Arhimandritul Benedict Sauciuc, la 50 de ani de viață și 15 ani de stăreţie

Arhimandritul Benedict Sauciuc, la 50 de ani de viață și 15 ani de stăreţie
Arhimandritul Benedict Sauciuc, stareţul Mănăstirii Neamţ (nascut la 3 noiembrie 1962, in localitatea Copalau, judetul Botosani), a sărbătorit sâmbătă 15 ani de stăreţie şi 50 de ani de viaţă.

Cu acest prilej, arhim. Veniamin Goreanu, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a oferit stareţului Mănăstirii Neamţ, din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, o cruce pectorală în semn de preţuire. "Sub păstorirea arhim. Benedict Sauciuc s-a deschis Centrul Social Cultural "Sfântul Paisie" de la Neamţ. După 1997 au fost ridicate din temelii, renovate sau restaurate o serie de edificii ale mănăstirii, precum şi Biserica "Sfântul Ioan Evanghelistul" din cimitirul aşezării monahale. Arhim. Benedict Sauciuc a scris un istoric al Mănăstirii Neamţ şi s-a preocupat de recuperarea proprietăţilor mănăstireşti, răpite în anii comunismului. Despre această reparaţie materială şi morală a scris în lucrarea sa intitulată "Evoluţia proprietăţilor imobiliare ale Mănăstirii Neamţ". Obştea Mănăstirii Neamţ doreşte părintelui nostru stareţ arhim. Benedict Sauciuc viaţă lungă, însoţită cu înţelepciunea şi iubirea de Dumnezeu şi de oameni", a menţionat ierod. Andrei Dănilă, de la Mănăstirea Neamţ.

Astăzi, 5 noiembrie 2012, se împlinesc cincisprezece ani de când a fost instalat în scaunul marilor stareţi ai Neamţului părintele Arhimandrit Benedict Sauciuc. Cifra rotundă de stăreţie este întregită de împlinirea a cincizeci de ani de viaţă ai ocârmuitorului obştii monahale din "mănăstirea mănăstirilor."

Părintele Arhimandrit Benedict Sauciuc s-a nascut la 3 noiembrie 1962, in localitatea Copalau, judetul Botosani, din parintii Ioan si Elvira, fiind al optulea din cei unsprezece copii ai lor. In satul natal a absolvit primele zece clase, dupa care a urmat Scoala Profesionala Electrocontact - Botosani (1979 - 1981).
 
In 1982 a intrat ca frate in obstea Manastirii Neamt, unde a fost tuns in monahism la 3 aprilie 1984, schimbandu-i-se numele din Dumitru in Benedict.
 
In 1988 a fost hirotonit ierodiacon in comuna Mileanca, judetul Botosani, si tot in acel an, in 7 noiembrie 1988, este hirotonit ieromonah la Manastirea Neamt.
 
Intre anii 1988 - 1993 a urmat cursurile Seminarului Teologic de la Manastirea Neamt, iar intre anii 1993 - 1997 Facultatea de Teologie Ortodoxa din Iasi, fiind declarat licentiat in urma sustinerii, la Catedra de Istoria Bisericeasca Universala, a tezei: "Istoricul monahismului athonit".
 
Calugar statornic si smerit, indelung rabdator si harnic, Protosinghelul Benedict este un exemplu de rabdare pentru monahii impreuna-vietuitori in manastire si o nadejde pentru buna-lucrare in slavita Manastire Neamt.
 
In seara zilei de 5 noiembrie 1997, I.P.S. Mitropolit Daniel l-a hirotesit si instalat staret, in prezenta tuturor staretilor si egumenilor manastirilor din Arhiepiscopia Iasilor.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Duminică, 5 Mai 2024
244

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

Duminică, 5 Mai 2024
305

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

Duminică, 5 Mai 2024
691

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...