Seminarul Teologic Botoșani: Astăzi s-a născut Hristos! O, ce veste minunată!

Sărbătorile vin!, ne dau de veste reclamele zornăitoare și comercianții cu ofertele lor nu mai puțin gălăgioase. Orașele se întrec în ghirlande, în aranjamente luminoase, politicienii afișează o pioșenie sfântă și ne spun cu adâncă strădanie: Să fim mai buni, mai generoși de Crăciun! Gospodarii rostuiesc slănina și aruncă în pod rânduri-rânduri de cârnați, în vreme de gospodinele fac ultimele retușuri pe lista de cumpărături: nimic să nu lipsească de pe masa de Crăciun! 

Marea Sărbătoare a Crăciunului, ca o cumetrie de la care lipsește Pruncul! "De Crăciun, toți suntem copiii lui Dumnezeu. Încă oare cum ar fi să mergi la o cumetrie, participi la toate obiceiurile, dansezi, mănânci, dar copilul nu este acolo! Așa e și Crăciunul, uităm care este temeiul pentru care sărbătorim Crăciunul: e Nașterea lui Hristos. Astăzi s-a născut Hristos! O, ce veste minunată!", ne spune Dumitru Anușca, după ce mai întâi face invitația de a ne bucura de cel mai frumos dar pe care Dumnezeu l-a făcut lumii: Hristos! "Hristos dorește să se nască și în sufletul nostru de Crăciun. Suntem chemați să fim ca Hristos, cel pentru care sărbătorim astăzi!". 



Pentru două ore, Dumitru Anușca (absolvent al Seminarului, în prezent documentarist si bibliotecar la aceeași instituție) a fost gazdă primitoare pentru sute de spectatori veniți să se bucure împreună de colinde și obiceiurile de sfârșit de an: elevi, profesori, foști elevi, părinți, invitați de seamă, public iubitor de colind.

Seminarul Teologic a reușit, într-o perioadă în care aproape că nu mai poți surprinde cu nimic, să ofere un spectacol atipic, și totuși bine conturat în tradiția sărbătorii. Atipic prin prospețime, prin lipsa de formalism și abundența de zâmbete, de generozitate și de naturalețe a vârstei. 

După multă vreme, am asistat la un eveniment prezentat de un tânăr care, timp de două ceasuri, a rostit fără să citească, a mărturisit fără bravadă, a surprins fără emfază. Dumitru Anușca a condus un concert de colinde căruia, cu inteligență, i-a adăugat elemente de încărcătură spirituală, de la poeme ale foștilor deținuți politici la nevoia regăsirii în familie, în credință, în interiorul valorii autentice. 

Însuși părintele director Daniel Dascălu a mărturisit, la final, că a fost surprins de cum a fost conceput spectacolul. “Acest spectacol, mărturisesc, și pentru mine a fost ceva inedit. Mi-am dorit să fie un spectacol de suflet, să nu repete în mod excepțional ceea ce a fost în anii trecuți. Au avut mână liberă, nu am știut ce va spune în seara asta Dumitru, în prezentare, nu am știu nici piesele care vor fi cântate, nici măcar dacă ordinea va fi una atractivă. Dar mărturisesc că nu am știut cum trece timpul. Și dacă nu am simțit cum trece timpul înseamnă că fost bine gândit și de Dumnezeu rânduit ca noi să ne pregătim de Nașterea lui Hristos în felul în care copiii învață la școala noastră să se raporteze la tradiție, la familie și la credință. Astfel încât le mulțumim lor, profesorilor care s-au implicat”, a spus la final pr. Daniel Dascălu, directorul Seminarului Teologic "Sf. Gheorghe" Botoșani.

Invitații spectacolului de luni au fost, după cum a spus pr. Daniel Dascălu, "sarea și piperul" manifestării: grupurile de colindători de la Trușești și Albești. “Le mulțumesc în mod excepțional, au fost sarea și piperul, invitaților noști de la Trușești și de la Albești. Ne-am dorit ca ei să depășească granița satului în care se află, pentru că sunt valori autentice, care vor transmite mai departe numele de bun român și de bun creștin”. 

Surpriza serii a fost îndelung aplaudată. Prezent în public, Arhidiaconul Paul Loghin, fost elev al Seminarului, astăzi slujitor în Marea Britanie, a fost invitat pe scenă pentru a cânta colindul cu care, în urmă cu zece ani, emoționa săli întregi și stârnea ropote de aplauze.  
 


Arhidiaconul Paul Loghin a oferit două colinde. “Mi-au dat lacrimile, pentru că și eu fost un străin printre străini, la fel ca Sfinția Sa, care astăzi, în Marea Britanie, slujește duminică de duminică pentru creștini”, a spus la final pr. Daniel Dascălu. 

Au evoluat în spectacolul oferit de Seminarul Teologic Botoșani: Corala bărbătească Biruitorii, dirijată de prof. Cezar Grădinaru, Corul Allegria, al Liceului Teoretic "Demostene Botez" din Trușești, condus de prof. Baciu, Corala mixtă Credo, condusă de prof. Cezar Grădinaru, Corul psaltic Filotheos, dirijor pr. Theodor Cenușă, ATOR Albești și Liceul Albești, pr. Alexandru Baciu, Grupul Dorulețul, al Seminarului Teologic, coordonat de Theodor Cenușă și Iustina Irimia, Corul Rapsodos, condus de pr. Theodor Cenușă, finalul aparținând invitaților de la Trușești, care au câștigat admirația și inimile tuturor celor prezenți. 
 








































FOTO: Știri.Botoșani.Ro și Pavel Dascălu

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

LA MULȚI ANI, Gheorghe Frunză! Actorul care a refuzat o funcție în Moldova după ce a ajuns la Botoșani: ”Mi se oferea postul de director, Volga și un salariu de 900 de lei!”

Monday, 4 November 2024

Născut pe 4 noiembrie 1967, în satul Slobozia-Dușcă, raionul Criuleni, din Republica Moldova, Gheorghe Frunză trăiește de mai bine de trei decenii în România. Magia scenei l-a ...

Poveștile orașului Botoșani: Viața în cartier, un carusel al trăirii împreună!

Friday, 1 November 2024

Viața la oraș ne separă unii de alții, dar ne și întețește dorul de oameni, de comuniunea cu semenii, de sporovăiala cu aproapele. Știm cu toții că dincolo de zidurile blocurilor sunt...

Toamna ca un suflet frumos sau Botoșanii de poveste! (Galerie foto)

Friday, 1 November 2024

Există o poezie a toamnei care, odată cu frunzele căzând, se transformă în poveste. Mi se pare că trăim în cel mai frumos anotimp, îmi spune colega mea, Bianca, în ...