Bisericuța din Botoșani în care se mai slujește într-o singură zi din an. ”Este iubită şi preţuită!” (Foto)

Majoritatea locuitorilor mai în vârstă aici s-au botezat și s-au cununat, în fiecare an în ziua de hram ei își amintesc cu nostalgie de tinerețe, când terenul din jurul bisericii nu era împrejmuit și după Sfânta Liturghie avea loc acolo hora satului, la care participau cu mult drag.                    

Localitatea Vorona situată la 21 km de municipiul Botoșani, este o veche vatră moldovenească, atestată încă din timpul domnitorului Stefan cel Mare. La o distanță de aproximativ 5 km de centrul comunei Vorona se află satul Icușeni, un sat mare și frumos locuit de oameni vrednici și gospodari urmași ai domnitorului Ştefan cel Mare, având drept strajă codrii seculari.

În mijlocul satului Icușeni, într-o poieniță, se află o bisericuță frumoasă din lemn, caldă și primitoare asemenea unei căsuțe de demult. Documentele istorice atestă faptul că bisericuța veche de la Icușeni a fost construită în sec. al XVII-lea cu ajutorul arhimandritului Rafail, starețul Mănăstirii Vorona de la acea vreme.

Lăcașul este construit cu lemn ”de pe loc”, din bârne de stejar cioplite și încheiate la colțuri, temelia este din piatră de râu, iar acoperișul din șindrilă. Catapeteasma este cea originală, nu a fost niciodată restaurată, stranele sunt vechi, icoanele au fost înnegrite de vreme, ferestrele mici prin care cu economie pătrunde lumina. Atât interiorul, cât și exteriorul au fost văruite în alb păstrând atmosfera unei case țărănești tradiționale.

În zilele noastre, la Icușeni se mai oficiază Sfânta Liturghie doar o singură dată pe an, pe data de 8 noiembrie, când se sărbătoresc ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” și este hramul bisericii, iar oamenii vin în număr foarte mare, mai ales că în jurul ei se află mormintele primului cimitir al satului. Vin și copiii de la școală, tineri și bătrâni cu toții au un sentiment aparte, spunând: ”Mergem la biserica noastră, la hramul nostru”.

Majoritatea locuitorilor mai în vârstă aici s-au botezat și s-au cununat, în fiecare an în ziua de hram ei își amintesc cu nostalgie de tinerețe, când terenul din jurul bisericii nu era împrejmuit și după Sfânta Liturghie avea loc acolo hora satului, la care participau cu mult drag.                            

"Bisericuţa „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”, din Icuşeni, prin înfăţişarea ei, prin aspectul ei interior de autentică intimitate spirituală, face parte din patrimoniul material şi spiritual al comunei noastre Vorona şi pentru acest motiv este iubită şi preţuită şi se fac eforturi pentru a fi păstrată în forma ei deosebit de originală cu specific străvechi medieval", spune Anca Axinte, de la Centrul de Informare Turistică Vorona.

(Sursa: BOTOȘANI - Atracții și trasee turistice)








(Foto: Facebook / BOTOȘANI - Atracții și trasee turistice)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

CCR a anulat candidatura Dianei Şoşoacă la preşedinţie. Ce se întâmplă cu Mircea Geoană!

Saturday, 5 October 2024

Judecătorii Curţii Constituţionale au dezbătut, sâmbătă, mai multe contestaţii cu privire la candidaturile lui Nicolae Ciucă, Mircea Geoană, Ludovic Orban, Kelemen Hunor şi Dianei Iova...

Valeriu Iftime, de Ziua Educației: ”Avem copii extrem de talentați, cărora le sunt tăiate aripile din cauza lipsei de oportunități și resurse”

Saturday, 5 October 2024

Liderul PNL Botoșani și președitele ales al Consiliului Județean a transmis un mesaj de Ziua Educației. Redăm integral mesajul lui Valeriu Iftime: ”Avem copii extrem de talentați, c...

FC Botoșani – Rapid, mâine de la ora 18:15

Saturday, 5 October 2024

FC Botoșani și Rapid se întâlnesc mâine pe "Municipal", în etapa cu numărul 12 din Superligă. Vezi oferta Superbet pentru meciul cu Rapid! Botoșănenii v...