Şeful contabililor, despre transferul contribuţiilor: "Nu vor fi creşteri şi nici scăderi semnificative. Costurile cu forţa de muncă rămân aproape constante"

Directorul filialei judeţene a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România a comentat ultimele modificări fiscale legate de transferul contribuţiilor de la angajator la angajat. 

Gheorghe Sorescu susţine că aceste modificări aduc o răspundere mai mare firmelor, în sensul în care devine infracţiune neplata contribuţiilor cu reţinere la sursă. 

De asemenea, modificările legislative aduc o creştere de doar 2% la un salariu mediu, contrar spuselor guvernanţilor, ce fac referire la creşteri de 25%. Pe de altă parte, nici nu va fi o scădere a salariului, aşa cum este temerea în rândul salariaţilor. Expertul contabil susţine că pe fondul crizei de personal firmele vor creşte salariile brute ale angajaţilor, însă este posibil să fie şi excepţii. 

„Mutarea unor sarcini fiscale de la angajator la angajat se face fără creşteri semnificative. În fapt, salariul brut creşte şi cred că firmele, în criză de personal, se vor conforma. În principiu, costurile cu forţa de muncă rămân constante. Pe de altă parte, vorbim de o răspundere mai severă pentru firme, va fi penală neplata contribuţiilor cu reţinere la sursă. Pentru contabili se vor schimba multe şi nu ştiu dacă vom avea logistica necesară. În primul rând programele informatice cu care lucrăm, se vor aduce acte adiţionale la toate contractele de muncă, prin majorarea salariilor brute şi va fi un volum de muncă foarte mare. Este posibil să se ia în calcul şi o majorare a tarifelor”, a declarat Gheorghe Sorescu. 

Guvernanţii susţin că, din totalul contribuţiilor, de la 39,25 plătite azi la un salariu brut, se vor reduce şi vor ajunge la 37,25%. Asta înseamnă mai multe contribuţii în contul salariatului. Din totalul de 22,75% contribuţii plătite în dreptul firmei, 20 de puncte procentuale trec în dreptul salariatului.

În total, din salariul brut, 35% vor fi contribuţii plătite de angajator în numele salariatului. Deci vor fi mai mulţi bani pentru pensie şi sănătate pentru angajat. Contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75%, după transferul de 20% la salariat, scad la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente, concediu medical, creanţe salariale. Toate acestea vor fi cuprinse într-o singură contribuţie, care se va numi contribuţie asiguratoare pentru muncă.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Performanțele profesionale ale funcționarilor publici ar putea fi evaluate anual!

astăzi, 16:28

Proiectul, semnat de 55 parlamentari PSD și ai minorităților naționale, între care și de premierul Marcel Ciolacu, propune modificarea și completarea, în acest sens, a Ordonanței de...

Poliția Română: Atenție la solicitările de a vota diverși concurenți la anumite competiții!

astăzi, 12:40

În special, una dintre aplicațiile de mesagerie a devenit un teren fertil pentru autorii care caută să exploateze încrederea și naivitatea utilizatorilor. Sub pretextul simplu al &b...

În această dimineață: Incendiu izbucnit în podul unei case dintr-o localitate din Botoșani!

astăzi, 11:37

Aceștia au constatat faptul că incendiul se manifesta în podul casei, unde ardeau câteva grinzi din lemn și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la între...