Inginerul piscicol, care produce 1.000 de tone de peşte de acvacultură în două ferme piscicole din Iaşi şi Botoşani, spune că motorul din spatele dezvoltării au fost fondurile europene.
„Am accesat mai multe proiecte pe fonduri europene pentru dezvoltarea celor două ferme pisciole, aşa ne-am asigurat dezvoltarea în aceşti ani, acesta a fost motorul. Afacerile au crescut la cele două firme“, a spus inginerul piscicol Diadem Atodiresei pentru ZF.
Mai mult, tot profitul a fost reinvestit în aceste ferme pentru a putea ţine pasul cu concurenţa. În aceste ferme se produce crap, sânger, novac, cosaş, caras, şalău, somn, iar compania are contracte cu marile hipermarketuri, de la Auchan la Carrefour dar şi cu pescăriile locale.
La Botoşani, antreprenorul are o fermă piscicolă pe 370 de hectare iar la Iaşi o fermă de 450 de hectare, fiecare pe o firmă diferită.
„Fermierii din Bulgaria, Ungaria sau Cehia, concurenţii noştri, sunt susţinuţi de stat, au multe beneficii. În România producţia de peşte de acvacultură este în scădere“.
Românii consumă în mod oficial 8,5 kilograme de peşte anual în medie, per cap de locuitor, faţă de 23 kg media europeană, arată ultimele datele din piaţă.
Pentru a aduce plus valoare peştelui, antreprenorul a dezvoltat şi o mică secţie de procesare, unde pregăteşte preparate din peşte sub brandul „Bunătăţi de la Iaz“, care se vând în băcănii. Sora şi soţia inginerului piscicol se ocupă de distribuţie iar fiica de produse tradiţionale, realizate după reţetele mamei şi bunicii.
Rompescaris a avut anul trecut 7,6 mil. lei cifră de afaceri şi profit net de 473.000 lei iar Pirania a avut afaceri de 14 mil. lei şi profit net de 445.000 lei, arată datele publice de la mfinante.ro.