Monahia Agafia Ilie, mama Arhimandritului Cleopa Ilie

Monahia Agafia Ilie, mama Arhimandritului Cleopa Ilie

Monahia Agafia Ilie (Ana Ilie), mama Părintelui Cleopa, era din comuna Suliţa-Botoşani. S-a născut la 10 octombrie 1876 din părinţi agricultori şi buni creştini. În anul 1902 se căsătoreşte cu Alexandru.

Din căsătorie ea a avut zece copii. Dintre aceştia, cinci copii au intrat în nevoinţa călugărească şi cinci au rămas acasă. Apoi, după neştiute judecăţi ale lui Dumnezeu, spune Arhimandritul Ioanichie Bălan, i-au murit nouă copii, unul câte unul. La urmă i-a murit şi soţul.

„Ana era o femeie simplă, mică de statură, fără carte, dar cu o memorie deosebită. Ea adeseori plângea, căci avea darul lacrimilor. Durerea ei cea mai mare era aceea că aproape toţi copiii i-au murit de tineri. Singurul care a supravieţuit până la adânci bătrâneţi a fost Părintele Cleopa. Trei băieţi şi o fiică au răposat la mănăstire şi ceilalţi în satul natal". ("Viaţa Părintelui Cleopa")

Rămânând singură, Ana a intrat în nevoinţa călugărească la Mănăstirea Agapia Veche, în anul 1946. După un an a primit tunderea monahală, sub numele de Agafia. Ziua şi noaptea era nelipsită de la biserică, ajuta la bucătărie, aduna lemne din pădure şi se ruga singură cu multe lacrimi, relatează Agerpres.

După mai bine de douăzeci de ani, în toamna anului 1968, la 15 septembrie, Schimonahia Agafia Ilie se strămută la cele veşnice în vârstă de 92 de ani. (surse: "Patericul românesc", Arhimandrit Ioanichie Bălan, Ed. Mănăstirii Sihăstria, 2011; "Viaţa Părintelui Cleopa", Arhimandrit Ioanichie Bălan) 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Universitatea Craiova - FC Botoșani 5-1! Eșec usturător

Duminică, 1 Octombrie 2023
153

Situația este din ce în ce mai drastică la FC Botoșani. Elevii lui Dan Alexa au pierdut duelul cu Universitatea Craiova, scor 5-1 și rămân ultimii în Superligă.Problemele a...

Cererile pentru bursele sociale ale elevilor mai pot fi depuse până pe 6 octombrie

Duminică, 1 Octombrie 2023
162

Sistemul de acordare a burselor sociale pentru elevii din învățământul preuniversitar de stat în anul școlar 2023 - 2024 s-a schimbat față de cel din anii anteriori. Valoarea b...

Polițistul din Botoșani căruia pasiunea pentru muzică i-a adus două trofee

Duminică, 1 Octombrie 2023
505

Un polițist de frontieră din Dorohoi s-a făcut remarcat prin pasiunea pentru muzică, o chemare care i-a adus deja două premii importante.Daniel Vitcu lucrează la Sectorul Poliției de Fronti...