A fost lansată licitaţia pentru reabilitarea Casei Memoriale „George Enescu” din Liveni

A fost lansată licitaţia pentru reabilitarea Casei Memoriale „George Enescu” din Liveni

Muzeul Judeţean Botoşani a lansat, joi, procedura de achiziţie pentru desemnarea constructorului care va reabilita Casa Memorială "George Enescu" de la Liveni, a declarat directorul instituţiei de cultură, Aurel Melniciuc.

Potrivit acestuia, investiţia, care se ridică la peste 1,6 milioane de lei, va fi realizată în baza unui proiect transfrontalier derulat în comun de Muzeul Judeţean Botoşani şi Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării din Republica Moldova.

„Va fi o reabilitare completă a casei. Până acum, nu a mai avut loc nicio reabilitare a casei respective, ci s-au făcut doar reparaţii. Acum, am obţinut această finanţare şi avem avizul Ministerului Culturii şi al Comisiei monumentelor şi se face reabilitare completă", a afirmat Melniciuc pentru Agerpres.

Casa Memorială "George Enescu" a fost construită în 1957, la doi ani după moartea marelui compozitor, pe locul fostei case a familiei Enescu, care a fost demolată.

Proiectul "History and Music - Values that Bring us Together" ("Istorie şi muzică - valori ce ne reunesc") vizează reabilitarea Casei Memoriale "George Enescu" din Liveni, îmbunătăţirea complexului muzeal istoric Orheiul Vechi prin restaurarea a trei case tradiţionale ţărăneşti din satele Butuceni şi Morovaia, promovarea, dezvoltarea şi valorificarea patrimoniului cultural şi istoric al celor două situri printr-o strategie comună de promovare, două ghiduri turistice virtuale, două evenimente culturale tematice, două conferinţe de promovare şi un tur turistic comun de istorie şi muzică Orheiul Vechi - Liveni.

Proiectul, finanţat de Uniunea Europeană prin intermediul Programului Operaţional Comun România - Republica Moldova 2014-2020, are un buget total de 1.365.749 euro şi a fost obţinut în urma parteneriatului dintre Muzeul Judeţean de Istorie Botoşani, în calitate de partener, şi Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării din Republica Moldova, în calitate de aplicant.

Contribuţia Uniunii Europene reprezintă 90% din valoarea proiectului, adică 1.229.174 euro, din care 424.187 euro vor reveni Muzeului Judeţean Botoşani. De asemenea, cofinanţarea aferentă Muzeului Judeţean de Istorie reprezintă 10% din suma proiectului, respectiv 47.131,89 euro.

George Enescu, compozitor, violonist, pianist, dirijor şi pedagog, una dintre personalităţile artistice de geniu ale secolului al XX-lea, este cunoscut îndeosebi pentru cele două Rapsodii Române, op. 11 (1901-1902), Suita nr. 1 pentru orchestră, op. 9 (1903), prima sa Simfonie, în Mi bemol, op. 13 (1905) şi Şapte cântece pe versuri de Clément Marot, op. 15 (1908).

S-a născut la 19 august 1881 în comuna Liveni din judeţul Botoşani, care astăzi îi poartă numele, în familia unor agricultori înstăriţi, Maria Cozmovici-Enescu şi Costache Enescu, fiind cel de-al optulea copil şi totuşi unicul, ceilalţi şapte fraţi ai săi stingându-se din viaţă la vârste fragede.

A manifestat, de mic copil, o înclinaţie extraordinară pentru muzică. După ce familia s-a stabilit la Cracalia, în 1884, a început să descopere tainele pianului şi şi-a confecţionat singur prima vioară. Aici, a fost într-o legătură permanentă cu muzica şi cu lăutarii satului. La numai patru ani, a început să ia lecţii de vioară de la părinţii săi, dar şi de la un renumit lăutar din Dorohoi, Nicolae Filip, cunoscut ca Lae Chioru. „Considerat a fi un copil-minune, micul Jurjac, aşa cum îi spuneau familia şi apropiaţii, visa să devină compozitor încă de la vârsta de cinci ani”. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Parc destinat persoanelor cu dizabilităţi, inaugurat la Iași de Ziua Copilului

Joi, 1 Iunie 2023
50

Primarul Mihai Chirica a inaugurat, joi, de Ziua Copilului, unul dintre cele mai mari spaţii de joacă din oraş şi din ţară destinat şi persoanelor cu dizabilităţi, acesta fiind amplasat &icir...

Botoşăneanul „uns” şef al Finanţelor la Iaşi l-a prins la avere pe preşedinte: şase case, la o leafă de aproape 10.000 lei pe lună

Joi, 1 Iunie 2023
199

De la două locuinţe (o casă şi un apartament) în anul 2015 şi economii în conturi de aproape 30.000 de euro tot atunci, botoşăneanul Doru Viorel Alupoaei, „uns” şef al ...

Ligia Deca amenință: „Dacă greva continuă, nu vom putea evita prelungirea anului școlar sau reprogramarea examenelor”

Joi, 1 Iunie 2023
101

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, avertizează că dacă profesorii continuă greva, nu vor mai putea fi evitate consecinţe, precum reprogramare de examene sau prelungirea anului şcolar.Ea a fos...