„La noi e ca la toată lumea, poate și mai rău!”, spune Titel Simionescu din comuna Ripiceni, județul Botoșani, referindu-se la situația din câmp.
„A fost un an tare păcătos, e cel de-al treilea consecutiv cu secetă severă prelungită și valuri lungi de arșiță! Eu la 71 de ani nu am auzit de așa ceva!”, a continuat agricultorul.
Producție slabă!
Fermierul este specializat pe producerea de sămânță, o activitate începută din anul 1993 care cere rigoare tehnologică și știință de carte.
„Am recoltat porumbul de sămânță de pe suprafața de 330 de hectare. Producția e slabă, nu scoatem nici 1.000 kg/ha la fizic”, susține fermierul, potrivit Revista Ferma.
Acesta reclamă faptul că timp de aproape trei săptămâni, atunci când culturile aveau mare nevoie de apă, nu a putut iriga lotul de hibridare pentru că nu a primit apă de la Amenajarea hidrotehnică Stânca – Costeşti din cauza unor lucrări programate taman în mijlocul verii.
Titel Simionescu susține că a obținut o producție slabă și la cultura de floarea soarelui. A însămânțat o suprafață de 136 de hectare și s-a închis pe o medie de 1.300 kg la hectar. Nici grâul nu a produs bucurie, cu o recoltă de 1.900 kg/ha, în condiții de cheltuială mare și prețuri de livrare scăzute, nu a adus profitul scontat.
”Dacă nu plouă, nu pun rapiță!”
„Nu pun rapiță, dacă nu plouă; să pun așa ca să mă aflu în treabă?”, se întreabă cultivatorul din Ripiceni.
Titel Simionescu lucrează puțin peste 700 de hectare, din care 450 sunt amenajate la irigat. Ar vrea să însămânțeze 200 ha cu semănături de toamnă: rapiță și grâu, dar nu se poate ara terenul din cauza uscăciunii. Așteapă ploile anunțate de meteorologi pentru a putea pregăti.
”Chiar dacă ai vrea, nu poți fără să ari!”
„Nu prea aș fi adeptul arăturii, nu se poate lucra fizic. Chiar dacă ai vrea, nu poți fără să ari!”, își exprimă tranșant poziția.
Titel Simionescu ne spune că va reduce din cantitatea de fertilizanți, costurile tehnologice sunt ridicate.
„Anul viitor voi produce sămânță de porumb tot pe 300 de hectare. E clar că voi respecta schema de fertilizare, dar la culturile comerciale o să administrez mai puțin îngrășământ”, explică cultivatorul care își dorește să facă lot de hibridare și la floarea soarelui, dacă va avea suficient spațiu de izolare (cel puțin 1.500 m).
Titel Simionescu consideră că producerea de sămânță e în contracție.
„O să rămânem puțini producători de sămânță hibridă că se reduc suprafețele. Una din companiile de top avea 12.000 de hectare acum doi ani, a redus la 7.000 și, probabil, va o va face și în continuare până pe la 4-500 de hectare”, susține acesta.
Deocamdată, cultivatorul mizează aceeași suprafață de 330 ha pe care a jucat în fiecare sezon.
Firma SC Toop Leris, înființată în urmă cu 11 ani, are 7 angajați. Anul trecut a înregistrat o cifră de afaceri de 11.398.592 lei și un profit net de 4.429.766 lei. În ultimii ani cultura de porumb i-a adus botoșăneanului Titel Simionescu destule satisfacții.