Judeţul Botoşani, codaş la investiţiile străine!

Judeţul Botoşani rămâne neatractiv pentru investititorii străini, iar acest lucru este confirmat şi de statisticile oficiale. 

Datele oficiale ale Băncii Naţionale a României arată că nivelul investiţiilor străine directe (ISD) din Botoşani, care sunt definite ca participaţiile la capital ce revin investitorilor nerezidenţi care deţin cel puţin 10 la sută din capitalul social subscris al unor întreprinderi rezidente, profitul reinvestit de către aceştia, au ajuns la 79 milioane de euro în 2016. 

"Întreprinderile cercetate exhaustiv dețin o pondere de 94,2 la sută din totalul ISD. Întreprinderile cercetate exhaustiv sunt întreprinderile ISD având cel puțin 20 de salariați, precum și întreprinderile considerate atipice, respectiv cele având sub 20 de salariați, dar cu cifra de afaceri sau capitalul social de peste 30 milioane lei sau care au atras credite pe termen lung de la investitorii străini direcți sau de la companii nerezidente din grupul acestora în valoare de peste 15 milioane lei (a se vedea precizările privind eșantionul cercetării statistice de la final). La nivel naţional, primele 5 țări, clasate după ponderea deținută în soldul ISD la 31 decembrie 2016, sunt: Olanda (24,3 la sută din soldul ISD la sfârșitul anului 2016), Germania (13,2 la sută), Austria (11,9 la sută), Franța (6,9 la sută) și Cipru (6,5 la sută). În ceea ce privește ordinea primelor 5 țări de origine a investițiilor directe se observă că, față de anul precedent, Germania a surclasat Austria, ocupând locul 2, iar Franța și Cipru se situează pe locurile 4 și, respectiv 5", se arată în cercetarea BNR.

 

Situaţia la nivelul judeţului Botoşani este un pic diferită, în sensul în care cea mai mare valoare a capitalului străin deţinut în firme aparţine investitorilor din Luxemburg, cu 63 milioane de lei, fiind urmaţi de cei din Italia, cu 44 milioane de lei, iar podiumul este completat de cei din Olanda cu 17 milioane de lei. 

Specialiştii spun că cele mai mari investiţii străine de la nivelul judeţului sunt în industria textilă, unde mulţi oamenii de afaceri au speculat forţa de muncă ieftină şi specializată, însă valoarea investiţiilor este foarte redusă în raport cu aşteptările. De vină ar fi infrastructura rutieră, poziţia geografică a judeţului şi migraţia forţei de muncă. 

În raport cu judeţele vecine, Botoşaniul este de asemenea codaş. Volumul investiţiilor străine a ajuns în Iaşi la 466 milioane de euro, în Suceava la 462 milioane de euro, Neamţ, 193 milioane de euro şi Bacău 142 milioane de euro. Singurul judeţ cu o valoare mai mică este Vaslui, care a însumat investiţii de 35 milioane de euro. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Peste 280 de copii din Botoșani au susținut examenele Cambridge Young Learners of English - sesiune YLE organizată la Cambridge Star (Foto)

Monday, 30 June 2025

Sâmbătă, 28 iunie 2025, centrul Cambridge Star a fost plin de emoție, curaj și pași mici către un viitor mare. Peste 280 de copii din Botoșani cu vârste între 8 și 12 ani au ...

Sporul pentru condiții vătămătoare, plafonat la 300 de lei brut. Peste 1 milion de bugetari sunt afectați!

Monday, 30 June 2025

Guvernul a adoptat în şedinţa de luni ordonanţa care plafonează sporul pentru condiții vătămătoare la suma de 300 de lei brut. Decizia afectează direct veniturile a peste 1 milion de an...

Echipa USV, formată din trei botoșănence, a luat Premiul Special la faza națională a unui concurs dedicat creării de produse alimentare! (Foto)

Monday, 30 June 2025

În perioada 19–21 iunie a.c., o echipă de studenți de la Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava a participat la cea de-...