Monahia Agafia Ilie, mama Arhimandritului Cleopa Ilie

Monahia Agafia Ilie, mama Arhimandritului Cleopa Ilie

Monahia Agafia Ilie (Ana Ilie), mama Părintelui Cleopa, era din comuna Suliţa-Botoşani. S-a născut la 10 octombrie 1876 din părinţi agricultori şi buni creştini. În anul 1902 se căsătoreşte cu Alexandru.

Din căsătorie ea a avut zece copii. Dintre aceştia, cinci copii au intrat în nevoinţa călugărească şi cinci au rămas acasă. Apoi, după neştiute judecăţi ale lui Dumnezeu, spune Arhimandritul Ioanichie Bălan, i-au murit nouă copii, unul câte unul. La urmă i-a murit şi soţul.

„Ana era o femeie simplă, mică de statură, fără carte, dar cu o memorie deosebită. Ea adeseori plângea, căci avea darul lacrimilor. Durerea ei cea mai mare era aceea că aproape toţi copiii i-au murit de tineri. Singurul care a supravieţuit până la adânci bătrâneţi a fost Părintele Cleopa. Trei băieţi şi o fiică au răposat la mănăstire şi ceilalţi în satul natal". ("Viaţa Părintelui Cleopa")

Rămânând singură, Ana a intrat în nevoinţa călugărească la Mănăstirea Agapia Veche, în anul 1946. După un an a primit tunderea monahală, sub numele de Agafia. Ziua şi noaptea era nelipsită de la biserică, ajuta la bucătărie, aduna lemne din pădure şi se ruga singură cu multe lacrimi, relatează Agerpres.

După mai bine de douăzeci de ani, în toamna anului 1968, la 15 septembrie, Schimonahia Agafia Ilie se strămută la cele veşnice în vârstă de 92 de ani. (surse: "Patericul românesc", Arhimandrit Ioanichie Bălan, Ed. Mănăstirii Sihăstria, 2011; "Viaţa Părintelui Cleopa", Arhimandrit Ioanichie Bălan) 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Dan Șlincu, PSD: Șapte oferte pentru construirea noului pod peste Siret de la Vârfu Câmpului

astăzi, 09:25
2

Comisia de achiziție din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a început procesul de analiză a celor șapte oferte depuse în cadrul licitației pe...

La Ipotești a început Săptămâna Națională a Bibliotecilor!

astăzi, 09:17
7

Cu acest prilej, din anul 2021, s-a derulat proiectul Biblioteci în dialog, ocazie cu care biblioteci specializate sau generaliste au participat prin conferențieri și prezentări ale specificu...

Armata a reușit să ocupe doar jumătate dintre locurile scoase la concurs: Proba fizică, cea mai dificilă!

astăzi, 08:35
62

Ministerul Apărării Naționale a publicat datele primei serii de recrutare-selecție a soldaților profesioniști în Armata României din acest an și 60% dintre posturile scoase la concu...