Botoşănenii, invitaţi pe scena Teatrului Eminescu, la premiera spectacolului "Aniversarea"!

Sâmbătă şi duminică, botoşănenii sunt invitaţi să urce pe scena Teatrului Mihai Eminescu, rolul pe care îl vor juca fiind acela de... spectatori! "Aniversarea" este evenimentul teatral care schimbă cutuma producţiilor cu care publicul botoşănean s-a obişnuit. Şi asta pentru că propunerea regizorului a schimbat viziunea nu doar a actorului în raport cu spectatorul, ci şi a spectatorului în raport cu actul artistic. Aşadar, publicul va urca pe scenă şi va fi martorul desfăşurării întregii reprezentaţii.

Spectacolul "Aniversarea" îl aduce la Botoşani pe Erwin Şimşensohn, absolvent al UNATC Bucureşti (regie teatru, 2003, la clasa Cătălina Buzoianu). A montat spectacole în Bucureşti, Târgu Mureş, Brăila, Galaţi, Arad. La Botoşani aduce pe scenă un text al olandezului Jeroen Van Den Berg.

"Aniversarea este un spectacol care aduce în atenţie o problemă destul de fierbinte a zilelor noastre. Familia, sub presiunea societăţii, trebuie să se adapteze între ceea ce ţine de moment şi ceea ce ţine de eternul uman. I-am încredinţat oaspetelui Teatrului Eminescu, Erwin Şimşensohn, regia acestui spectacol. O echipă întreagă se află în jur, încercăm să aducem publicul aproape de una dintre problemele foarte importante ale lumii de astăzi. Nu venim cu o soluţie, doar vă invit să vedem împreună acest spectacol", a spus Traian Apetrei, directorul Teatrului Mihai Eminescu Botoşani, în debutul conferinţei de presă care a avut loc joi.

Spectacolul de la Botoşani se va desfăşura într-un fel atipic, ieşit din firescul teatral cu care spectatorii au fost obişnuiţi. Publicul se va afla pe scenă şi va urmări o poveste despre familie. "Este o comedie dark, dacă vreţi, o dramă cu aspecte comice, vorbeşte mult despre condiţia familiei, despre problemele grave cu care se confruntă o familie, cu copiii adolescenţi, despre posibile scenarii spre care merg aceste probleme", spune regizorul Erwin Şimşensohn.

Erwin Şimşensohn a accentuat importanţa echipei în realizarea unui produs artistic de calitate. "Cred foarte tare că teatrul ţine de spiritul de echipă, produsul teatral este rezultatul unei echipe, nu este un produs de autor. Acest spectacol a fost o nouă provocare, este al patrulea spectacol al meu din 2015, acesta - început anul trecut - având premiera în 2016, mi-a făcut mare plăcere să lucrez aici, unul dintre motive a fost această echipă, pasiunea pe care am găsit-o în această trupă", a rostit Erwin Şimşensohn.

De altfel, Erwin Şimşensohn nu a pierdut prilejul de a transmite un mesaj către comunitate, către autorităţi şi forurile cu responsabilitate culturală. "Trebuie să spun, fără relevanţă directă cu spectacolul nostru, că aceast teatru, această trupă, merită mai mult din partea autorităţilor, a forurilor, pentru a se întoarce cât mai repede într-o clădire emblemă a municipiului Botoşani, un spaţiu vital, clădirea Teatrului Mihai Eminescu. Spectacolele acestei trupe trebuie să se afle acolo unde le este locul. Este greu de lucrat în acest spaţiu, este bine că el există, dar nu este o variantă ideală. Nu e propice realizării în bune condiţii a unui produs artistic de calitate. Noi am făcut tot ce ne-a stat în putinţă".

Actriţa Dana Bucătaru a vorbit despre întâlnirea cu regizorul Erwin Şimşensohn, dar mai ales despre faptul că o astfel de experienţă este mult prea rară în spaţiul teatral botoşănean. "Este nedrept ca o dată la 7-8 ani să vină un regizor pe care trupa îl aştepta de mult timp. Peste un an sper ca Erwin să revină la Botoşani, pentru ca şi ceilalţi colegi ai mei să aibă posibilitatea de a lucra, şi poate într-un nou spaţiu".

La rândul său, actorul Sorin Ciofu a punctat asupra impactului pe care l-a avut asupra colectivului de actori din Botoşani întâlnirea cu regizorul. "A fost excepţională această întâlnire, Erwin a lucrat cu noi ca într-un laborator. Ne-a scos din ceea ce numim noi ticuri, din sertăraşele noastre. O premieră pentru mine este şi spaţiul, e prima dată când joc cu spectatorii pe scenă. Sper ca Erwin să revină la Botoşani".

Referitor la spaţiul de joc, Erwin Şimşensohn a ţinut să facă şi alte precizări. "Spaţiul nu e un moft regizoral, o găselniţă. Raportarea publicului la spaţiul de joc serveşte spectacolului, serveşte atmosferei, serveşte relaţiei dintre actor şi spectator. O sală mare impune un anumit tip de joc, un anumit tip de rostire a replicilor, un anumit tip de relaţie a actorilor cu sala, care de multe ori poate dăuna spiritului teatral, unui adevăr scenic, unui firesc pe care mi l-am dorit prezent, unei emoţii pe care mi-am dorit-o aici, în acest spectacol. Participarea publicului atât de aproape de spaţiul de joc face parte din conceptul de spectacol, nu e un moft, nu e  nimic inovator, se practică în ţară. Mă bucur că am găsit această deschidere la Botoşani".

Actorul Marius Rogojinschi, cel care şi-a asumat rolul de asistent de regie: "Am fost onorat de a fi alături de Erwin şi de colegii mei în realizarea acestui spectacol. Am avut o experienţă didactică, pedagogică şi artistică unică. M-au surprins foarte mult calităţile artistice şi inspiraţia cu care Erwin a gândit acest spectacol îmbinând două planuri. Un plan al interpretării artistice de către actori în cheie realistă şi planul suprarealist pe care îl oferă decorul, proiecţia şi sunetul, făcând să înţelegem viaţa şi dintr-un alt context, un context al unui artist care priveşte drama unei familii, fractura dintre generaţii şi fractura de comunicare. Din nefericire, aspecte tipice timpului pe care îl trăim. Alăturez şi eu dorinţa ca anul viitor Erwin să revină aici la Botoşani".

Premiera de la Teatrul Eminescu are, însă, şi un neajuns: pe scenă vor fi doar 65 de locuri pentru public. Pentru ca un număr cât mai mare de botoşăneni să poată vedea spectacolul, va fi nevoie de mai multe reprezentaţii.

Teatrul Mihai Eminescu
Sâmbătă, 30 ianuarie, şi duminică, 31 ianuarie 2016, ora 19.00

"Aniversarea", de Jeroen Van Den Berg

Regia artistica: Erwin Şimşensohn

Distributia:
Mama – Daniela Bucataru
Tata – Sorin Ciofu
Esther – Alexandra Vicol
Jurgen – Razvan Amitroaei
Thea – Gina Patrascu

Asistent regie: Marius Rogojinschi
Scenografia: Iuliana Gherghescu

Miscare scenica: Victoria Bucun
Video design: Andrei Cozlac
Sound design: Ana Teodora Popa


Pret bilet: 20 lei

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Citește AICI noul număr al revistei de cultură Hyperion. ”Un an cu de toate!”

Thursday, 21 November 2024

Revista ”Hyperion”, aflată în cel de-al 42-lea an al apariției, revine în atenția iubitorilor de literatură cu cel mai recent număr, ediția de iarnă a acestui an. Pagini...

”Amicul țăranilor” din Botoșani: Boierul care i-a iubit pe țărani, despre care Kogălniceanu vorbea cu admirație! (Foto)

Thursday, 21 November 2024

S-a stins într-o zi de 21 noiembrie, fiind înmormântat în Cimitirul Eternitatea, din municipiul Botoșani. Pe piatra funerară se poate citi și astăzi: ”Aici doarme ami...

Doliu în Teatru: A plecat la cele veșnice un actor botoșănean care a cunoscut magia scenei, dar și pușcăria politică!

Wednesday, 20 November 2024

Un actor cu o poveste de viață tulburătoare! Înainte de 1989, după ce a încercat să plece ilegal din România, a fost condamnat la o pedeapsă de 20 de ani închisoare. &Ici...