Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Botoșani, împreună cu BCR, a organizat joi, 8 mai, în Sala Mare a Teatrului ”Mihai Eminescu”, o întâlnire a antreprenorilor din zona de nord-est a Moldovei. Ediția a treia a evenimentului-conferință „Dezvoltă afaceri inteligente” a avut ca temă ”Ține-te de plan, vei reuși!”.
Evenimentul este dedicat antreprenorilor care vor să construiască inteligent viitorul afacerilor din județ și este structurat pe mai multe arii de interes pentru participanți.
Speakerii întâlnirii moderate de Liviu Țului (Director Grup Retail, BCR SA) au fost Cristina Bodron (Șefa Biroului Regional de Informare din cadrul ADR Nord-Est), Lucian Băleanu (Director adjunct, Teatrul „Mihai Eminescu”), Valeriu Iftime (Președinte al Consiliului Județean, Președinte Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Botoșani, președinte al Comitetului de Energie și Mediu din cadrul camerei de Comerț și Industrie a României), Mihai Zânț (Coach & Trainer cu experiență internațională), Andrei Ovidiu Păun (Coordonator Zonal Micro, BCR SA), Vasile Asandei (Director, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est) și Petronela Ciobanu (Consultant fiscal & Managing Partner, Expert Mind Iași).
”Dacă ai o idee, dacă ai cunoaștere, dacă ai încredere și oameni potriviți lângă tine, și ai și acces la bani, cu siguranță acea idee poate fi transformată într-o afacere de mare succes. Din acest motiv suntem astăzi aici, din acest motiv organizăm aceste evenimente în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Botoșani. Cu siguranță aveți multe idei. Este nevoie de curaj, de încredere, de capital, de bani, și este nevoie de cunoaștere. Astăzi, aici, vrem să aducem pentru dvs. multă cunoaștere. Și, pe lângă cunoașterea pe care o aducem, vrem ca mediul de afaceri din Botoșani să fie în contact, cât mai apropiat, cât mai unit”, a spus moderatorul Liviu Țului în debutul dezbaterii „Dezvoltă afaceri inteligente. Ține-te de plan, vei reuși!”.
Și pentru că, într-o societate sănătoasă, cultura și mediul de afaceri trebuie să conlucreze pentru a dezvolta semnificativ o comunitate, Lucian Băleanu, directorul adjunct al Teatrului ”Mihai Eminescu”, a ținut, în fața antreprenorilor, un discurs menit să atragă atenția asupra importanței colaborării în acest segment vital pentru Botoșani.
Sponsorizarea evenimentelor culturale, sprijinirea artiștilor locali sau implicarea în proiecte comunitare sunt modalități prin care afacerile pot contribui la bunăstarea societății. Însă, spune Lucian Băleanu, colaborarea poate evolua către un nivel superior, prin crearea unui cadru cultural național care să atragă turiști din întreaga țară.
”Când vorbim despre teatru și mediul de afaceri vorbim despre cum putem să ne sprijinim între noi. Noi - cultura, și domniile-voastre - mediul de afaceri. Exemplul clasic, banal, este cel al sponsorizărilor. Însă în afară de aceste simple sponsorizări mai există implicarea directă a unor pasionați de teatru”, a spus Lucian Băleanu, directorul adjunct al Teatrului prezentând și două proiecte culturale de anvergură, inițiate de Teatrul ”Mihai Eminescu” și susținute de Primăria Botoșani.
Artă imersivă în Sala Lungă: ”Să fim noi primii!”
Primul proiect prezentat de Lucian Băleanu se conturează în jurul unui spațiu din incinta Teatrului ”Mihai Eminescu”, denumit Sala Lungă. Un proiect prezentat drept ”inedit”, care poate crea, dacă va avea susținerea necesară, un ”turism cultural consistent”.
”Ne-am propus ceva inedit. Am pornit de la ideea că acest oraș se poate reclădi, poate renaște prin cultură. Când spun prin cultură mă gândesc la un turism cultural consistent. Nu vorbesc despre un grup de copii care vizitează biserica în care a fost botezat Eminescu și atât. Când vorbesc despre turism cultural mă gândesc la grupuri de mii, zeci, sute de mii de oameni care rămân la Botoșani timp de o săptămână și participă la diverse activități culturale, artistice, care includ și istoria orașului, și spectacole, și divertisment. Pornind de la acest concept avem aceste două proiecte pe care ni le sprijină în acest moment Primăria, și alături de care vă așteptăm și pe dvs.”, a argumentat directorul adjunct al Teatrului.
În Sala Lungă se dorește o sală de artă imersivă. ”Imersiv înseamnă afundare, scufundare. E vorba de toate simțurile care se conectează. În acest moment, în România există doar două spații de acest fel: Muzeul MINA de la București și Muzeul MINA de la Cluj. În zona Moldovei așa ceva nu există. Am venit cu ideea să fim noi primii. Vă garantez aflux de lume din toate județele din Moldova care vor veni să vadă acest show, pentru că este ceva absolut fascinant. Expoziții de artă, expoziții de tehnologie, tot ce doriți. De prețuri nu vă pot spune nimic, pentru că ieri era un preț, astăzi… Dar va fi ceva absolut inedit. Un proiect concret pe care vi-l propun domniilor-voastre. Sper că vor fi persoane interesate”, a prezentat Lucian Băleanu în fața antreprenorilor botoșăneni.
”Va fi aflux de turiști, cu adevărat turism cultural!”
Un alt proiect de anvergură pe care Lucian Băleanu l-a adus în discuție face referire la atragerea turiștilor prin evenimente festivaliere, însă într-un concept mai puțin obișnuit în România. Aducând în atenție exemplul Sibiului, oraș care a dezvoltat un festival de teatru de proporții europene, Lucian Băleanu a spus că Botoșaniul ar putea beneficia de astfel de evenimente, însă ”altceva”.
”Vă propun ceva similar, dar nu un festival de teatru ca la Sibiu. Altceva. Ideea este să pornim în primul an cu un festival de teatru de o săptămână. În anul următor să adăugăm un festival de film la acea săptămână. Apoi încă o săptămână de carnaval, circ, acrobație și tot ce înseamnă show stradal. Avem Pietonalul, avem tot ce ne trebuie. Avem această clădire minunată – Teatrul ”Mihai Eminescu” -, cu sala mare de spectacole, cu Sala Lungă, Sala de Marmură, Sala Mică (Atelier). Se lucrează la Grădina de Vară, unicat în România, nu există ceva de această manieră – scena mare lipită cu perete în exterior cu o sală de teatru-grădină de vară, unde va fi un spațiu generos. Imaginați-vă o săptămână de activități, o săptămână de film, apoi una de acrobație. Va fi aflux de turiști, cu adevărat turism cultural”, a încheiat Lucian Băleanu, invitându-i pe antreprenori să mediteze și să se alăture unor astfel de demersuri.
În mod cert, cultura are puterea de a uni oamenii, de a promova diversitatea și de a încuraja dialogul. Iar mediul de afaceri, prin implicarea în activități culturale, poate contribui la crearea unui climat de încredere și colaborare în comunitate, ceea ce este esențial pentru o societate sănătoasă.
Există numeroase studii care confirmă faptul că sinergia dintre cultură și mediul de afaceri nu doar că sprijină dezvoltarea economică, dar și îmbunătățește calitatea vieții în comunități. Este foarte important, însă, ca ambele părți să recunoască valoarea acestei colaborări și să investească în proiecte care să aducă beneficii reciproce.
”Botoșaniul are o infrastructură pe linia ferată absolut imposibilă!”
Până când astfel de proiecte să devină realizabile, Valeriu Iftime, care a vorbit nu doar în calitate de președinte al Camerei de Comerț, ci și de om de afaceri și președinte al Consiliului Județean Botoșani, este de părere că județul are nevoie urgentă de o ”conectivitate cu lumea”.
”Nu o să vă dau sfaturi cum se pot dezvolta afacerile în județul Botoșani, pot să vă spun că există o preocupare a mea ca președinte al Camerei de Comerț de a dezvolta o infrastructură de care avem nevoie cu toții. Dacă vrem să facem ceva, nu trebuie să facem doar pentru Botoșani, ci să ieșim în afară. Iar cei de afară să vină către noi, fie turiști, fie prin mediul de afaceri. E adevărat că în momentul acesta avem o mare dificultate de conectivitate cu lumea. Mă gândesc la partea de legătură eficientă cu cei din afara țării, din România, care vin către Botoșani. Și în toată structura geopolitică, este foarte importantă granița cu Republica Moldova și cu Ucraina, elemente de care trebuie să ținem cont în viitorul foarte apropiat”, a spus Valeriu Iftime, care a avut o intervenție online în cadrul întâlnirii cu mediul de afaceri botoșănean.
Valeriu Iftime a abordat o serie de probleme cu care se confruntă județul Botoșani, de la infrastructura rutieră la cea feroviară, la oportunitatea implicării în reconstrucția Ucrainei, la o mai puternică și viabilă conexiune cu Iașul, precum și dezvoltarea comunităților aflate aproape de granițe, de la Darabani la Ștefănești.
”Cel mai important pentru zona noastră este să ne valorificăm resursele. Resursele culturale, agricole, tehnice – care înseamnă granița cu Ucraina și Republica Moldova. Dar acestea pot fi făcute doar în condițiile în care reușim să conectăm zona noastră cu resursele”, a specificat Valeriu Iftime, care nu a ezitat să adauge că, în ceea ce privește calea ferată, ”Botoșaniul are o infrastructură pe linia ferată absolut imposibilă”.
”Este foarte important, pentru business, să legi Botoșaniul de Iași. Asta înseamnă să utilizezi resursele, să te deplasezi către Iași sau să atragi resurse științifice, culturale, de la Iași către Botoșani. Cred că o apropiere de Iași – fizic, adică tot ce înseamnă drum expres și cale ferată – poate crea un pol mult mai important pentru noi și o atenție a oamenilor de afaceri pentru Botoșani. Asta înseamnă că trebuie să avem puterea de a lega Botoșaniul de Iași, iar această cale ferată (Botoșani – Hârlău) poate crea cea mai bună oportunitate”, a spus Valeriu Iftime.
Însă președintele Consiliului Județean Botoșani a vorbit și despre ”calea ferată până la Darabani”.
”Darabaniul are poziție strategică foarte importantă. Poziția Darabaniului este strategică prin faptul că are o zonă agricolă foarte mare, apoi prin faptul că este foarte aproape de granița cu Ucraina, unde se poate forma un pol economic unde putem localiza firme care să participe la reconstrucția viitoare a Ucrainei. Este nevoie de infrastructură. Nu este o chestiune ușoară. Producția agricolă din Darabani, procesată sau neprocesată, poate fi dusă în zona portului Constanța, ceea ce înseamnă export”, a adăugat Valeriu Iftime.
”Viața plăcută se realizează prin turism, prin cultură și prin oamenii frumoși pe care îi avem în Botoșani!”
O altă problemă foarte importantă identificată de Valeriu Iftime: ”gazul la Darabani”.
”Există viziune, există eforturi de a duce la Darabani această utilitate esențială în dezvoltarea oricărei afaceri. Mă gândesc nu doar la procesarea agriculturii – esențială în dezvoltarea județului Botoșani -, ci la tot ce înseamnă afaceri – de la textile la electrotehnică, abatorizare. În momentul acesta nu pot fi competitive și din cauza faptului că nu avem gaz metan. Dacă zona aceasta o alimentăm cu gaz în Darabani, în Ștefănești…”.
Există sectoare – nu doar economice -, care pot dezvolta județul Botoșani. De la producția agricolă la patrimoniul cultural sau un turism gastronomic. Este nevoie, însă, de viziune economică, de accesarea unor idei chiar și inovatoare, precum și de pregătirea mediului de afaceri pentru oportunități ivite în contextul geopolitic actual.
”Când vorbim despre viitorul previzibil, cred cu desăvârșire că războiul din Ucraina va crea pentru noi niște oportunități. Nu clădim pe victime, dar este o dezvoltare firească a lumii, la un moment dat relația noastră cu Ucraina trebuie să fie mult mai apropiată, mult mai elastică și facilă, astfel încât reconstrucția Ucrainei poate aduce enorm de multe oportunități pentru oamenii de afaceri din Botoșani”, a opinat Valeriu Iftime, concluzionând că lipsa unei strategii va face ca întregul capital existent să meargă în alte zone ”unde este mai facil”.
”Dacă nu reușim să ne conectăm cu țara, sunt alte oportunități, în alte zone, iar capitalul se duce acolo unde este mai facil, unde sunt resurse, unde este acces ușor, unde sunt oameni interesați, cu idei, unde este viață plăcută. Iar viața plăcută se realizează prin turism, prin cultură și prin oamenii frumoși pe care îi avem în Botoșani”.