Piața Mare, raiul infractorilor: Poliția Locală arată către Poliția Economică. Cei din urmă denunță alte probleme!

Poliția Economică a detaliat situația activităților ilegale depistate în Piața Centrală din municipiul Botoșani, precum și măsurile luate în acest sens.

Bișnițăriile din Piața Mare sunt arhicunoscute. Tocmai de aceea, este nevoie să se cunoască unde și de ce este o verigă slabă în lanțul de autorități responsabile cu remedierea acestei situații.

Directorul Poliției Locale Botoșani, Ioan Onuțu, a declinat competențele instituției pe care o conduce, cu privire la activitățile de comerț ilicit din zonă, și a arătat spre Poliția Economică (detalii aici). Aceasta, la rândul ei, arată spre alte trei entități: societatea privată care administrează un dispecerat de camere video, societatea care administrează spațiul comercial central și Poliția de Frontieră.
 

Poliția Economică, "acțiuni punctuale"

Pentru combaterea comercializării țigaretelor de contrabandă, conducerea Poliției Economice susține că a desfășurat "acțiuni punctuale". Cea mai mare parte din responsabilitatea în acest sens îi revine Poliției de Frontieră, însărcinată să estompeze fluxul pătrunderii pachetelor de țigări de proveniență străină.

"Poliția Română nu are competențe de a efectua controale în punctele de trecere a frontierei de stat, aceste activități fiind desfășurate de către Poliția de Frontieră și/sau Direcția Generală a Vămilor, prin birourile vamale de control. Precizăm faptul că Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani a desfășurat acțiuni punctuale pentru prevenirea și combaterea traficului și comerțului ilicit cu țigarete de proveniență străină, inclusiv în zona Pieței Centrale din municipiul Botoșani, atât în perimetrul pieței cât și în zonele adiacente (traseele de afluire/defluire). De la începutul anului 2018 și până în prezent, în Piața Centrală au fost organizate 43 de acțiuni iar în urma activităților specifice desfășurate de polițiști au fost întocmite 48 de dosare penale sub aspectul comiterii infracțiunii de contrabandă. Totodată au fost aplicate și 771 de sancțiuni contravenționale, conform Legii 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite. De asemenea, au fost indisponibilizate peste 6.000 de pachete de țigarete de proveniență străină. Menționăm că în dosarele penale instrumentate sub supravegherea procurorului, în vederea probării întregii activități infracționale a persoanelor cercetate au fost efectuate în total un număr de 37 de percheziții domiciliare la 14 persoane care comercializează ilegal sau confiscate, conform prevederilor Codului de Procedură Penală, 1.900 de pachete de țigarete de proveniență străină, cu timbru de acciză specific țării de origine", explică Gabriela Burlacu, șefa Cabinetului Relații Publice al IPJ Botoșani.

După cum se poate observa, controalele și perchezițiile "punctuale" efectuate de Poliția Economică nu i-au speriat pe contrabandiști sau, cel puțin, nu pe toți. 
 

Dispeceratul de camere de supraveghere de la Piața Mare, al unei societăți private anonime

Reprezentanța Poliției Economice din Botoșani a dezvăluit că dispeceratul de 48 de camere de supraveghere de la Piața Centrală din reședința de județ, cele despre care a vorbit directorul Poliției Locale, nu este administrat de stat. Cei care supervizează zona aparțin de o societate privată, rămasă sub anonimat, deocamdată. Mai mult decât atât, se pare că aceste camere nici măcar nu corespund din punct de vedere tehnic.

"Referitor la camerele de supraveghere precizăm faptul că IPJ Botoșani nu are în gestiune camere de supraveghere, cele din Piața Centrală la care faceți referire fiind administrate de o societate privată. Piața Centrală a municipiului Botoșani este o zonă comercială cu o suprafață mai mare de 500 de metri pătrați, context în care asigurarea securității acesteia, cu respectarea prevederilor Legii 333/2003, revine societății ce o are în administrare. Conform dispozițiilor Hotărârii de Guvern 301/11.04.2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, art. 15, spațiile comerciale cu suprafețe mai mari de 500 de metri pătrați trebuie să fie prevăzute cu cerințele minimale de securitate stabilite de actul normativ susmenționat, printre care este prevăzut și subsistemul de televiziune cu circuit închis (camere de supraveghere). În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acestea nu corespund din punct de vedere tehnic", detaliază subcomisarul de poliție Gabriela Burlacu.


Cei care administrează spațiul Pieței Mari nu își fac datoria

Poliția Economică a atras atenția societății care administrează spațiul comercial, cu privire la neregulile de securitate din zonă. A emis două termene pentru rezolvarea situației, însă nu a fost luată nicio măsură până în prezent.

"Ca urmare a controalelor efectuate de polițiști pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale în Piața Centrală, în perioada aprilie-iulie a.c, s-a constatat că nu sunt respectate prevederile legale privind paza obiectivelor, împrejurare în care societății care administrează spațiul comercial i-au fost comunicate obligațiile ce îi revin conform legislației incidente și s-a stabilit un termen de remediere a neregulilor constatate. În urma controalelor ulterioare efectuate s-a constatat că societatea în cauză nu a întreprins niciun demers de remediere a acestor nereguli, situație în care i s-a acordat un nou termen pentru rezolvarea acestora și a fost informată că pot fi dispuse măsuri de sancționare contravențională în cazul neîndeplinirii obligațiilor legale într-un termen rezonabil", dezvăluie șefa Cabinetului Relații Publice al IPJ Botoșani.

 

Spune-ne opinia ta