Cum explică italienii scăderea dramatică a numărului de angajaţi în fabrica de la Botoșani!

Afacerea a mers bine datorită salariilor mici şi a forţei de muncă bine pregătite. Această industrie plăteşte printre cele mai mici salarii din economie, apropiate mai degrabă de minim.

Cum explică italienii scăderea dramatică a numărului de angajaţi în fabrica de la Botoșani!

Grupul italian Artsana, un gigant ce are în portofoliu mai bine de zece branduri de produse pentru copii, şi-a redus constant numărul de salariaţi de pe piaţa locală, unde deţine o fabrică la Botoşani.

Mai mult, fabrica din municipiul Botoşani şi-a anunţat intenţia de a concedia peste 360 de salariaţi, fapt confirmat și de reprezentanții Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM).

Firma Artsana România, care operează unitatea de producţie, mai avea local la final de 2022 (cele mai recente date disponibile) 500 de salariaţi, aproape de jumătate faţă de nivelul din 2016. Atunci erau mai bine de 900 de persoane pe statele de plată ale companiei, arată datele publice. Businessul a scăzut şi el, dar nu în acelaşi ritm, de la aproape 55 mil. lei la 42 de milioane de lei.

Chiar şi aşa, oficialii Artsana invocau volumele mici de producţie pentru declinul numărului de angajaţi.

“La final de 2022, numărul total de angajaţi ai grupului a ajuns la 3.311 (incluzând aici atât forţa de muncă temporară, cât şi persoanele în internship), în scădere cu 8% faţă de 2021. În Spania şi Portugalia declinul survine pe fondul închiderii unor magazine, în România evoluţia are în spate volume mici de producţie, iar în Italia, oamenii au fost incurajaţi să se pensioneze anticipat”, scrie în cel mai recent raport al companiei.

Artsana are producţie doar în România (la Botoşani) şi Italia (două unităţi), fiind închisă fabrica din Spania, arată datele publice consultate de ZF. Acum, reprezentanţii grupului fac disponibilizări masive în România. Oficialii grupului nu au răspuns până la momentul publicării acestei ştiri pentru a explica dacă e vorba de o restructurare sau de o închidere a fabricii de la Botoşani.

În 2022, la final de an, 19% din tot personalul grupului era în România. Ponderea scăzuse de la 22,8% în 2020 la 20,5% în 2021 şi apoi chiar sub acest prag.

Datele arată că, în 2022, compania a angajat 43 de oameni, în timp ce 130 au plecat din companie. Spre comparaţie, în 2020, numărul angajărilor şi cel al plecărilor era apropiat.

“Fabrica de la Botoşani, din România, produce articole textile (produse finite sau semi-finite), care sunt apoi procesate în Italia, la Verolanuova”, arată aceeaşi sursă.

România a fost multă vreme croitorul Europei, datorită poziţiei geografice favorabile, salariilor mici şi forţei de muncă bine pregătite. Această industrie plăteşte printre cele mai mici salarii din economie, apropiate mai degrabă de minim.

Odată cu majorările de salariu minim, România a ajuns prea scumpă pentru mulţi jucători. Iar migraţia forţei de muncă spre alte domenii mai bine plătite a reprezentat un factor în plus pentru ca investitorii să se mute în Albania, Republica Moldova, Turcia sau Nordul Africii, scrie Ziarul Financiar.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cercuri pastorale și conferințe desfășurate în bisericile din Botoșani!

Sâmbătă, 15 Iunie 2024
256

Primul astfel de eveniment va avea loc duminică, la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Pădureni. Acolo se va desfășura întâlnirea Cercului Pastor...

Lucian Vasiliu, laureatul Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia la Botoșani! (Foto)

Sâmbătă, 15 Iunie 2024
170

Astfel, juriul a decis ca Premiul să îi fie acordat poetului Lucian Vasiliu.Lucian Vasiliu, născut pe 8 ianuarie 1954, în comuna Puieşti, județul Vaslui, a debutat în 1981 cu...

România - Ucraina, luni de la ora 16:00

Sâmbătă, 15 Iunie 2024
114

Campionatul European de Fotbal - EURO 2024 a început la München vineri, 14 iunie, cu meciul de deschidere dintre naționala Germaniei și cea a Scoției.Competiția aduce la start 24 de...