Ajuns la sapă de lemn, un fermier din Botoșani a rămas fără utilaje, dator și falimentar, dar NU RENUNȚĂ!

Fermierul botoșănean nu se lasă învins. El a însămânțat terenul arendat și va depune proiect pentru tractor și combină.

Ajuns la sapă de lemn, un fermier din Botoșani a rămas fără utilaje, dator și falimentar, dar NU RENUNȚĂ!

   Foto: revistaferma.ro

După ce a pierdut munca de o viață, Costică Murariu, fermier din Botoșani, luat-o de la zero. Nu și-a pierdut optimismul și a avut tăria de a porni de jos.

Pentru că nu și-a mai putut datoriile, care s-au adunat la circa 800.000 de euro (cu dobânzi și penalități), fermierul din Românești (Botoșani) a fost executat silit de o bancă și două societăți de leasing la începutul acestui an.

Astfel, a pierdut utilaje de milioane de euro (unele aproape noi), plătite în proporție de circa 70 la sută!

„Acum mă chinui să supraviețuiesc!”

”Suprafața cu care am rămas de 440 de hectare, teren în arendă, am reușit s-o semăn cu grâu, floarea soarelui și porumb. Sunt frumoase culturile, au răsărit, sunt în stadiul de 4-5 frunze, pământul, deocamdată, nu-i vai de mine! – are umiditate suficientă. Acuma caut să închiriez utilaje ca să erbicidez culturile de primăvară: floarea cu Pulsar și porumbul cu un produs de contact. Dacă mi-ajută bunul Dumnezeu, voi începe chiar de mâine!”, a declarat botoșăneanul pentru Revista Ferma.

Șansa fermierului: Fondurile europene

Costică Murariu are nevoie de mecanizare să își doteze ferma cu minimul necesar. Cum nu a reușit nicio finanțare pentru retehnologizare, se gândește serios la șansa fondurilor comunitare.

„Acum caut un consultant foarte serios care să mă ajute la depunerea unui proiect prin care să achiziționez un tractor de 2-300 CP și o combină. Le voi conduce singur că am fămas fără mecanizatori. Asta e prima urgență! Celelalte utilaje: de pregătit terenul, de semănat și de tratamente fitosanitare, sper să le iau pe parcurs”, a susținut el.

Speranță și credință

„Am luat-o de jos să muncesc pământul care mi-a mai rămas! Am speranță și credință în Dumnezeu că voi reuși să mă ridic din nou”, spune Costică Murariu.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

USR Botoșani convoacă de urgență o conferință prin care vor demiterea organelor de conducere

astăzi, 17:55
100

Având în vedere congresul USR convocat pentru 29 iunie 2024, rezultatele sub așteptări obținute la scrutinul din 9 iunie, faptul că actualele organe de conducere, arbitraj și control ...

Ateliere de lucru după modelul finlandez într-o școală gimnazială din județ (foto)

astăzi, 17:31
56

 Profesorii de la Școala Gimnazială nr.1 Albești, absolvenți ai cursului din cadrul Acreditării Erasmus+ numărul 2020-1-RO01-KA120-SCH-095577 și al cererii de buget numărul 2023-1-RO01-KA...

Manifestări culturale și comemorative, vegheate de forțele de ordine din Botoșani!

astăzi, 15:36
125

În ziua de joi, 13 iunie, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani va acționa în vederea desfășurării în siguranță a manifestărilor cultural-artistice și comemorative ca...