Aniversarea a 159 de ani de la Unirea Mică a Moldovei cu Ţara Românească, petrecută în 24 ianuarie 1859, a fost marcată în Parohia „Sfântul Dimitrie”‑ Oroftiana de Jos din Protopopiatul Darabani printr‑o activitate cu multiple semnificații, alcătuită din mai multe momente și realizată de grupul de cateheză al copiilor și tinerilor de la nivelul parohiei.
Pe un ger demn de gerar, însă cu bucurie și dedicare nemăsurată, participanții la activitate s‑au reunit din toate zonele satului la ora 10:00 la biserica parohială, acolo unde au luat la cunoștință programul evenimentului și au adunat toate materialele necesare marcării momentului istoric.
Activitatea a debutat prin vizionarea unui material Power‑Point cu titlul „Alexandru Ioan Cuza. Povestea unui domnitor”, realizat de către Alexandru Apostol, profesor de geografie‑istorie la Liceul Tehnologic din Plopenii Mari, comuna Ungureni, Botoșani, la finalul căruia copiii și‑au îmbogățit cunoștințele privitoare la viața, realizările și personalitatea domnitorului Unirii. Mai apoi, împărțiți pe două grupe, „Moldova” și „Ţara Românească”, copiii participanți și‑au folosit imaginația, precum și cunoștințele dobândite anterior și au realizat două planșe tematice, reprezentând dorul după unire al românilor din cele două Principate situate pe cele două maluri ale râului Milcov. După aprecierile și prezentarea reciprocă a creațiilor, cele două grupe s‑au unit simbolic, marcând și în acest mod scopul activității omagiale, acela de a‑i uni pe copiii în jurul valorilor naționale comune, credința, identitatea, limba și dragostea de neam.
După un moment de rugăciune de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra poporului român și întrucât orice zi de 24 ianuarie este nedeplină fără Hora Unirii, în exteriorul bisericii participanții au interpretat versurile cântecului patriotic și s‑au prins în horă unul de celălalt, pe spațiul dinaintea agheasmatarului parohiei, bucurându‑se precum au făcut pe 24 ianuarie toți românii de pretutindeni. Într‑un final, am mers împreună pe pârtia de săniuș din apropierea bisericii și ne‑am bucurat de binecuvântarea adusă de Dumnezeu prin zăpada așezată domol peste sat.
Încredințați că activitatea noastră se înscrie într‑un firesc binevenit și conștienți de însemnătatea deosebită a zilei aniversare de 24 ianuarie, ne‑am propus ca mica noastră activitate să marcheze simbolic Mica Unire, petrecută acum 159 de ani, să mărturisim prin cuvânt, imagine și faptă că și astăzi - la fel ca de fiecare dată, Biserica promovează și sprijină idealul de unitate și de coeziune socială, și, de asemenea, să demonstrăm că zicala celor din vechime „historia, magistra vitae” este pentru cei din zilele noastre mai mult decât actuală și necesară.
Felicitări copiilor și tinerilor pentru lucrările realizate, pentru jertfă și pentru exprimarea bucuriei și mărturisirea unității românilor și tuturor ostenitorilor activității noastre! (Pr. Paroh Cosmin Constantin Pristavu, responsabil cu cateheza în Protopopiatul Darabani, Ziarul Lumina)