Astăzi se sfinţeşte Marele Mir

Astăzi, la Catedrala patriarhală din Bucureşti, are loc sfinţirea Marelui Mir, în cadrul Liturghiei Sfântului Vasile cel Mare, unită cu Vecernia. Slujba Sfintei Liturghii şi sfinţirea Marelui Mir vor fi săvârşite de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu ierarhii Sfântului Sinod al BOR. Fiecare ierarh eparhiot va primi cu acest prilej o amforă de inox cu cinci litri de Mir.

Vasele cu Marele Mir vor fi aduse în Catedrala patriarhală. Vor fi rostite patru rugăciuni de sfinţire. În cadrul rugăciunilor există formule speciale de epicleză (de invocare a Duhului Sfânt asupra Mirului, asupra acestei materii care va deveni purtătoare de har).

IPS Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, ne-a făcut cunoscut faptul că "Marele Mir din vasele speciale se va introduce în nişte amfore, făcute din inox, care vor fi date fiecărui ierarh titular, al fiecărei eparhii. Aceste amfore sunt foarte utile, pentru că Mirul trebuie păstrat în nişte vase speciale, datorită sfinţeniei lui, dar şi pentru că toate ingredientele sale îl fac coroziv. Amforele sunt la fel pentru toate eparhiile, Părintele Patriarh având această iniţiativă, ca în fiecare eparhie să fie acelaşi fel de vas pentru păstrarea Mirului, din considerente de păstrare a uniformităţii. Ierarhii vor primi în dar şi câte un miruitor pentru sfinţirea bisericilor".

Prepararea Sfântului şi Marelui Mir a continuat şi ieri, începându-se de dimineaţă, la ora 9:00. La prepararea mirului a participat IPS Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, alături de care s-au mai aflat părintele Veniamin Goreanu, Consilier administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor, părintele Onufrie Cotos, Consilier economic în cadrul Administraţiei patriarhale, precum şi un ales sobor de preoţi şi diaconi.

Despre cum a decurs prepararea Mirului în ziua de ieri, care a fost a treia zi de preparare, ne-a vorbit IPS Mitropolit Laurenţiu, de la care am aflat toţi paşii parcurşi. Mai întâi, s-a încălzit decoctul care s-a lăsat de marţi să se răcească şi să se aşeze. Conţinutul a fost încălzit în cazanul central de 1600 de litri, peste acesta adăugându-se o cantitate de ulei de măsline, elementul esenţial al acestui preparat. În acest untdelemn s-a turnat tot decoctul şi s-a început procesul de fierbere. Părinţii rânduiţi au amestecat patru ore încontinuu, iar în timpul fierberii s-au introdus alte ingrediente: tămâia şi alte uleiuri aromate. După cele patru ore de fierbere, s-au mai adăugat anumite substanţe, după ce materia s-a sedimentat deja. S-a răcit apoi totul, printr-un proces special, cazanul fiind prevăzut cu un perete dublu, răcirea făcându-se cu apă, pentru ca astăzi dimineaţă să fie gata pentru slujba specială de sfinţire.

Ziarul Lumina

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Locuri de muncă mai puține pentru absolvenții de studii superioare: Vezi LISTA completă transmisă de AJOFM Botoșani!

astăzi, 19:50

Astfel, pe nivel de studii, instituția oferă 31 de locuri de muncă pentr absolvenții de studii superioare și 368 celor cu studi medii. 331 de locuri de muncă se adresează calificaților, &ic...

În prag de sărbători, jarul căzut din sobă a lăsat o femeie de 80 de ani fără casă! (foto, video)

astăzi, 19:08

În prag de Crăciun, o femeie în vârstă de 80 de ani, din localitatea Mlenăuți, a rămas fără casă, în urma unui incendiu. Evenimentul s-a produs în această după-...

Problema deficitului de muncitori în construcții, rezolvată cu deținuți: „Nu-i obligă nimeni, vor veni doar cei care vor”!

astăzi, 18:30

Demersul vrea să sprijine creşterea incluziunii sociale. Este vorba exclusiv despre deţinuţii care îşi doresc să lucreze pe şantiere, activitate care, după eliberare, o pot continua, rei...