Actrița din Botoșani care i-a învățat actorie pe srilankezi la ei acasă: „Zâmbetul lor m-a impresionat cel mai mult, toată lumea pe stradă îți zâmbește”

În timp ce peste 12 mii de muncitori srilankezi au primit drept de muncă în România anul trecut, o actriță din Botoșani a făcut istorie la ei acasă.

Actrița din Botoșani care i-a învățat actorie pe srilankezi la ei acasă: „Zâmbetul lor m-a impresionat cel mai mult, toată lumea pe stradă îți zâmbește”

   Foto: Libertatea

Silvia Răileanu, actriță la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani, a câștigat Premiul pentru „Cea mai bună actriță” și Marele Premiu pentru „Cel mai bun spectacol” la Festivalul de Monodramă din Colombo, Sri Lanka - unul din cele mai importante manifestări de acest fel din Asia.

Tot acolo, actrița în vârstă de 44 de ani a ținut un atelier de actorie pentru tinerii srilankezi. 

Festivalul de Monodramă din Colombo, Sri Lanka, care a avut loc în perioada 25-30 august, a reunit, în acest an, concurenți din 7 ţări. Din Europa au participat Spania, România, Polonia şi Ucraina. Africa a fost reprezentată de Tunisia, iar din Asia au evoluat actori din India, Sri Lanka şi Bangladesh. 

În fața a 700 de persoane, Silvia Răileanu, din Botoșani, a urcat pe scenă cu spectacolul „Să nu ne răzbunați”, unde a jucat rolul unicului personaj al piesei, Margareta Spânu-Cemârtan. 

Spectacolul i-a impresionat pe srilankezi și i-au oferit româncei premiul pentru „Cea mai bună actriță”, dar și marele premiu pentru „Cel mai bun spectacol”. 

Întrebată dacă publicul din Sri Lanka a înțeles și a empatizat cu suferințele românilor, actrița a povestit:

„Am creat acest spectacol în așa fel încât cei care nu cunosc acest episod dramatic din istoria noastră, mai ales cei care nu-l cunosc, să înțeleagă ușor mesajul lui. Există și un sinopsis la început care explică despre ce este piesa, dar și imagini de tip documentar care rulează în timpul spectacolului”, a spus Silvia Răileanu.

Piesa a fost jucată în limba engleză. 


 

Atelier de actorie pentru tinerii srilankezi 

Tot aici, în Colombo, în cadrul festivalului de teatru care a durat cinci zile, Silvia Răileanu a fost invitată de organizatori să țină un atelier de actorie pentru tinerii srilankezi. 

„E pentru prima dată când țin un atelier de teatru și am avut ocazia să-i descopăr pe acești oameni talentați, dar să mă descopăr și pe mine în această nouă postură. A fost foarte interesant pentru că am putut să le povestesc multe lucruri despre România, despre teatrul din România, am lucrat mult pe emoții, pe tot felul de exerciții de improvizație, de mișcare, am trecut prin tot felul de stări”.

Ce a impresionat-o cel mai mult în Sri Lanka

Silvia Răileanu a povestit că srilankezii știau deja multe lucruri despre țara noastră, având în vedere că mulți dintre ei ajung să muncească în România. Ea a povestit și ce a impresionat-o cel mai mult din întreaga experiență. 

”I-am simțit curioși, interesați, ne-am distrat foarte mult. E un popor extraordinar, cu mult mult bun simț și foarte corect. Zâmbetul lor m-a impresionat cel mai mult, toată lumea pe stradă îți zâmbește. Și curățenia. A fost surprinzătoare întreaga experiență”. 

Citește continuarea în ziarul Libertatea…

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Campanie de informare a elevilor cu privire la normele de siguranță, desfășurată de jandarmi în Botoșani și în alte două localități!

Saturday, 7 September 2024

Activitatea s-a desfășurat în cadrul campaniei de informare „Școli în siguranță", premergătoare deschiderii anului școlar 2024 – 2025, și a constat în discu...

Transportul copiilor în mașină: Ce spune Codul Rutier!

Saturday, 7 September 2024

Dar, la fel de important, Codul Rutier stabilește de la ce vârstă au voie copiii în mașină, indiferent de locul pe care îl ocupă. Conform legii, copiii care nu au împli...

Valeriu Iftime: „Mergem înainte, la fel de hotărât!”

Saturday, 7 September 2024

Cam asta a fost reacția mea când am citit postarea doamnei Federovici, în care sunt acuzat de misoginism. Confuzie totală A trebuit să citesc de două ori ca să mă asigur că mintea n...