Coregraf și performer botoșănean de origine ucraineană, Andrei Tcaciuc a urmat cursurile programului Coregrafie din cadrul Universității Națională de Arte „George Enescu” din Iași (2021-2024). În prezent își desăvârșește parcursul studiilor ca masterand la programul Creație Coregrafică din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” București.
A fost implicat în spectacole de dans și teatru, atât ca interpret, cât și în calitate de coregraf: ”Povestiri din pământ și hârtie” (2024), ”Bun venit în lumea proștilor” (2023), regia Octavian Jighirgiu, ”Sin/Seen” (2022) - coregrafie și regie alături de Gabriel Scalschi, ”Hamlet” (2022) și ”Rabdă Inima” (2019), coregrafii realizate de Gabriel Scalschi, ”Psyche” (2022), coregrafia Georgiana Dimitrescu, ”OCDiary” (2023), coregrafia Beatrice Volbea.
Andrei Tcaciuc este specializat în dans contemporan și dans ucrainean, remarcându-se prin versatilitate și creativitate în interpretările sale scenice.
(Andrei Tcaciuc, alături de colegii ucraineni în 2016)
Spectacolul propus de Andrei Tcaciuc, la „Studio Deschis”, este „Rush” și va avea loc pe 4 noiembrie, în Iași, pe Bulevardul Ștefan cel Mare, ora 15:30. Un moment artistic ce va reflecta tranziția dintre agitația urbană și liniștea spirituală.
O experiență imersivă și reflexivă
„Studio Deschis” este un proiect cultural care revitalizează scena coregrafică și dansul contemporan din nord-estul României, cu accent pe orașul Iași. Proiectul, organizat de Asociația Secția de Coregrafie, cu sprijinul Universității Naționale de Arte "George Enescu" Iași, co-finanțat de AFCN și Primăria Municipiului Iași, are ca parteneri Muzeul Național al Literaturii Române Iași și Ansamblul Artistic Profesionist "Constantin Arvinte" al CJ Iași.
Pe 4 noiembrie, coregrafii proiectului „Studio Deschis” vor expune spectacolele lor de dans contemporan pe scene neconvenționale, urbane, din Iași. Miniaturile coregrafice vor avea aproximativ 20 de minute, o estetică minimalistă și vor oferi o experiență imersivă și reflexivă.
Ideile tinerilor coregrafi prind formă, expresivitate și maturitate artistică alături de mentorii Mirela Ștefănescu (arte vizuale), Ioana Petcu (dramaturgie) și Vasilica Bălăiță (actorie), cărora le mulțumim pentru contribuția la acest proiect inedit.
Artiștii selectați pentru această experiență unică în Iași sunt Ștefana Popa și Măriuca Mereuță – „The Spark”, Gabriel Scalschi – „Aalyah & Aaron”, Georgiana Dimitrescu – „Touch” și Andrei Tcaciuc – „Grabă și oameni”.
”Traseu conceput ca o metaforă!”
Andrei Tcaciuc semnează coregrafia propriului spectacol, muzica poartă semnătura lui Stanislav Robert. Dansează Andrada Costin și Andrei Tcaciuc.
Spectacolul este o călătorie simbolică între două lumi distincte, amplasate într-un spațiu fizic și spiritual extrem de semnificativ: pietonalul dintre Primăria Municipiului Iași și Catedrala Mitropolitană.
(Secvență din spectacolul coregrafic care va avea loc pe 4 noiembrie)
”Acest traseu este conceput ca o metaforă a trecerii de la dinamismul intens al vieții urbane la o stare de calm interior și reflecție spirituală”, transmite coregraful Andrei Tcaciuc.
Autorul explorează modul în care locurile încărcate de semnificație culturală și spirituală influențează atât mișcările fizice, cât și stările emoționale și mentale ale indivizilor, evidențiind prin traseul coregrafic contrastul dintre agitația urbană și liniștea spirituală, și subliniind astfel importanța reconectării cu sine într-un mediu adesea copleșitor.
Spectacolul, oferă publicului o ocazie de a reflecta asupra propriei călătorii prin agitația urbană și liniștea spirituală.