Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” anunță lansarea proiectului ”Centrul Cultural Transfrontalier Multietnic”

Biblioteca Județeană ”Mihai Eminescu” Botoșani, în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Direcția Cultură a Primăriei Bălți anunță desfășurarea conferinței de lansare a proiectului ”Centrul Cultural Transfrontalier Multietnic”, 2SOFT/2.1./70, finanțat prin Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020.

Prioritatea programului la care va contribui proiectul este Conservarea și promovarea moștenirii culturale și istorice.

Obiectivul general: Creșterea cooperării transfrontaliere în domeniul culturii și al înțelegerii reciproce, cu impact direct asupra recuperării și evidențierii patrimoniului istoric și cultural comun celor două domenii ale proiectului, și anume comunitățile etnice din Bălți și Botoșani (evrei, armeni, lipoveni ruși ucraineni, polonezi, rromi)

Obiective specific sunt următoarele:

O.S.1 Promovarea parteneriatului și cooperării transfrontaliere prin contacte instituționale între Biblioteca Județeană Mihai Eminescu Botoșani și Secția Culturală a Primăriei Bălți, precum și prin contacte interpersonale între membrii comunităților implicate în proiect.

O.S.2. Oferirea unor condiții bune pentru ca persoanele implicate să se cunoască, să lucreze împreună în ateliere, dezbateri, activități artistice, evenimente culturale în cadrul proiectului.

O.S.3 Efectuarea de investiții comune în cultură, asigurând în același timp siguranța și securitatea cetățenilor celor două țări, precum și asigurarea cadrului și a condițiilor care conduc la vizibilitatea și promovarea comunităților etnice din cele două zone, prin crearea unei culturi transfrontaliere multietnice centru pe o parte și a frontierei, precum și prin construirea, întreținerea și actualizarea site-ului comun.

Rezultatele proiectului

1. creșterea numărului de activități desfășurate cu și în cadrul comunităților etnice locale

2. creșterea numărului de instituții care susțin, într-un fel sau altul, activitățile comunităților etnice

3. creșterea numărului de materiale informative despre comunitățile etnice din cele două zone

4. creșterea numărului de centre culturale unde își pot desfășura activitățile în comunitățile etnice Botoșani și Bălți.

5. creșterea numărului de site-uri care oferă informații despre comunitățile etnice din Botoșani și Bălți

Valoarea totală a proiectului este de 90.379 euro, contribuție UE fiind de  81.211euro (89,50%), contribuția Bibliotecii Județene ”Mihai Eminescu” Botoșani este de  5.816 euro (6,41%), iar contribuția Direcției Cultură Primăria Bălți de 3.712 euro (4,09%).

Grupul țintă al proiectului este alcătuit din 60 de copii care aparțin minorităților etnice din Botoșani și din Bălți, scriitori, meșteri populari, artiști, oameni de cultură care pot vorbi despre tradițiile comunităților etnice, cultură și istorie, bibliotecari de la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani și bibliotecari de la Biblioteca Municipală „Eugen Coșeriu” din Bălți.

Beneficiarii finali sunt echipele de proiect (12 persoane), 150 de persoane din Botoșani și Bălți, utilizatori ai celor două instituții, 4 instituții educaționale și culturale din Botoșani și din Bălți.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani angajează medici pentru Botoșani, Săveni și Darabani: Lista locurilor de muncă a AJOFM Botoșani

Monday, 30 September 2024

Pentru medici primari specializați în Medicină internă este scos la concurs un post. Candidații trebuie să aibă studii superioare. Salariul este de 17162 lei. Postul este pe perioadă n...

Anunț AJOFM Botoșani: În atenția agenților economici!

Monday, 30 September 2024

„Pentru accesarea contului dumneavoastră din PULS este necesară setarea unei parole folosind link-ul: puls.anofm.ro și adresa de e-mail la care aveți acces (dacă ați avut un cont in SEMM) ...

Proiect USR: Imobilele pentru care s-au folosit 30% materiale reciclate nu vor mai plăti impozite locale 3 ani!

Monday, 30 September 2024

Proiectul are ca scop îmbunătățirea semnificativă a gestionării, reciclării și valorificării acestor deșeuri în România. Inițiativa vine ca răspuns la nevoile urgente de a...