Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul! Creștinii orodocși țin astăzi post aspru!

 Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul! Creștinii orodocși țin astăzi post aspru!

Indiferent de ziua din săptămână în care cade praznicul Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, creștinii ar trebui să țină post. E practic ultima mare sărbătoare a anului, pentru că de la 1 septembrie începe un nou an bisericesc.

Din Evanghelie știm că Irod, la ospățul dat pentru a-și sărbători ziua de naștere, i-a cerut Salomeei, fiica Irodiadei, să-i danseze. Aceasta, învățată de mama ei care-l ura pe sfânt, a cerut drept răsplată capul Sfântului Ioan Botezătorul. Irod s-a învoit mai ales că Sfântul Ioan Bottezătorul era întemnițat pentru că îl mustrase pe Irod pentru traiul său neleguit cu Irodiada, soția fratelui său.

După ce a comis cumplita nelegiuire, Irod, de teamă că Ioan Botezătorul ar putea învia, a încredințat numai trupul ucenicilor pentru a-l în mormânt la Sevastia. Capul sfântului a fost îngropat de către Irodiada în curtea sa.

Conform tradiției, Sfânta Ioana este cea care a luat capul Sfântului Ioan din curtea Irodiadei și l-a îngropat la Ierusalim . Acolo a rămas până pe vremea împăraților Constantin și Elena, care au dus capul la Emesa, Siria. Așadar, cea de-a două aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul a lvut loc la Emesa în anul 453.

Ulterior, pe vremea luptelor iconoclaste, capul sau a fost îngropat la Comane, iar mai apoi a fost dus de către Sfântul Ignatie la Constantinopol în anul 860. În timpul cruciadelor, o parte a capului sau a fost luată de la Constantinopol de către latini și a fost dusă la o biserica din Amiens.

Tradiții populare

În popor s-au păstrat până în zilele noastre obiceiuri stricte legate de această sărbătoare. De Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul alimentele se rup cu mâna, pentru că este interzis să se folosească cuțitul.

Mai mult, nu se mănâncă fructe si legume de formă rotundă, de exemplu pepene, mere, pere sau roșii, nici fiertură și nici nu se mănâncă din blid.

Nu se mănâncă nici varză, căci Sfântului Ioan de șapte ori i-au tăiat capul pe varză și iar a înviat. Nu e bine să se mănânce nici fructe care seamănă o cruce (nuci, pepene), nu se bea vin roșu, nu se mănâncă fructe sau legume roșii.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

HRISTOS A ÎNVIAT! Botoșănenii au primit Lumina în noaptea sfântă a Învierii (Foto, Video)

astăzi, 01:59
180

Creștinii din Botoșani au mers la biserică, în această noapte a Învierii Domnului, pentru a primi Lumina. Clopotele au răsunat în biserici și în mănăstiri, credincioși...

Violeta a plecat de acasă, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

Sâmbătă, 4 Mai 2024
957

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi a părăsit domiciliul fără a anunța familia și nic...

Reacția lui Bogdan Andone, după remiza din play-out cu FC Voluntari: „Am jucat cu sabia deasupra capului”

Sâmbătă, 4 Mai 2024
474

FC Botoșani a remizat cu FC Voluntari, scor 0-0, în etapa a 8-a a play-out-ului SuperLigii.Ce a spus Bogdan Andone, după meciul cu FC VoluntariLa finalul meciului cu FC Voluntari, Bogd...