9 noiembrie: Sfantul Nectarie din Eghina VIDEO
Stiri Botosani Friday, 8 November 2013 CulturăSfantul Nectarie, ierarhul din insula Eghina, s-a nascut in anul 1846, in localitatea Silivria, in apropiere de Constantinopol. A trecut la cele vesnice in noaptea zilei de 8 noiembrie 1920, fiind inmormantat in ctitoria sa, din insula Eghina: Manastirea Sfanta Treime. Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Nectarie in ziua de 9 noiembrie.
Printre nenumaratele daruri primite de la Dumnezeu, Sfantul Nectarie a fost preaslavit si cu darul facerii de minuni. Pentru nenumaratele minuni pe care le-a facut si inca le mai face Dumnezeu, pentru rugaciunile Sfantului Nectarie, acesta din urma a fost numit "Taumaturgul", adica "Vindecatorul".
Anastasie, copilul care i-a scris lui Dumnezeu
Anastasie, dupa numele sau de mirean, s-a nascut in anul 1846, in localitatea Silivria, din Tracia, in apropiere de Constantinopol. Parintii sai, oameni simpli, i-au oferit acestuia o educatie crestineasca deosebita, iar mai apoi, dupa cativa ani de scoala, l-au trimis in cetatea imparateasca, spre a studia teologia si scrierile Sfintilor Parinti.
Sfantul Nectarie din Eghina
Ajuns in Constantinopol, copilul se straduia din greu sa isi procure cele de trebuinta, precum hainele si mancarea de peste zi. Temistocle, un om tare evlavios, avea o pravalie cu tablouri si rame chiar peste drum de camaruta unde locuia Anastasis. Dintre toti copiii din cartier, negustorul il indragea in chip deosebit pe Anastasie.
Intr-o iarna, in zori de zi, copilul a iesit din casa si a pornit degraba catre posta, sa duca niste scrisori. Vazandu-l slab imbracat si fiindu-i mila de el, negustorul i-a cerut sa-i dea lui scrisorile, sa le duca, si sa se intoarca in casa. Uitandu-se printre scrisori, batranul a gasit una pe care scria: "Catre Domnul nostru Iisus Hristos, in Cer." Bucurandu-se de curatenia copilului, a deschis scrisoarea si a citit urmatoarele: "Hristoase al meu, hainele mi s-au rupt, pantofii mi s-au stricat si mi-e frig. Din ce-mi da stapanul, nu-mi ajunge nici de mancare. N-am reusit sa trimit aproape nimic mamei mele, care este saraca. Ce s ma fac acum? Cum ies eu din iarna, Doamne? Ajuta-ma! Ma inchin Tie. Robul Tau, Anastasis." Atunci, Temistocle a randuit ca baiatul sa primeasca toate cele de trebuinta, in taina, spre slava lui Dumnezeu.
Sfantul Nectarie din Eghina
La varsta de douazeci de ani, cand este numit profesor de religie, Anastasie se stabileste in insula Hios, unde, mai apoi, imbratiseaza viata monahala, in Manastirea Nea Moni. Este tuns in monahism in ziua de 7 noiembrie 1876, fiind numit Lazar. Mai apoi, cand este randuit schimnic, primeste numele Nectarie, pe care il poarta pana la sfarsitul vietii.
Fericiti cei prigoniti pentru dreptate !
In anul 1885, dupa ce termina studiile teologice, in Atena, vrednicul Nectarie este luat in Alexandria, ca ucenic, de catre patriarhul Sofronie. Este hirotonit preot, iar apoi mitropolit de Pentapole, in Libia. Vreme de mai multi ani, Cuviosul Nectarie a fost secretar al patriarhului, slujind si predicand in Biserica Sfantul Nicolae, din Cairo. Fiind iubit de popor, invidia a inceput sa intunece inimile celorlalti slujitori, care l-au vorbit de rau catre patriarh, cum ca ar vrea sa ii ia locul. Patriarhul, crezand minciunile acelora, l-a inlaturat pe Sfantul Nectarie din scaunul arhieresc.
Sfantul Nectarie din Eghina
In anul 1891, fara nici o avere si ignorat de toti, Sfantul Nectarie s-a intors in Atena. Pana in anul 1894, el a fost profesor si director al unui Seminar Teologic, slujind ca preot misionar in parohiile de langa Atena. Inca de timpuriu, sfantul a petrecut o viata isihasta, lucrand rugaciunea inimii si crescand in smerenia lui Hristos.
Scumpa este inaintea Domnului moartea cuviosilor Sai!
Intre anii 1904-1907, cu ajutorul mai multor ucenici, Sfantul Nectarie a inaltat o manastire de maici, pe insula Eghina. Dupa ce o termina, sfantul se retrage in acest loc, pentru o deplina indeletnicire cu rugaciunea isihasta. Cunoscandu-si mai dinainte sfarsitul, Sfantul Nectarie a imbratisat boala cancerului ca pe un dar mantuitor. Astfel, in ziua de 8 noiembrie 1920, dupa aproape doua luni de suferinta, Sfantul Nectarie a trecut la cele vesnice, fiind inmormantat in biserica manastirii sale, in insula Eghina.
Sfantul Nectarie din Eghina
Dupa mai bine de douazeci de ani, din pricina multor minuni savarsite la mormantul sau, preotii au deschis locul si au aflat trupul Sfantului Nectarie intreg si frumos mirositor. In ziua de 3 septembrie 1953, cinstitele sale Moaste au fost asezate in biserica manastirii, iar in anul 1961, din pricina tot mai multor minuni savarsite, Sfantul Sinod a hotarat canonizarea sa. In scurt timp, pentru darurile bogate ale Sfantului Nectarie, manastirea din insula Eghina a devenit cel mai iubit loc de pelerinaj din Grecia.
Facator de minuni inca din timpul vietii
Sfantul Nectarie s-a aratat facator de minuni inca din timpul vietii, asemenea tuturor sfintilor. Astfel, intr-o vara, fiind mare seceta in insula Eghina, pentru rugaciunile sale a venit ploaie din belsug si au rodit tarinile, incat toti s-au indestulat de hrana. Vazand acest lucru, toti locuitorii insulei au inceput sa-l cinsteasca in inimile lor pe pe Sfantul Nectarie, ca pe un vas ales al Duhului Sfant, si sa il cerceteze pentru fiecare nevoie a lor.
Sfantul Nectarie vindeca o mama, pentru rugaciunea copiilor
Intr-o casa din satul Digheliotica Egiou, aflat langa Marea Egee, traia Gheorghia Apostolopoulos, barbatul ei, Kostas, si cei patru copii ai lor. In casa lor, la loc de cinste se afla icoana Sfantului Nectarie din Eghina. Pe toti cei patru copii, femeia i-a crescut cu multa dragoste, invatandu-i smeriti si iubitori de Dumnezeu.
Dintr-o data, o tumoare canceroasa a zdrobit inima femeii, care nu mai putea sa aiba grija de sotul ei si de cei patru copii ai lor. Doctorul din localitate i-a confirmat boala, trimitand-o la un spital renumit din Atena. Acolo, acelasi diagnostic: cancer. Dupa mai multe operatii, doctorii au renuntat, zicandu-i ca nu are sanse de vindecare, drept pentru care e mai bine sa mearga acasa si sa se pregateasca de moarte.
Zacand in pat, femeia isi indemna copiii sa se roage neincetat. Cu ultimele puteri, tot la rugaciune ii indemna. Intr-o noapte de noiembrie, femeia a deschis ochii si a spus: "L-am vazut! L-am vazut pe Sfantul Nectarie, care mi-a spus ca m-am facut bine!" In acelasi moment, unul dintre copii a spus: "Si eu l-am vazut, mama, pe Sfantul din icoana!" A doua zi, cand femeia a mers la spital, doctorii nu au mai putut gasi nici o urma de cancer.
Untdelemn din candela Sfantului Nectarie
Dintr-o data, unei doamne in varsta, din Bucuresti, i s-a facut rau si a cazut pe strada. Scuipand cheaguri de sange si aproape pierzandu-si cunostinta, femeia a fost dusa de urgenta la spital. La spital, dupa cinci zile petrecute conectata la aparate, in urma consultatiei, s-a rostit un diagnostic multiplu: ulcer gastric duodenal, cu crater de natura maligna; hemoragie digestiva, cu anemie post hemoragica 6; infarct miocardic.
In urma unui consult amanuntit si a mai multor ecografii, femeia a fost programata pentru o interventie chirurgicala urgenta. Intre timp, femeia a mers la Manastirea Radu Voda, unde venea adesea, spre a se inchina Sfantului Nectarie si a-i saruta cinstitele Moaste. Spunand unui parinte durerea in care se afla, ea a primit o sticluta cu untdelemn din candela Sfantului Nectarie, spre a se unge in fiecare dimineata, pana la operatie. Ajungand la spital, in ziua programata, chirurgul care urma sa faca interventia, i-a zis acesteia: "Nu am ce taia, caci rana s-a inchis!"
Un monah operat de Sfantul Nectarie
Un monah tanar din Romania a fost diagnosticat cu mai multe boli grele: hepatita activa, colecist alungit, gastrita cronica, ulcer duodenal, reflux gastroesofagian, pietre la fiere si colon iritabil. Intampinand mari greutati in a manca si a munci, dupa doi ani de internari si analize, monahul a venit la un spital din Bucuresti, unde, in urma analizelor, a fost programat pentru o dubla operatie, la fiere si la stomac.
Stiind despre Moastele Sfantului Nectarie, aflate la Manastirea Radu Voda, monahul a mers sa se inchine si sa se roage pentru ajutor. Simtind o mangaiere deosebita din partea sfantului, monahul a plecat spre casa, simtindu-se inca foarte rau. A doua zi, insa, nici semn de durere, nicaieri.
Ajungand la spital, in ziua programata pentru operatie, cand au fost facute analizele, acestea au iesit perfecte. Nici semn de boala. Doctorul, crezand ca este vorba de o eroare de calculator, a repetat analizele, insa rezultatul a fost acelasi. Nici semn de boala, caci Sfantul Nectarie il operase pe monah in chip tainic, tamaduindu-l.
Indemn la smerita rugaciune, catre Sfantul Nectarie din Eghina
Veniti toti credinciosii, sa cinstim pe Nectarie, luminatorul Bisericii cel nou aratat; ca acesta, in zilele noastre, cu dumnezeiasca cuviinta, vietuind intru cuviosie si dreapta credinta, virtutile sfintilor celor de demult in sine le-a intiparit. Si, vas al alegerii facandu-se, precum Pavel, cu vrednicie s-a proslavit, prin harul cel sfintitor al Duhului, daruind fiecaruia cererile cele spre mantuire, ca un ierarh preaindumnezeit.
crestinortodox.ro
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
S-au deschis urnele: Botoșănenii votează!
375.747 de cetățeni cu drept de vot sunt aÈ™teptaÈ›i la urne în cele 433 de secÈ›ii de votare din judeÈ›ul BotoÈ™ani. În prima jumătate de oră, au votat deja 1680 de persoane pe lis...
LOC DE DAT CU… EPIGRAMA (329)
Am în faţă primul volum (cel de debut editorial) al singurei epigramiste din Bucovina, Cătălina OrÅŸivschi: "PETE DE RUGINÄ‚" (Editura "Rocad Center", IaÅŸi, 2011: prefaÅ...
Calendar ortodox, 24 noiembrie: Sf. Sfinţiţi Mc. Clement, Episcopul Romei, şi Petru, Episcopul Alexandriei
Sfântul Clement (†101) era roman şi a fost adus la credinţă de Sfinţii Petru şi Pavel, fiind al treilea Episcop al Romei, după Lin şi Anaclet. A păstorit Biserica lui Hristos de la Roma apr...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2024 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 0.37 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici