Monahia Agafia Ilie, mama Arhimandritului Cleopa Ilie

Monahia Agafia Ilie, mama Arhimandritului Cleopa Ilie

Monahia Agafia Ilie (Ana Ilie), mama Părintelui Cleopa, era din comuna Suliţa-Botoşani. S-a născut la 10 octombrie 1876 din părinţi agricultori şi buni creştini. În anul 1902 se căsătoreşte cu Alexandru.

Din căsătorie ea a avut zece copii. Dintre aceştia, cinci copii au intrat în nevoinţa călugărească şi cinci au rămas acasă. Apoi, după neştiute judecăţi ale lui Dumnezeu, spune Arhimandritul Ioanichie Bălan, i-au murit nouă copii, unul câte unul. La urmă i-a murit şi soţul.

„Ana era o femeie simplă, mică de statură, fără carte, dar cu o memorie deosebită. Ea adeseori plângea, căci avea darul lacrimilor. Durerea ei cea mai mare era aceea că aproape toţi copiii i-au murit de tineri. Singurul care a supravieţuit până la adânci bătrâneţi a fost Părintele Cleopa. Trei băieţi şi o fiică au răposat la mănăstire şi ceilalţi în satul natal". ("Viaţa Părintelui Cleopa")

Rămânând singură, Ana a intrat în nevoinţa călugărească la Mănăstirea Agapia Veche, în anul 1946. După un an a primit tunderea monahală, sub numele de Agafia. Ziua şi noaptea era nelipsită de la biserică, ajuta la bucătărie, aduna lemne din pădure şi se ruga singură cu multe lacrimi, relatează Agerpres.

După mai bine de douăzeci de ani, în toamna anului 1968, la 15 septembrie, Schimonahia Agafia Ilie se strămută la cele veşnice în vârstă de 92 de ani. (surse: "Patericul românesc", Arhimandrit Ioanichie Bălan, Ed. Mănăstirii Sihăstria, 2011; "Viaţa Părintelui Cleopa", Arhimandrit Ioanichie Bălan) 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Depozit mistuit de flăcări în urma unui scurtcircuit (fotogalerie)

Sâmbătă, 25 Martie 2023
370

O clădire folosită de locatarii unui bloc din localitatea Vorona pentru a-și depozita lemne de foc și alte bunuri a fost cuprinsă de flăcări, în această dimineață. Incendiul s-a extins...

Ora Pământului. Diseară se sting luminile în zona centrală a municipiului Botoșani

Sâmbătă, 25 Martie 2023
151

Primăria municipiului Botoșani se alătură uneia din cele mai mari acțiuni voluntare – Ora Pământului!Astăzi, pe 25 martie 2023, timp de o oră, de la 20.30 până la 21.30,...

Șofer drogat lăsat fără permis și cercetat penal

Sâmbătă, 25 Martie 2023
309

La data de 25 martie 2023, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani - Biroul Rutier au oprii pentru control, pe strada Mihail Kogălniceanu, un autoturism condus de un tânăr&nbs...