”Festivalul acesta e pentru copii, să vadă și să îndrăgească frumoasele noastre tradiții”, a spus Răzvan Baltă, cel care a coagulat în acest an mediul de afaceri și a reușit, astfel, să le ofere botoșănenilor un eveniment care, cel mai probabil, a atins recordul de participanți și de spectatori.
Prin intermediul transmisiunilor live, imaginile au ajuns și la botoșănenii aflați departe de casă, dar care duc dorul tradițiilor din Moldova. ”Sunteți minunați, botoșănenii mei! Anul acesta nu ajung acasă, însă ce am văzut azi îmi alină dorul pentru un timp. Mi-e dor de tot ce am văzut, îmi aduc aminte de anii în care și eu mergeam în ansamblu și participam la aceste parade”, ne-a transmis o botoșăneancă din Madrid. Și din Italia, Franța, Germania, Marea Britanie sau Turcia au venit mesaje de salut pentru cei de acasă.
Cea de-a XLVIII-a ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Din străbuni, din oameni buni...” este organizată de Centrul Județean pentru Conservare și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, în parteneriat cu Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani și cu Centrul Județean de Voluntariat Botoșani. Însă anul acesta evenimentul a beneficiat de sprijinul mediului de afaceri din Botoșani.
Centrul municipiului Botoșani s-a umplut de oameni încă de la ora 10.00. Formațiile participante, concentrate în zona Teatrului ”Mihai Eminescu”, dar și mulți curioși care au vrut să privească de aproape urșii, mascații, caprele, precum și copiii și tinerii îmbrăcați în frumoase costume populare.
La ora 11.00 fix s-a dat startul paradei formațiilor de datini și obiceiuri. Din fața Palatului Administrativ, traseul stabilit a fost: Str. Cuza Vodă – Casa Sindicatelor – Liceul A.T. Laurian – Podul de Piatră – Calea Naţională – Direcţia Muncii – Hotel Rapsodia – Str. Cuza Vodă.
Însoțiți de muzica specifică locului din care provin, cu obiceiurile de iarnă reprezentative, formațiile au fost însoțite chiar și de primarii comunelor, dar și de cetățeni veniți să își susțină consătenii.
Un moment aparte a fost realizat de „Ceata Ursul lui Gavrilă” din Asău, județul Bacău, cunoscuți în întreaga țară și peste hotare pentru obiceiurile și tradițiile speciale.
Al doilea moment este constituit de spectacolul pregătit de cele 36 de formaţii de datini și obiceiuri de iarnă participante, care evoluează începând cu ora 12:00 pe scena amplasată în fața Primăriei Municipiului Botoșani.
Formațiile participante: Ansamblul „Tălăncuța” - regiunea Cernăuți - Ucraina, Ansamblul folcloric „Grinăuțeanca”, Ansamblul folcloric „Cusărenii” și Ansamblul folcloric „Mugurașii” din raionul Ocnița - Republica Moldova; „Ceata ursul lui Gavrilă” din Asău, județul Bacău, Ansamblul Folcloric „Moldovenii din cetate” din Moșna, județul Iași, Ansamblul Folcloric „Balada” din Bistrița; Școala de Dans „Ion Macrea” din Sibiu; Ansamblul „Dor de Plaiuri Corlățene” din Corlăteni; Ansamblul Folcloric „Dor de Doină” din Cristești; Ansamblul „Spic de Grâu” din Dobârceni; Ansamblul Folcloric „Hora” din Vlăsinești; Ansamblul Folcloric „Flori de Corn” din Corni; Formația „Căiuții Albaștri” din Hlipiceni; Ansamblul „Cununa Bălușeni”; Ansamblul Școlii Gimnaziale „Dimitrie Brândza” din Viișoara; Ansamblul „Flori de Busuioc” din Trușești; Ansamblul „Hora Dângeneană” din Dângeni; Ansamblul „Flori de Măr” din Curtești; Ansamblul „Moștenitorii” din Mileanca; Ansamblul Folcloric al Liceului Teoretic „Anastasie Bașotă” din Pomârla; Ansamblul „Vatra Satului” din Albești; Ansamblul de datini și obiceiuri de iarnă „Codrulețul” din Vorona; Ansamblul „Stejărelul – Vlăstarele lui Enescu” din George Enescu; Ansamblul „Datina Străbună” din Broscăuți; Ansamblul de datini și obiceiuri de iarnă „Sirețelul” din Vârfu Câmpului; Ansamblul Folcloric „Doina Costeștilor” din Răchiți; Ansamblul de datini și obiceiuri din Știubieni; Ansamblul Folcloric „Todireanca” din Todireni; Ansamblul de dansuri populare „Ciobănașul” din Copălău; Ansamblul „Bujorelul” din Coșula; Ansamblul „Pescărușii Suliței”; Ansamblul „Cununița” din Prăjeni; Ansamblul Folcloric Santa Mare; Formația „Codrii Herței” din Cristinești; Ansamblul „Floare Albastră” din Gorbănești; Ansamblul „Plaiuri Conceștene” din Concești; Ansamblul „Ciobănașul” din Bucecea.