Hectare întregi din Botoşani cultivate cu plante aromatice şi medicinale. "Este singura exploataţie agricolă 100% ecologică din judeţ"

Judeţ preponderent agricol, Botoşanii capătă o nouă nuanţă prin apariţia culturilor de plante aromatice şi medicinale. Hectare întregi cultivate cu lavandă, mentă şi busuioc reprezintă rămăşagul pus de o familie de botoşăneni cu natura şi cu condiţiile meteorologice, dar şi cu răspunsul celor care le vor folosi.

De trei ani, pe dealurile din marginea oraşului, spre Lebăda, au fost înfiinţate culturi de lavandă. Remarcabile de pe şoseaua care duce spre Iaşi, hectare întregi de culturi de plante medicinale şi aromatice reprezintă răspunsul familiei Berescu la necesitatea botoşănenilor de a folosi uleiurile esenţiale.

"În primul rând, în România utilizarea uleiurilor esenţiale este la început, dar Botoşaniul este unul dintre puţinele oraşe unde uleiurile sunt cunoscute şi folosite pe scară largă, Sunt medici care le recomandă în tratamente, în ameliorarea stării de sănătate, în prevenţii, lanţul de farmacii Anca face preparate din uleiuri esenţiale. Le folosim pe uz intern după recomandarea medicului sau a specialiştilor aromoterapeuţi sau externe în uleiuri, masaj, tratarea afecţiunilor respiratorii, în viroze, dureri musculare, relaxare, detensionare, pentru echilibru emoţional, tratamente inclusiv pentru copii", spune Doina Berescu, proprietara culturilor.

Începuturile

Totul a început din nevoia firească de curat. Curat în simţuri, curat în mediul înconjurător, dar şi după studii intense asupra condiţiilor de creştere a acestor plante care nu sunt tocmai la îndemâna tuturor.

"Lucrăm cu Institutul de Genetică şi Ameliorarea Plantelor de la Chişinău, printr-un proiect de transfer de biotehnologie, pe contracte de cercetare cu ei, importăm materialul săditor de la ei. Sunt trei hibrizi de lavandă special creaţi de către dumnealor pentru producţie de ulei, astfel că îi introducem în cultură, în exploataţia agricolă şi apoi ducem la omologat, pe cheltuiala noastră, la Institutul Naţional de Plante din România. Am terminat omologarea primului hibrid după doi ani de teste iar restul plantelor sunt în anul II de omologare. Am adus în felul acesta cei trei hibrizi de lavandă, am adus un soi de Calendula Oficinalis- Gălbenele şi Roiniţă- Melissa Oficinalis. Avem şi alte contracte la rând- Salvia, Cimbru de cultură tot pentru uleiuri esenţiale", explică botoşăneanca.

Suprafaţa cultivată cu lavandă se întinde pe opt hectare, din care pe două hectare culturile sunt de anul II şi anul III şi pe celelalte şase abia în acest an a fost înfiinţată cultura.

"Multă muncă pentru că se face praşila manuală, nu se foloseşte deloc erbicid, însă satisfacţia este imensă. În anul I de cultură, plantele încep să aibă floricele, dar le rupem ca să întărim rădăcina. Este un butaş cu două- trei ramificaţii de 10 cm la nivelul solului. Restul cresc, se dezvoltă frumos, la fel şi busuiocul, menta. Menta am luat-o de la un furnizor din România, este o mentă rezultată din cercetarea de la Institutul de la Fundulea care, din păcate, pe plante medicinale şi aromatice nu mai are colaborări, dar un fost cercetător, retras, încă mai menţine câteva soiuri valoroase de plante medicinale româneşti. Am avut şi noi o bază puternică la Fundulea. Ţin legătura şi cu el, dar consilierea noastră ştiinţifică în culturi se realizează, pe baza contractului, de către Institutul de Genetică de la Chişinău, specialiştii de acolo fac vizite în teren, urmăresc producţia, urmăresc rezultatele şi cei care certifică ceea ce facem noi este Institutul Naţional de Testare a Soiurilor de la Bucureşti. Adică soiurile noastre pleacă la ei, trec examene şi primesc note, iar la final, certificatul de omologare", explică Doina Berescu.

Afacere susţinută din alte afaceri

Dincolo de frumuseţea peisajului unei culturi de lavandă şi de încântarea simţului olfactiv, rămâne munca. Multă muncă, mulţi bani şi reuşită cu reuşită, mici dar importante. Prea puţini au fost cei care au ales să pregătească astfel de culturi ecologice, tocmai pentru că se consumă timp, muncă şi bani.

"Nu mai sunt producători pe suprafeţe atât de mari şi cu atât mai puţin culturi ecologice pentru că este foarte greu. Eu am avut posibilitatea să mă finanţez singură, dintr-un venit obţinut dintr-un alt business dar este o afacere care necesită foarte mulţi bani şi foarte multă răbdare. Trebuie să poţi să trăieşti din altceva ca să poţi face asta şi la modul ăsta. Este singura exploataţie agricolă 100% ecologică din judeţ şi printre puţinele din ţară, adică întreaga suprafaţă a societăţii agricole este ecologică şi în procedură de certificare. Subvenţiile de la APIA, dar vin cu întârziere, au şi ele o pondere importantă în economia business-ului pentru că acoperă nişte cheltuieli de necesitate. De exemplu anul acesta a fost un an agricol ciudat, să spunem, au fost ploi abundente, foarte cald şi a generat o dezvoltare explozivă a buruienilor şi am fost nevoiţi să facem a treia praşilă în culturi. Cum forţa de muncă nu prea este în agricultură, suntem în contract cu Penitenciarul Botoşani. Cu ajutorul deţinuţilor am reuşit să le salvez, să menţinem curate câmpurile de lavandă".

Lavanda, plantă iubitoare de secetă

Potrivit Doinei Berescu, lavanda este o plantă care nu iubeşte apa şi umezeala, ci uscăciunea.

"Anul trecut, fiind secetos, s-a simţit foarte bine, dar pe de altă parte nu am avut foarte multe buruieni şi atunci s-a putut întreţine mai uşor cultura. În schimb, la mentă, la roiniţă şi busuioc avem nevoie de apă. Mai mult, plantele trebuie rotite. Plantezi busuioc anul acesta., nu revii pe acel amplasament sau asolament decât după patru- cinci ani. La Calendula la fel. Calendula este o plantă care protejează alte culturi cu riscul de a se autodistruge. Dacă o cultivi pe acelaşi asolament apare fenomenul de înfăinare şi se îmbolnăveşte. Lavanda este o plantă perenă astfel că îngrijită corect poate rezista până la 15- 18 ani. Singurul pericol este apa excesivă, de aceea este plantată pe terenuri în pantă, pe partea de sud ca să beneficieze de soare toată ziua".

Familia Berescu plănuieşte să ducă mult timp afacerea cu lavandă şi plante medicinale pentru a se reduce importurile.

"Scopul nostrul este să creăm câteva uleiuri esenţiale de bună calitate pentru piaţa internă, astfel încât să nu se mai aducă din afară ci să producem şi noi pentru că pământurile noastre sunt de calitate şi pot genera produse finite bune. Avem un proiect pentru cercetare, am aplicat pe o măsură de fonduri europene şi sperăm să facem un centru de cercetare pentru plante medicinale la Botoşani. Nu vreau să ne dezvoltăm pe foarte multe plante ci pe mai puţine dar să le stăpânim tehnologia de cultură şi de distilare astfel încât să producem printre cele mai solicitate uleiuri din piaţă", spune Doina Berescu.

Ecoland- drogheria unde se întâlneşte cererea cu oferta

Şi a început cu o drogherie, pe Pietonalul Bancar, acolo unde comercializează deja produse naturiste şi produse cosmetice de top. Autorizată de Ministerul Sănătăţii, drogheria este caracterizată de Doina Berescu drept imaginea şi interfaţa cu furnizorii şi cu clienţii.

"Mi-am propus ca aici să facem evenimente cu furnizorii noştri, cu Fares, Secom, Dacia Plant şi Hofigal, în care să promovăm produse, vom veni specialişti aromoterapeuţi, am reuşit să aduc produse cosmetice cu extracte naturale a unui partener din Republica Moldova, Viorica Cosmetic, am adus două branduri româneşti uitate, Pell- Amar şi produsele cosmetice din nămolul de la Techirghiol. Promovăm o apă cu un pH bazic pentru că noi aşa suntem construiţi şi aia trebuie să o bem şi în general produsele Ecoland, ale noastre", spune Doina Berescu.

În drogherie va fi comercializat uleiul esenţial de lavandă şi câteva produse din lavandă, făcute de către lucrătorii de acolo.

"Alături de lavandă avem mentă, busuioc şi vom face în acest an şi uleiuri esenţiale de mentă şi busuioc şi hidrolato, apa care rezultă în urma distilării, Avem o instalaţie de distilare proprie, din Franţa, omologată, adusă, o metodă de distilare modernă- vapori hidrodistilari, care asigură calitatea produselor şi ce e mai important din toată povestea asta de afacere este că aceste culturi sunt ecologice. Suntem anul III şi vom fi certificaţi drept culturi ecologice şi sperăm noi vom fi şi certificaţi EcoCert pentru uleiuri esenţiale. Certificarea EcoCert înseamnă o procedură de evaluare de către o companmmie de cercetare independentă, de notorietate, pentru produse cosmetice, implicit uleiuri esenţiale, care verifică în primul rând certificarea ecologică a materiei prime, a plantelor, şi apoi dfacă distilarea respectă standardele lor de produs ecologic, iar uleiul esenţial să poată fi folosit şi pe cale internă, nu doar externă", explică proprietara culturilor.



 

 

Spune-ne opinia ta