La mulți ani! Ierarhul plecat din Știubienii Botoșanilor împlinește astăzi 64 de ani!

Ierarhul coordonează activitatea televiziunii și radioului Trinitas, a Ziarului Lumina, a Agenției de știri Basilica și a Biroului de Presă al Patriarhiei Române.

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, împlinește astăzi, 28 octombrie, vârsta de 64 de ani. 

Născut pe 28 octombrie 1960, în Ştiubienii Botoşanilor, cu numele de botez Vasile, Părintele Varlaam Merticariu a urmat, în perioada 1975 – 1977, treapta I la Liceul de cultură generală din Săveni, urmând apoi, până în 1982, cursurile Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ. Din 1983 până în 1987, la Bucuresti, a urmat cursurile Institutului Teologic de Grad Universitar, iar în perioada octombrie 1991 – mai 1992 - cursuri de specializare la Institutul Ecumenic de la Bossey, Geneva.



În anul 2003 devine Doctor în Teologie, iar în aprilie-iunie 2004 se află în Anglia, pentru un stagiu de specializare la St. Steven’s College. Din 1990 până în 1996, Părintele Merticariu este asistent universitar în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă, Universitatea ”Al.I. Cuza”, Iaşi, iar din 1996 până Lector în cadrul aceleiași facultăți. Parintele Varlaam Merticariu a îndeplinit functia de Vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, în perioada 1998-2009. De asemenea, a fost Membru al Comisiei Liturgice a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

A susținut conferințe în străinătate, dar și cursuri în universități renumite din USA, Turcia, Bulgaria, România.

Intrat în monahism la Mănăstirea Neamț în 1998, a fost hirotesit arhimandrit în anul 2001. PS Varlaam Ploieșteanul a fost prezent la numeroase simpozioane naționale și internaționale, unde a abordat teme variate de spiritualitate răsăriteană. A publicat studii, articole și recenzii în reviste de specialitate și volume colective, și a coordonat lucrări publicate la Editurile Patriarhiei Române, contribuind substanțial la literatura teologică românească.

La mulți ani!

Ziua de naștere a Preasfințitului Părinte Varlaam Ploieșteanul urmează imediat după aniversarea Centrului de Presă Basilica al Patriarhiei Române, instituție pe care o coordonează. 

În această calitate, ierarhul coordonează activitatea televiziunii și radioului Trinitas, a Ziarului Lumina, a Agenției de știri Basilica și a Biroului de Presă al Patriarhiei Române.

În urmă cu exact 15 ani, din 28 octombrie 2009, Părintele Arhimandrit Varlaam Merticariu a fost ales Episcop vicar patriarhal, fiind hirotonit arhiereu în Catedrala Patriarhală, în data de 20 decembrie, de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Începând cu anul 2013, PS Varlaam Ploieșteanul este secretar al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, precum și secretar al Sinodului Permanent. 

Părintele Varlaam Merticariu se alătură unei pleiade de mărturisitori ai lui Dumnezeu plecați din satele Botoșanilor, care desfășoară o muncă susținută și recunoscută în indrumarea și formarea slujitorilor Bisericii.


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Până pe 31 octombrie se fac înscrieri pentru Festivalul-Concurs de creație și interpretare a Piesei de Teatru într-un Act ”Mihail Sorbul”!

astăzi, 13:43

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, reamintește persoanelor interesate, că se pot face înscrieri pentru Festivalul-Concurs de Creație și Int...

Bicicliștii botoșăneni luați în vizor de polițiști, au fost sau nu ,,cuminți” în trafic!

astăzi, 12:37

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier, împreună cu subunitățile de profil au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au drept cauze generatoare ab...

Bărbat din Botoșani depistat băut la volan,ce alcoolemie avea șoferul!

astăzi, 12:00

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au oprit pentru control, pe o strada din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un bărbat, de 38 de ani, din aceeași localitate. &I...