Parlamentul României a adoptat luni, la finalul ședinței solemne dedicate celebrării a 100 de ani de la unirea cu Basarabia, o declarație prin care "dorința acelor cetățeni ai Republicii Moldova care susțin unificarea celor două state" este considerată "pe deplin legitimă" și în care se afirmă că "România și cetățenii ei sunt și vor fi întotdeauna pregătiți să vină în întâmpinarea oricărei manifestări de reunificare".
Pentru acestă declarație s-au înregistrat doar 19 abțineri și niciun vot împotrivă.
În discursul său, Dragnea precizat că a lucrat împreună cu mai mulți colegi, printre care Călin Popescu-Tăriceanu, deputatul PNL Ben-Oni Ardelean și deputatul PMP Eugen Tomac, la acest document și a ținut să citească un pasaj care nu a mai ajuns în varianta finală a textului.
"În legătură cu Declaraţia pe care o să o adoptăm astăzi, aş vrea să citez un paragraf care, până la urmă, nu a mai fost introdus în această Declaraţie şi anume articolul 8 din Actul final de la Helsinki: toate popoarele au mereu dreptul în deplină libertate să îşi hotărască când şi dacă doresc statutul politic, intern şi extern, fără ingerinţe exterioare şi să îşi urmărească după propria voie dezvoltarea politică, economică, socială şi culturală. Pe baza acestui articol 8 de la Helsinki s-a reunificat Germania şi, dragii mei colegi, domnule preşedinte Candu, domnule vicepremier Iurie Leancă, chiar nu avem atâta curaj să spunem clar ce vrem? Şi, ca să nu existe echivoc, eu o spun deschis, simplu şi explicit - eu vreau să ne unim cu Moldova! Vreau să fim împreună în Europa, dar ca o singură naţiune. România a fost puternică atunci când a fost unită. Şi va fi unită. Şi va fi puternică. Acesta este idealul nostru. Acesta este idealul acela de a ne afirma în istorie ca o naţiune unită, liberă şi prosperă, în care toţi cetăţenii ei să se simtă liberi, să se simtă mândri şi să aibă o viaţă mai bună. La mulţi ani, România!", a spus Dragnea.
Citește aici Declarația adoptată de Parlamentul României, la 100 de ani de la unirea cu Basarabia!