Ministrul Muncii s-a întâlnit, la Botoșani, cu oamenii de afaceri din județ: "Trebuie să stăm la aceeași masă pentru a ajunge la un numitor comun" - VIDEO

Ministrul Muncii, Marius Budăi, s-a întâlnit vineri, la sediul Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Botoșani, cu oameni de afaceri din județ, întâlnirea fiind intermediată și moderată de Valeriu Iftime, președintele Camerei de Comerț.  

În urma consultărilor cu mediul privat, care asigură 54,58% din totalul locurilor de muncă din județ, a rezultat necesitatea organizării unei întâlniri-dezbatere pe tema majorării salariului minim brut garantat în plată și a impactului adoptării acestei măsuri asupra mediului privat din România. La nivel national, dar și județean, s-a remarcat o opoziție a patronatelor față de acest proiect al Guvernului.

“În opinia mea, această prevedere cu plata în funcție de vechime este o mare prostie. Defavorizăm și, chiar dacă dăm mai mulți bani celor în vârstă, o să-i dea afară. Eu sunt de acord că salariul minim trebuie să crească, dar e bine ca ierarhia în companie să o facă productivitatea, eficiența muncii”, a spus Valeriu Iftime, președintele Camerei de Comerț Botoșani.

Prezent la conferința de presă de după întâlnirea cu oamenii de afaceri, ministrul Mairus Budăi a spus că propunerea Guvernului este ca salariul minim pe economie să crească la 2080 lei, în timp ce petru studii superioare/ vechime mai mare de 15 ani este prevăzut un salariu de 2350 lei, însă măsurile anunțate nu sunt agreate de patronate.  

"Întreprinzătorii din Botoșani pe linie de confecții sunt nemulțumiți de diferențierea salariului minim pe economie în funcție de vechime, și anume acel prag de 15 ani. Au avut motivele dumnealor, eu le-am explicat motivele Guvernului, le-am explicat că am amânat aplicarea aceasta de la 1 ianuarie, chiar pentru a dovedi o deschidere față de mediul de afaceri și pentru a crea acea predictibilitate la nivel de an 2018 pâna la 31 decembrie 2018. Nu pot să promit nimic, voi prelua tot ceea ce mi-au spus ca motivație și voi discuta în Guvern. În programul de guvernare era prevăzut un calendar de creștere a salariului minim pe economie, susținem că salarizarea, atât cât permite activitatea economică, să crească în România și oamenii să aibă un trai decent, dar trebuie să avem grijă și de mediul de afaceri, și de asta am fost prezent aici", a precizat Marius Budăi, ministrul Muncii.

Marius Budăi a amintit, de asemenea, că s-a semnat un memorandum cu patronatele din construcții care, dimpotrivă, au solicitat o majorare a salariului minim pe economie și anumite facilități fiscale. “Trebuie ca patronatele, sindicatele și noi, guvernanții, să stăm la aceeași masa și să discutăm pentru a ajunge la un numitor comun. Eu am obligația să depun la Guvern propunerile patronatelor”, a conchis Marius Budăi.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Liberalii se dezic (prea târziu) de Ciucă: ”Nu avea nici experiența și nici calitățile să candideze la prezidențiale”

astăzi, 10:15

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a anunțat, luni seară, că preia interimar șefia PNL după demisia lui Nicolae Ciucă. Ilie Bolojan, președintele interimar PNL: „...

Prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni. ANM anunță temperaturi mai scăzute decât cele normale pentru decembrie!

astăzi, 10:10

Meteorologii eu emis marți, 26 noiembrie, prognoza meteo pentru intervalul 25 noiembrie – 23 decembrie. Potrivit ANM, temperaturile vor mai scăzute decât cele normale pentru această per...

Oferte depuse pentru construcția celui de-al doilea Lot al Autostrăzii Pașcani – Suceava!

astăzi, 09:45

Compania de Drumuri a primit, luni, trei oferte la licitația pentru lotul 2 al Autostrăzii Pașcani – Suceava, un lot cu o lungime de 28,97 km și un contract cu o valoare estimată (construc...