În data de 8 februarie 1907 începea Răscoala de la Flămânzi, unul dintre cele mai controversate evenimente din istoria României. Asfel, numeroși locuitori ai orașului de astăzi s-au adunat, sâmbătă, inclusiv la monumentul dedicat acestuia, pentru a comemora și omagia inițiatorii care au adus, indiscutabil, o schimbare.
Există dispute serioase între istorici pe tema aceste răscoale. În perioada comunistă, propaganda oficială a vehiculat cifra de 10.000 de țărani care ar fi căzut victime represiunii, însă documentele oficiale arată că au fost cel mult câteva sute de victime, scrie rfi.ro.
Răscoala din 1907 a izbuncnit, potrivit unor istorici, din cauza faptului că numeroși țărani nu aveau deloc pământ sau aveau suprafețe prea mici pentru a le asigura traiul zilnic. Astfel, acești săteni erau nevoiți să lucreze loturi de pământ din marile proprietăți boierești administrate de arendași. În primii ani ai secolului XX, arenzile au crescut semnificativ. La începutul anului 1907, administratorii moșiei Flămânzi, care cuprindea 22 de sate, au încercat să crească din nou arenda. Administratorii moșiei au convocat câteva sute de țărani în curtea primăriei din Flămânzi.
Oamenii s-au înfuriat pe unul dintre administratorii moșiei și au izbucnit violențe.
Moșia Flămânzi era administrată de trustul Fischer, condus de arendașul Mochi Fischer, împotriva căruia s-a îndreptat furia oamenilor. Răscoala a căpătat accente antisemite și s-a extins rapid. Există documente din arhive care afirmă că extinderea răscoalei a fost provocată de instigatori austro-ungari, care doreau să destabilizeze România, însă alți istorici consideră că această răscoală a avut exclusiv cauze interne.
În câteva zile, răscoala a cuprins întreaga Moldovă și s-a intensificat. Numeroase proprietăți boierești au fost distruse, iar mulți arendași au fost bătuți și uciși. În acest context, guvernul conservator a demisionat, iar la putere au venit liberalii, conduși de Dimitrie Sturza. Acesta a decis să ia măsuri dure pentru a restabili ordinea.
Noul guvern a declarat starea de urgență și a trimis armata pentru a reprima răscoala. Au existat ciocniri între răsculați și armată. Represiunea a fost excesivă și numeroși țărani au fost uciși, răniți sau maltratați, mai relateazp rfi.ro.
Monumentul răscoalei din 1907 din Flămânzi este un monument ridicat în memoria răscoalei țărănești din februarie-martie 1907, care a izbucnit în Flămânzi.
Monumentul a fost realizat de către sculptorul Gavril Covalschi și a fost dezvelit în anul 1977, cu prilejul aniversării a 70 de ani de la răscoală. Monumentul se află în centrul localității, în apropiere de Primărie.
În partea dreaptă a monumentului a fost amplasat un basorelief de bronz în care sunt reprezentați țărani desculți sau cu opinci în picioare alergând și având în mâini coase, furci și topoare. Alți țărani sunt reprezentați cu pumnii strânși spre cer.
Cu prilejul aniversării a 100 de ani de la Răscoala țăranilor din Flămânzi, la 10 februarie 2007, au avut loc în oraș manifestări comemorative ce au marcat acest eveniment. Un sobor de preoți în frunte cu pr. Nicolae Crăciun, protopop de Hârlău, a oficiat o slujbă de sfințire a apei și o slujbă de parastas a participanților la răscoală care au murit în urmă cu 100 ani în întreaga țară. La aceste festivități au participat personalități locale, județene și centrale. Anual, momentul istoric este omagiat de către locuitorii orașului Flămânzi, prin diverse manifestări și depuneri de coroane.