat de actorul Ion Caramitru si de pianistul Jonny Raducanu, intr-un spectacol de exceptie.

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Leo Grozavu, după 1-1 cu CFR Cluj: ”Nu aș vrea să fiu arogant, dar am fost mai buni!”

Sunday, 19 January 2025

Meriton Kirenica a deschis scorul pentru ardeleni rapid (minutul 10), însă moldovenii au avut forța să egaleze pe final prin Enzo Lopez (minutul 85). ”Cred că puteam să obținem ma...

FC Botoșani - CFR Cluj 1-1. Cu Leo Grozavu pe bancă, botoșănenii scot un punct și impresionează în jocul cu „feroviarii”!

Sunday, 19 January 2025

FC Botoșani a „smuls” un punct pe final, punându-i o nouă piedică CFR-ului, 1-1. „Feroviarii” n-au excelat în Moldova și irosesc puncte importante în lupt...

O nouă căsuță ridicată de o asociație din Botoșani oferă noi speranțe pentru persoanele aflate în dificultate!

Sunday, 19 January 2025

După o săptămână de muncă dedicată amplasării acestei casute, în săptămâna următoare va fi amenajat interiorul, astfel încât să poată fi oferit un cămin pent...