Şeful contabililor, despre transferul contribuţiilor: "Nu vor fi creşteri şi nici scăderi semnificative. Costurile cu forţa de muncă rămân aproape constante"

Directorul filialei judeţene a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România a comentat ultimele modificări fiscale legate de transferul contribuţiilor de la angajator la angajat. 

Şeful contabililor, despre transferul contribuţiilor: "Nu vor fi creşteri şi nici scăderi semnificative. Costurile cu forţa de muncă rămân aproape constante"

Gheorghe Sorescu susţine că aceste modificări aduc o răspundere mai mare firmelor, în sensul în care devine infracţiune neplata contribuţiilor cu reţinere la sursă. 

De asemenea, modificările legislative aduc o creştere de doar 2% la un salariu mediu, contrar spuselor guvernanţilor, ce fac referire la creşteri de 25%. Pe de altă parte, nici nu va fi o scădere a salariului, aşa cum este temerea în rândul salariaţilor. Expertul contabil susţine că pe fondul crizei de personal firmele vor creşte salariile brute ale angajaţilor, însă este posibil să fie şi excepţii. 

„Mutarea unor sarcini fiscale de la angajator la angajat se face fără creşteri semnificative. În fapt, salariul brut creşte şi cred că firmele, în criză de personal, se vor conforma. În principiu, costurile cu forţa de muncă rămân constante. Pe de altă parte, vorbim de o răspundere mai severă pentru firme, va fi penală neplata contribuţiilor cu reţinere la sursă. Pentru contabili se vor schimba multe şi nu ştiu dacă vom avea logistica necesară. În primul rând programele informatice cu care lucrăm, se vor aduce acte adiţionale la toate contractele de muncă, prin majorarea salariilor brute şi va fi un volum de muncă foarte mare. Este posibil să se ia în calcul şi o majorare a tarifelor”, a declarat Gheorghe Sorescu. 

Guvernanţii susţin că, din totalul contribuţiilor, de la 39,25 plătite azi la un salariu brut, se vor reduce şi vor ajunge la 37,25%. Asta înseamnă mai multe contribuţii în contul salariatului. Din totalul de 22,75% contribuţii plătite în dreptul firmei, 20 de puncte procentuale trec în dreptul salariatului.

În total, din salariul brut, 35% vor fi contribuţii plătite de angajator în numele salariatului. Deci vor fi mai mulţi bani pentru pensie şi sănătate pentru angajat. Contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75%, după transferul de 20% la salariat, scad la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente, concediu medical, creanţe salariale. Toate acestea vor fi cuprinse într-o singură contribuţie, care se va numi contribuţie asiguratoare pentru muncă.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Exercițiu cu forțe și mijloace în teren al pompierilor ISU în municipiile Botoșani, Dorohoi Săveni! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
123

În același timp, au fost cuprinse de flăcări o stație de transfer deșeuri din municipiul Dorohoi și o vulcanizare din orașul Săveni.Acesta a fost scenariul unui exercițiu cu forțe ...

Acțiune de prevenție a polițiștilor în stațiile CFR Botoșani și Leorda, au discutat și cu călătorii din trenuri! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
88

În cadrul activităților desfășurate au fost transmise recomadări cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte cetățenii pentru a nu deveni victime ale faptelor antisoc...

„Satul meu în cărți și ie”, activitate dintr-un proiect care a reunit școli din județul Botoșani și Republica Moldova (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
259

Școala Gimnazială Nr. 1 Albești, Școala Gimnazială Nr. 1 Sulița și Gimnaziul Step-Soci, raionul Orhei din Republica Moldova au desfășurat o nouă activitate în cadrul proiectului transf...