Dacă în străinătate sute de mii de concetățeni și-au exprimat deja opțiunea de vot, românii din țară sunt așteptați astăzi la urne pentru alegerea președintelui României.
Peste 400 de secții de votare în Botoșani!
La nivelul județului Botoșani sunt organizate 434 de secții, la care sunt așteptați 374.762 de cetățeni cu drept de vot.
În primul tur, prezența la vot în județul Botoșani a fost de 37,91% (față de 53,21% la nivel național).
Pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale din România, secțiile de votare din țară se deschid duminică la ora 7:00 și se vor închide la ora 21:00.
Cine sunt cei doi candidați
George Simion și Nicușor Dan sunt cei doi candidați care au intrat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale 2025.
Rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale 2025:
George Simion (AUR) – 40,96% (3.862.761 voturi)
Nicușor Dan (independent) – 20,99% (1.979.767 voturi)
Cum votezi
Procedura de vot pentru alegerile prezidențialedin 18 mai 2025 este simplă. Odată ajuns la secție de votare, alegătorul va prezenta documentul de identitate, pentru ca operatorul de calculator să verifice datele în sistem.
Apoi, alegătorul va semna pe lista electorală și va primi buletinul de vot și ștampila de vot.
Va merge în cabina de votare, unde își va exercita dreptul de vot. Odată aplicată ștampila pe buletinul de vot, alegătorul va introduce buletinul în urnă, având grijă să nu fie vizibilă opțiunea de vot.
Va preda ștampila de vot și va primi înapoi documentul de identitate.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale 2025 – turul doi
Biroul Electoral Central a publicat machetele oficiale ale buletinelor de vot pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale.
Ordinea candidaților pe aceste buletine a fost stabilită în funcție de numărul voturilor obținute în primul tur de scrutin.
Pe prima poziție se află președintele partidului AUR, George Simion, iar pe a doua — candidatul independent Nicușor Dan.
Votul este considerat valid în următoarele situații:
-ștampila cu mențiunea „VOTAT’’ este aplicată în interiorul unui singur patrulater;
-ștampila cu mențiunea „VOTAT” depășește limitele patrulaterului, fără a atinge un alt patrulater, iar opțiunea alegătorului este evidentă;
-ştampila cu mențiunea „VOTAT” a fost aplicată de mai multe ori în același patrulater;
-ştampila cu mențiunea „VOTAT” a fost aplicată de mai multe ori, atât într-un patrulater, cât şi în afara oricărui alt patrulater;
-ștampila cu mențiunea „VOTAT” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot sunt înscrise olograf diverse mențiuni ale alegătorului (votul este considerat valabil indiferent de mențiunile înscrise pe buletinul de vot).