ASTAZI - Denia din Joia Mare

ASTAZI - Denia din Joia Mare
Joia Mare este una dintre cele mai importante zile din Săptămâna Patimilor. Patru lucruri sunt comemorate în această zi: spălarea picioarelor apostolilor de către Hristos, Cina cea de Taină (Cina Domnească la care Iisus a instituit Taina Împărtăşaniei - Euharistia), rugăciunea Mântuitorului din Grădina Ghetsimani şi prinderea Domnului de către cei ce voiau să-L ucidă.

Toate aceste momente sunt retrăite la Denia celor 12 Evanghelii, slujbă de o mare profunzime şi frumuseţe şi ce se săvârşeşte în toate bisericile în această seară.

Porunca iubirii şi a slujirii aproapelui, de care Mântuitorul aminteşte de multe ori înainte de Patimi, se concretizează astăzi în spălarea picioarelor ucenicilor săi, înainte de ultima cină luată cu ei. Este gestul adevăratei smerenii şi slujiri, virtuţi esenţiale pe care Mântuitorul le-a întruchipat în viaţa Sa. Lui Petru, care refuză întâi, înfricoşat, să-i fie spălate picioarele de Domnul Iisus, Hristos îi spune: "Dacă nu te voi spăla, nu ai parte de Mine".

Cina cea de Taină este un moment de covârşitoare importanţă în viaţa Mântuitorului şi a Bisericii, pentru că acum, la această cină pascală, El instituie Taina Sfintei Euharistii (Sf. Împărtăşanii), ca act esenţial ce are rolul de a ne uni în Hristos cu Dumnezeu şi în Hristos cu aproapele nostru. "Fiind împreună cu ucenicii săi, Mântuitorul a luat pâinea şi, binecuvântând, a frânt-o şi le-a dat-o ucenicilor zicând: Luaţi, mâncaţi, acesta este trupul Meu, care se frânge pentru voi spre iertarea păcatelor. Apoi, luând paharul, a binecuvântat şi L-a dat ucenicilor zicând: Beţi dintru acesta toţi, acesta este Sângele Meu, al Legii celei noi, care pentru mulţi se varsă spre iertarea păcatelor" (Matei, 26, 26-28).

Sunt cuvintele pe care le auzim de aproape 2.000 de ani la fiecare Sf. Liturghie. Cina este urmată de Rugăciunea arhierească a Mântuitorului din Grădina Ghetsimani, care este, după Rugăciunea Domnească ("Tatăl nostru"), cea mai frumoasă şi cuprinzătoare rugă rostită de  Hristos. Imediat după aceasta, au loc prinderea şi judecarea Mântuitorului.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

astăzi, 17:05
130

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

astăzi, 15:34
155

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

astăzi, 14:47
238

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...