Biserica din Botoșani construită ”cu banii strânşi de la poporănii” cărămidari! (Foto)

Cu o istorie de aproape două secole, biserica din municipiul Botoșani a trecut prin grele încercări: războaie, sărăcia unui oraș care s-a luptat și el cu vremurile, iar acoperișul a fost distrus de trăsnet.

Biserica „Duminica Mare” din municipiul Botoşani a fost construită în anul 1838, alături de locul unde a existat ani buni o Biserică de lemn, cu hramul „Sfântul Vasile cel Mare”.

Pentru a reaminti acest lucru, ctitorii actualei Biserici au aşezat icoana Sfântului Vasile cel Mare pe catapeteasmă, alături de icoana hramului „Pogorârea Sfântului Duh”.

Ctitorii Bisericii au fost credincioşii aparţinând breslei cărămidarilor din „Târgul Botoşani”, care, la acea vreme, locuiau în această parte a oraşului.

Pentru adunarea banilor necesari la construcţia Bisericii, s-a cerut voie de la Mitropolitul Veniamin să se facă o colectă de la credincioşi. Din lipsa banilor, lucrările s-au întrerupt pentru o perioadă.

Până la finalizarea lucrărilor au mai trecut încă doi ani, perioadă în care s-au adunat bani pentru construirea catapetesmei şi pictarea câtorva icoane.



Aşa după cum reiese din pomelnicul ctitorilor, un rol deosebit în ceea ce priveşte construirea actualei Biserici l-au avut preoţii Gabriel, Neculai şi Ilarion, „cu banii strânşi de la poporănii din breasla cărămidarilor”.

În anul 1857 a fost reconstruit acoperişul ars din cauza trăsnetului.

Preoţii şi credincioşii acestei parohii au intervenit de mai multe ori, pe parcursul timpului, pentru repararea şi înfrumuseţarea Bisericii.

În anul 1956 a fost refăcută reparaţia exterioară şi interioară a lăcașului de cult.

Mai mult, în anul 1996 a fost refăcută tencuiala interioară a Bisericii, iar între anii 1997 – 2004, prin efortul deosebit al enoriaşilor, s-a reuşit înfrumuseţarea Bisericii cu o pictură de calitate, în frescă, executată de pictorul Gheorghe Bratiloveanu, din Suceava.

În paralel, în vederea sfinţirii Bisericii, s-au făcut în anul 2004 şi alte lucrări: refacerea duşumelelor, a Sfintei Mese, cumpărarea de veşminte noi, a unei Sfinte Evanghelii, toate de mare valoare .

Zeci de credincioși participă duminica și în zilele de sărbătoare, la slujbele oficiate în acest lăcaș de cult, atât de iubit și apreciat de enoriași.

Sursa: CNIPT

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ea este ”diva” din Botoșani pe care instanța o obligă să muncească în folosul comunității!

astăzi, 13:40

Cunoscută în zona emisiunilor mondene și de cancan din România, botoșăneanca în vârstă de 28 de ani va schimba, pentru o vreme, ”peisajul” monden. Asta î...

A plătit 2.000 de euro pentru dreptul de a rămâne ilegal într-un stat Schengen!

astăzi, 12:57

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stânca efectuează cercetări în privinţa unui bărbat, cu cetățenie R. Moldova, care a prezentat la controlul de...

Gest admirabil al unui pompier botoșănean: Și-a ”dăruit” ziua de naștere copiilor sinistraților din Galați! (Foto)

astăzi, 11:52

Copiii văd și simt lucrurile altfel, iar aceste zile, în care s-au văzut nevoiți să își părăsească propria casă, le vor rămâne în minte pentru totdeauna. Sunt putern...