Calendar creștin ortodox, 28 august. Sfântul Moise Etiopianul

Calendar creștin ortodox, 28 august. Sfântul Moise Etiopianul

Sfântul Moise Etiopianul a fost sfințit preot la bătrânețe. El și-a prevăzut și ceasul și felul morții. Într-o zi el le-a zis ucenicilor lui să fugă că să-și scape viețile, deoarece mănăstirea avea să fie atacată de necredincioși.

După o vreme, cuprins de o mustrare de conștiința pentru relele săvârșite, părăsește ceață de tâlhari și se retrage într-o mănăstire. Aici își va plânge păcatele săvârșite, dar va lupta multă vreme cu demonii desfrânării care aduceau asupra lui gânduri necurate și pofte ispititoare. Atât de aprinsă a fost lupta să cu acești demoni, încât le-a spus fraților săi: „Atâta supărare am suferit de la războiul poftei trupești, încât puțin de n-am căzut din făgăduință monahicească”.

După șase ani de cumplit război cu demonii, s-a vindecat în chip minunat de toate închipuirile, cugetele și gândurile de curvie pe care i le semăna în suflet diavolul.

Și-a prevăzut și ceasul și felul morții

Sfântul Moise Etiopianul a fost sfințit preot la bătrânețe. El și-a prevăzut și ceasul și felul morții. Într-o zi el le-a zis ucenicilor lui să fugă că să-și scape viețile, deoarece mănăstirea avea să fie atacată de necredincioși.

Când ucenicii i-au cerut să vină cu ei, că să scape împreună, Avva Moise le-a zis că el a fost tălhar mai demult, și se cuvine că acum să-și ia plata pentru relele lui, după cuvântul: „Toți cei ce scot sabia de sabie vor pieri” (Matei 25: 52). Așadar, Avva Moise a rămas în mănăstire împreună cu șase frați care nu au voit să îl lase singur, și au venit tâlhării și i-au ucis pe toți șapte. Așa a trecut la cele veșnice Moise Etiopianul, la vârstă de 75 de ani.

Când Sfântul Ioan Casian și Sfântul Gherman ajung în pustia Sketica pentru sfaturi duhovnicești, îl întâlnesc pe avva Moise Etiopianul și îl întreabă: „Care este scopul vostru și ce țintă ultima ați avut înainte de a veni aici?” Aceștia au răspuns: „Pentru Împărăția cerurilor”. Iar Ava Moise a zis: „Bine ați răspuns în ce privește țintă ultima, dar care e scopul de la care, nicicum abătându-ne, putem să ajungem la Împărăția cerurilor? În privința această n-ați răspuns“. Iar după ce au mărturisit că nu știu, le-a răspuns Bătrânul: „Țintă ultima a făgăduinței noastre este, cum ați zis, Împărăția lui Dumnezeu, iar scopul fără de care este cu neputință a ajunge la sfârșitul acela este curăția inimii. Deci spre acest scop trebuie să fie îndreptată mintea noastră totdeauna, iar când s-ar întâmplă să se abată inima noastră puțîn din calea cea dreapta, îndată să o întoarcem, îndreptând-o spre scopul urmărit, că după o rigla a zidarului”.

Troparul Sfântului Moise Etiopianul

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat puștiul cel neroditor și cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; și te-ai făcut luminator lumii, strălucind cu minunile, Moise, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu că să mântuiască sufletele noastre.

Tot astăzi, este pomenirea:

– Sfinților Mucenici Diomid și Lavrentie;

– Dreptului Iezechia, regele;

– Sfintei Ana Prorocită, fiica lui Fanuel;

– Sfinților treizeci și trei de Mucenici din Iraclia.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ANUNȚUL Ministerului Muncii: Cum se va face plata în avans a pensiilor aferente lunii mai 2024!

astăzi, 14:44
233

Executivul a aprobat, în ședința de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024....

(P) Factorii care influențează prețul unei campanii SEO

astăzi, 14:21
42

Site-ul afacerii tale încă nu primește suficient trafic organic sau nu are vizibilitate online și vrei să incluzi o campanie SEO în strategia de marketig digital, așa că ai înc...

O zi pe cel mai nordic hotar al țării, la capătul județului Botoșani!

astăzi, 14:06
355

Prutul desenează aici o graniță meschină între maluri plămădite din același pământ. Pe malul drept se înșiră Miorcanii poetului Ion Pillat. Pe cel stâng, ca înt...