„Casa de protocol a oamenilor străzii”, proiectul unei botoșănence care îi poate aduce titlul ”Omul anului!” (Foto, Video)

O botoșăneancă a descoperit una dintre fostele case de protocol ale lui Ceaușescu și a transformat-o în „Casa de protocol a oamenilor străzii”. Tânăra este propunerea Televiziunii Române pentru titlul „Omul anului”.
 

TVR a demarat sezonul de toamnă al campaniei „Omul anului”. Din 27 septembrie, în fiecare vineri, de la ora 18.15, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă noi portrete ale campaniei: oameni-poveste și întâmplări impresionante, oameni care inspiră și care devin adevărate modele pentru comunitățile lor. Telespectatorii pot vota protagoniştii fiecărei ediţii timp de o săptămână, până la următoarea ediţie şi, în acelaşi timp, pot transmite propuneri pentru a fi înscrise în cursa pentru „Omul anului”.

Reportajul de vineri al Televiziunii Române o portretizează pe botoșăneanca Ionela Tudose-Ivan. Într-o poveste reală, desprinsă parcă din film, tânăra mărturisește că dragostea pentru semeni a depășit limitele pe care credea că și le atinsese. Nu a mai putut doar să transmită știri și să facă reportaje despre oamenii în suferință și a trecut la o implicare directă. Unde a ajuns? La descoperirea uneia dintre fostele case de protocol ale lui Ceaușescu și transformarea ei în „Casa de protocol a oamenilor străzii”.


Povestea Ionelei a început în urmă cu câțiva ani, în vremea când realiza materiale jurnalistice, iar suferința oamenilor pe care îi întâlnea a determinat-o să înființeze o asociație non-guvernamentală pentru a-i ajuta. S-a dăruit proiectelor care ajutau oamenii fără ajutor și fără acoperiș deasupra capului, care, nu de puține ori se îmbolnăveau și mureau de frig în iernile aspre. Cu durere în glas, Ionela mărturisea într-unul dintre primele interviuri: „Cel mai dureros eveniment a fost când un bătrân pe care l-am hrănit într-o noapte a murit înghețat a doua zi. Nu voi uita niciodată acel moment când m-am simțit complet neputincioasă și m-am întrebat dacă am fi putut face mai mult în acea noapte. Astfel, ideea de a crea un adăpost a apărut ca o necesitate, o urgență și o soluție de salvare a vieții pentru cei forțați să trăiască pe stradă”.

Așa s-a născut proiectul său de suflet: Casa Nicolae - o inițiativă caritabilă, ce oferă un adăpost pentru cei care nu au unde să locuiască sau care nu au familii care să-i poată ajuta. Construcția, însă, nu este una obișnuită, ci are o poveste parcă desprinsă și ea din filme. Aflată la 50 km de Botoșani, în Rădeni, a fost cândva una dintre casele protocolare a lui Nicolae Ceaușescu. Atunci când a descoperit-o Ioana, casa se afla în paragină, însă, cu sprijinul prietenilor, dar și susținuți de Asociația „Salvează o Inimă” și a lui Vlad Plăcintă, acum Casa Nicolae este căminul a peste 90 de suflete, majoritatea cu probleme medicale grave, însă bine îngrijiți de Asociația H.A.P.P.Y și de Asociația „Salvează o Inimă”. Aici toți rezidenții primesc nu doar o casă și o masă caldă, ci și îngrijiri medicale. De la bătrâni neajutorați, la mame cu bebeluși care nu-și permit o locuință și un trai simplu, toți cei care locuiesc în Casa Nicolae sunt, de fapt, o mare familie, ajutându-se reciproc.


Din juriul campaniei „Omul anului” fac parte Carmen Uscatu (fondator al Asociației „Dăruiește Viață”, cea care a realizat poate cea mai de impact campanie din România ultimilor 30 de ani, „Noi facem un spital”), Adelina Toncean (fondatoarea Asociației „Blondie”, al cărei proiect-fanion se numește „Luăm un avion” pentru zboruri medicale de urgență destinate copiilor cu afecțiuni medicale grave, care au nevoie să ajungă la un spital din afară țării), Alex Găvan (performer de top al României în alpinismul de altitudine extremă, conservaționist și spirit liber, fondator al platformei civice „Împreună pentru Centura Verde”), Zoli Toth (muzician complex, ecologist, inițiator al celui mai recent proiect ”BeatAgora”), Adelin Petrișor (jurnalist TVR, reporter în zonele de conflict și război).

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Diplomă de Vrednicie pentru botoșăneanul care salvează inimi: ”Este o onoare care ne amintește de misiunea noastră profundă” (Foto)

astăzi, 10:48

Vlad Plăcintă a primit, din partea Înalt Prea Sfinției Sale Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, Diploma de Vrednicie pentru întreaga activitate desfășurată în cadrul ...

Razii de amploare, noaptea trecută, în Botoșani. Peste 50 de sancțiuni, un șofer drogat a fost scos din trafic! (Foto)

astăzi, 10:26

Polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică, cu sprijinul celor de investigații criminale, a polițiștilor rutieri, a celor din cadrul subunităților de poliție și a jandarmilor și po...

Tânără amenințată cu moartea, botoșănean ridicat de polițiști și băgat în arest! (Video)

astăzi, 09:59

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au emis ordonanță de reținere, pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat de 41 de ani, din municipiul Botoșani, cercetat sub aspectul ...