Luna martie a acestui an a fost una cu totul diferită de cele din anii precedenți atât în județul Botoșani, cât și în țară. Au fost înregistrate nu doar temperaturi extrem de scăzute pentru această perioadă a anului, dar și treceri bruște de la cald la frig. Legumicultorii din județul Botoșani au resimțit cel mai tare aceste schimbări de temperatură, aceștia pierzând cantități mari de legume în lupta cu gerul înregistrat la nivel local.
"Dacă știam că e așa o iarnă nu ne mai apucam, căci e foarte mare costul!"
Elena Aniculăese este din Hudum, la câțiva kilometri de Botoșani, și spune că cel mai mult a pierdut la salată, precum și la roșiile plantate înainte de ger. Femeia se plânge că legumicultorii rezistă din ce în ce mai greu, costurile mari nu mai ajung să fie recuperate prin vânzarea produselor.
"A fost o iarnă foarte capricioasă, ne-a afectat la salată, roșiile le-am plantat mai dinainte de primul ger. Au prins și primul ger și al doilea. Am ars foc la 2000 de metri pătrați, în solar. Foarte greu! Fără prea mult ajutor... trebuie să ne descurcăm! Dar dacă știam că e așa o iarnă nu ne mai apucam, căci e foarte mare costul. Așa, am scos pe piață ceapă, ridichi. Toată iarna am avut spanac, ridichi, dar față de anul trecut e mult mai greu. Un an capricios!", spune Elena Aniculăese.
"Aici în piață ne doboară bișnițarii!"
La o altă tarabă, ridichile, salata, murăturile și tot felul de alte legume așteaptă ca puținii botoșăneni aflați în piață să le cumpere. Maria Moldovanu vine tocmai de la Târgu Frumos. Recunoaște că oamenii nu mai cumpără ca altădată legumele de la țărani, crescute în pâmântul nostru. Munca nu este deloc ușoasă, lucrează în sere mari, iar legumele cultivate ajung în piețele din Botoșani, Suceava, Iași.
Din cauza gerului prelungit din acest an, costurile au fost și mai mari decât în mod obișnuit, iar producția este întârziată cu aproape două săptămâni. De aceea, și profitul este destul de scăzut comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
"Vânzările nu prea merg. Eu nu vând numai aici, dau și la Iași, și la Suceava, peste tot. Dar merge greu. Ne-a afectat gerul, sigur, acum trebuia să am iar ridiche, dar nu am. Cred că mai durează o săptămână-două ca să se facă altă ridiche. A mai digerat, că nu-ți convine să faci atâta foc", spune cu năduf Maria Moldovanu.
Femeia se arată, în schimb, nemulțumită de foarte puținii cumpărători care ajung la tarabele din piață. "Asta e piață aici? Doi-trei oameni și afară mai nimic? Uitați-vă și dvs. Mai bine iese cel care cumpără decât noi, cei care producem! Din cauza asta eu, cum iese castravetele, plec la en-gros la Suceava, din iunie până în decembrie acolo stau. Am dormit în mașină, la hotel, dar am vândut mai bine decât în piață. Aici în piață ne doboară bișnițarii", spune tanti Maria.
Cel mai mult, anul acesta, a pierdut la salată, la ridiche și verdețuri. “Ceapa e mai rezistentă. Dar pătrunjelul, mărarul, loboda, roșiile sunt afectate. Mărarul e cel mai gingaș!", spune femeia.