Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, sub egida Consiliului Județean Botoșani, cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoșani, organizează Târgul Mărțișorului, ediția a X-a, în perioada 27 februarie – 1 martie a.c.
„Manifestarea are ca obiectiv principal menținerea activității de confecționare a mărțișoarelor, aceste talismane nelipsite în comunitățile rurale de altădată. Participanții trebuie să expună mărțișoarele realizate manual, evitând în propriile expoziții mărțișoarele achiziționate din comerț sau realizate de către dânșii într-o manieră care să imite linia produselor în serie”, precizează reprezentanții Consiliului Județean Botoșani.
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani urmărește ca participanții la aceste târguri să respecte anumite exigențe impuse de criteriile estetice promovate cu mult timp în urmă de către comunitățile rurale care reușeau să confecționeze aceste talismane în funcție de eposul moldav, de datinile şi de credințele existente.
„În acest sens, se urmărește ca motivele abordate să aparțină culturii noastre populare și să transmită conotațiile specifice poporului nostru legate de acest simbol”, adaugă organizatorii.
Criteriile de selecție țin de: creativitate și expresivitatea mărțișoarelor confecționate, evitarea pe cât posibil a unei matrițe unice, înlăturată tendința de a fi uniformizate aceleași motive abordate, iar materialele folosite să nu inducă ideea de neglijență și de lipsă a plasticității.
„Instituția se detașează de rațiunile pur comerciale, încercând să răspundă într-o măsură considerabilă acelui punct de vedere care mai poate promova tipul de mărțișor tradițional și care include motive caracteristice spiritualității românești (Baba Dochia, fiul Babei Dochia, nora Babei Dochia, buburuze, fluturi, gândăcei, soarele, luna, florile primăverii, Dragobetele)”, arată reprezentanții Centrului Județean de Conservare a Culturii.
Potrivit organizatorilor, nu vor trece de preselecție acele mărțișoare realizate în serie și care corespund anumitor cerințe de piață generalizată. De asemenea, instituția nu-și poate asuma în totalitate răspunderea pentru acei participanți care au trecut cu anumite mărțișoare de preselecție și vor încerca să expună altele, profitând de momentele de neatenție ale organizatorilor.
Ținând cont de faptul că la Muzeul Țăranului Român au fost acceptate mărțișoare confecționate și prin alte tehnici decât cele regăsite în comunitățile românești, care au pătruns din alte culturi și care sunt pe gustul generațiilor tinere, instituția a acceptat pe lângă mărțișoarele tradiționale și mărțișoarele handmade care promovează doar motivele preluate din cultura românească.
Participanții sau meșterii pot aduce mostre la sediul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, compartiment etnografie, de luni până vineri, între orele 10:00-14:00.
Perioada de selecție va fi până la data de 17 februarie, informații suplimentare putând fi obținute la numărul de telefon 0231 536322.
Comisia de selecție desemnată, în dimineața zilei de 27 februarie 2020, va evalua expozițiile tuturor participanților, urmărind respectarea criteriilor impuse.
Numărul participanților la această manifestare poate fi limitat din cauza mijloacelor de expunere insuficiente sau a sprijinului logistic oferit în funcție de posibilități.