24 august: S-a născut Radu Scutelnicu, personalitate de seamă a hidroenergeticii româneşti!

Radu Scutelnicu a fost un valoros inginer constructor, inițiator și coautor al mai multor invenții și inovații în domeniul construcțiilor hidrotehnice.

S-a născut la 24 august 1938, în comuna Mihălăşeni, din judeţul Botoşani. Părinţii săi au fost oameni de seamă ai satului. Tatăl, Mihai, profesor de matematică, a luptat în al Doilea Război Mondial, iar mama învăţătoare. Radu Scutelnicu a urmat cursurile școlii primare în comuna natală, fiind cel mai bun elev din promoția sa. S-a înscris apoi la Liceul "A.T.Laurian" Botoşani, după care s-a înscris la Facultatea de Construcţii din cadrul Institutului Politehnic "Gh. Asachi" Iaşi, cursuri pe care le-a absolvit în anul 1960, şi unde a terminat "cu cea mai mare medie din promoția sa".

La doar 22 de ani și-a început activitatea profesională ca inginer pe șantierul Hidrocentralei de la Bicaz, continuând cu Valea Bistriței, la Grupul de Șantiere Bistrița-aval apoi, între anii 1963 și 1967, a participat ca inginer-șef la construirea Hidrocentralei Gârleni, comună unde, în amintirea sa una dintre străzi îi poartă numele.

Din anul 1967 a lucrat pe șantierul Poiana Uzului de pe Valea Trotușului la construcția celui de-al "treilea baraj din țară ca importanță" din cadrul celor de tip "cu contraforți", unde s-a remarcat prin introducerea de soluții tehnice inovante foarte practice, ceea ce i-a adus înaintarea în funcție.

Între anii 1970 și 1974 a condus în calitate de șef de șantier lucrǎrile de construire și amenajare a centralei electrice subterane Mărișelu din cadrul Grupului de Șantiere Someș. La acest obiectiv strategic a introdus și experimentat cu succes mecanizarea integrală a lucrărilor de betonare în subteran. Începând din anul 1974 a coordonat realizarea hidrocentralelor din cadrul Grupului de Șantiere Olt-Inferior (Drăgășani, Strejești, Arcești, Slatina, Ipotești, Frunzaru, Rusănești, Izbiceni), ca director de grup, creând și utilizând tehnologii noi. Între anii 1987 și 1993 a condus Trustul de Construcții Hidroenergetice București (THC) în calitate de Director General cu rangul de funcție de stat prin importanța și mărimea întreprinderii - 80 de mii de salariați. Deși această perioadă s-a caracterizat printr-o puternică recesiune în toate domeniile economice ale țării și reducerea tuturor investițiilor în domeniu, sub conducerea sa trustul a pus în funcțiune o serie de amenajări importante (Colibița, Drăgan-Iad, Siriu, Râul Mare aval, Bistra, Olt-inferior și Superior), scrie wikipedia.

S-a stins din viață în anul 1998, la 14 octombrie, la vârsta de 60 de ani. În 1995, sub conducerea sa, Trustul de Construcții Hidroenergetice a obținut "Premiul Internațional de Calitate" și "Steaua de aur" la Madrid, acordat de Trade Leaders` Club.

"In intreaga sa activitate, ing. Radu Scutelnicu s-a remarcat prin initiativa si capacitate de organizare. Este una dintre personalitatile de seama ale hidroenergeticii romanesti – apreciat si stimat de salariati, ca inginer si ca om. S-a daruit, total, meseriei, a fost generos si exigent; un caracter puternic ce a lasat in urma sa oameni deosebiti si colective bine inchegate", scrie ing. Maria Oancea, în Revista Constructiilor.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Serviciile Voluntare ale ISU Botoșani, la momentul bilanțului. Moment de reculegere pentru o șefă trecută la cele veșnice! (Foto)

astăzi, 14:31

Activitatea desfășurată, în 2024, de Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență, dar și obiectivele stabilite pentru acest an au fost prezentate, în această săptămână...

Cine sunt cei șase miliardari români de pe lista Forbes a celor mai bogați oameni din lume!

astăzi, 12:09

Cu toate că aceiași oameni apar în top, locurile ocupate de aceștia s-au schimbat față de anul trecut. Ion Stoica și Matei Zaharia, fondatorii startup-ului de software Databricks, ocup...

Pompierii botoșăneni, în doliu. ISU Botoșani: “Ne este greu să vorbim la timpul trecut”!

astăzi, 11:33

Pe tot parcursul carierei militare, acesta a fost un adevărat model pentru pompieri, apreciat, în egală măsură, de toți cei care l-au cunoscut. Colonel (r) Ilie Bălăceanu a fost comand...