În cadrul evenimentului dedicat Zilei Naționale a specialiștilor în contabilitate și expertiză, care a avutoc vineri, Valeriu Iftime a atras atenția asupra funcției vitale pe care profesioniștii din domeniu o îndeplinesc în societate.
Președintele Camerei de Comerț și Agricultură din Botoșani a explicat că mediul de afaceri nu este favorizat în Romania și că lipsa unui management de calitate este unul dintre principalele motive ale prăbușirii unei companii.
Ați spus că sunteți sanitari [n.r.: cu referire la un discurs al unui expert în domeniu], dar eu zic că sunteți mai mult decât sanitari, sunteți medici. Vă spun un lucru pe care trebuie să îl conștientizăm cu toții, și anume că nu este nevoie de medici, atâta timp cât nu există pacienți. Din păcate, avem nevoie de medici peste tot, pentru că Dumnezeu îmbolnăvește oameni, iar lumea economică sau lumea business-ului se îmbolnăvește când nu avem expertiză și nu avem management. Vă voi spune ceva ce am citit într-un raport al COFAST: în perioada 2005-2010, în România s-au înființat peste 450.000 de companii, iar la finalul lui 2010 s-au desființat jumătate din companii. Jumătate sunt la străini. Mai mult, zice că doar 2,5% din acele companii au cifre de afaceri mai mari de 1 milion de euro. Altă cifră interesantă din raport spune că durata medie de viață a unei companii din România este de 10 ani, iar aici am ajuns la o concluzie care este dureroasă. De ce eșuează firmele? Pentru că nu au un management bun, pentru că foarte mulți oameni, după ce au succes în primii ani, cred că lucrurile merg de la sine. De aceea, cred că valoarea dumneavoastră este mai mult decât a unui sanitar. Este, dacă vreți, și de locomotivă, și de profesor, instructor. Structura care susține mediul de afaceri este tocmai corpul acesta de experți, numai că, din păcate, din motive începând cu cele istorice și n-aș vrea să mai fac alte descoperiri, pentru că și asa mă îngrozesc la fiecare știre pe care o am distribuită în afaceri, a început, pe un ton compătimitor, Valeriu Iftime, pre;edintele Camerei de Comerț Botoșani.
Afaceristul a continuat prin sublinierea importanței Camerei de Comerț pentru bunul mers al business-ului local.
Camera de Comerț este, deocamdată, neputincioasă. Dar dacă nu întărim Camera de Comerț, nu înțelegem ce înseamnă forța locală ca să putem să dezvoltăm industria locală, nu avem nicio șansă de a merge mai departe. Iar dumneavoastră, dacă vehiculați cifre, o să vedeți cifre tot mai mici, tot mai neputincioase, a adăugat Iftime.
Pentru a-și îndulci discursul, patronul FC Botoșani a venit cu o pildă, prin care a transmis că deciziile greșite le determină, în timp, pe cele corecte.
Aș vrea să termin, totuși, într-un ton optimist. Cred că Churchill spunea că secretul succesului este abilitatea de a trece de la un eșec la altul fără a-ți pierde entuziasmul. E adevărat că am avut multe eșecuri, este foarte adevărat. Povestea noastră începe când avem același entuziasm, să credem că putem face mai mult. Cineva a fost întrebat care este rețeta succesului și el a spus "Două cuvinte: deciziile corecte". Apoi reporterul îl întreabă "Bun, și cum ajungi la deciziile corecte?", după care îi răspunde că "Un cuvânt: experiența". Iar reporterul îl întreabă iar "Bun, și cum se obține experiența?". La care îi zice "Tot două cuvinte: deciziile greșite". Să învățăm din deciziile greșite, din împotmoliri", a explicat Valeriu Iftime.