Judeţul Botoşani, codaş la investiţiile străine!

Judeţul Botoşani rămâne neatractiv pentru investititorii străini, iar acest lucru este confirmat şi de statisticile oficiale. 

Judeţul Botoşani, codaş la investiţiile străine!

Datele oficiale ale Băncii Naţionale a României arată că nivelul investiţiilor străine directe (ISD) din Botoşani, care sunt definite ca participaţiile la capital ce revin investitorilor nerezidenţi care deţin cel puţin 10 la sută din capitalul social subscris al unor întreprinderi rezidente, profitul reinvestit de către aceştia, au ajuns la 79 milioane de euro în 2016. 

"Întreprinderile cercetate exhaustiv dețin o pondere de 94,2 la sută din totalul ISD. Întreprinderile cercetate exhaustiv sunt întreprinderile ISD având cel puțin 20 de salariați, precum și întreprinderile considerate atipice, respectiv cele având sub 20 de salariați, dar cu cifra de afaceri sau capitalul social de peste 30 milioane lei sau care au atras credite pe termen lung de la investitorii străini direcți sau de la companii nerezidente din grupul acestora în valoare de peste 15 milioane lei (a se vedea precizările privind eșantionul cercetării statistice de la final). La nivel naţional, primele 5 țări, clasate după ponderea deținută în soldul ISD la 31 decembrie 2016, sunt: Olanda (24,3 la sută din soldul ISD la sfârșitul anului 2016), Germania (13,2 la sută), Austria (11,9 la sută), Franța (6,9 la sută) și Cipru (6,5 la sută). În ceea ce privește ordinea primelor 5 țări de origine a investițiilor directe se observă că, față de anul precedent, Germania a surclasat Austria, ocupând locul 2, iar Franța și Cipru se situează pe locurile 4 și, respectiv 5", se arată în cercetarea BNR.

Situaţia la nivelul judeţului Botoşani este un pic diferită, în sensul în care cea mai mare valoare a capitalului străin deţinut în firme aparţine investitorilor din Luxemburg, cu 63 milioane de lei, fiind urmaţi de cei din Italia, cu 44 milioane de lei, iar podiumul este completat de cei din Olanda cu 17 milioane de lei. 

Specialiştii spun că cele mai mari investiţii străine de la nivelul judeţului sunt în industria textilă, unde mulţi oamenii de afaceri au speculat forţa de muncă ieftină şi specializată, însă valoarea investiţiilor este foarte redusă în raport cu aşteptările. De vină ar fi infrastructura rutieră, poziţia geografică a judeţului şi migraţia forţei de muncă. 

În raport cu judeţele vecine, Botoşaniul este de asemenea codaş. Volumul investiţiilor străine a ajuns în Iaşi la 466 milioane de euro, în Suceava la 462 milioane de euro, Neamţ, 193 milioane de euro şi Bacău 142 milioane de euro. Singurul judeţ cu o valoare mai mică este Vaslui, care a însumat investiţii de 35 milioane de euro. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

astăzi, 21:20
220

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

astăzi, 19:34
172

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

astăzi, 18:04
120

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...