Medicii care astăzi, 9 iunie 2024, sunt de gardă în spitalele din județul Botoșani spun că nu își pot exercita dreptul constituțional la vot, întrucât nu fac parte din categoriile care pot solicita urna mobilă.
”Există cereri pentru urna mobilă, dar se pare că Hotărârea BEC 65 H din 2024 ne exclude ca și categorie de votare. Mai pe românește, ne îngrădește dreptul constituțional de a vota. Spitalul și-a făcut datoria și a făcut solicitarea. Ni s-a recomandat să părăsim garda și să mergem la secția de votare”, a transmis un medic de gardă din cadrul Spitalului Județean de Urgență ”Mavromati” Botoșani.
Situația de la ”Mavromati” este similară și la celelalte spitale din județ care au linie de gardă. Problema a fost semnalată și la nivel național.
”Ni s-a transmis că doar pacienții își pot exercita dreptul la vot, în condițiile în care medicii lucreaza 24 ore în gardă! Nu au acceptat cererile completate de personal!”, este mesajul unui medic de gardă din Constanța.
”Nu li s-a interzis niciun moment să se prezinte într-o secție de votare”
Contactat de reporterii Știri.Botoșani.Ro, judecătorul Adrian Murariu a declarat că este vorba despre o categorie pe care Hotărârea Biroului Electoral Central nu e prevede în reglementările care privesc urna mobilă.
”Există o hotărâre a Biroului Electoral Central care reglementează folosirea urnei mobile. Este vorba despre Hotărârea 65H a BEC. Verificând acea hotărâre, se poate constata cu ușurință care sunt persoanele pentru care se poate folosi urna mobilă”, a declarat judecătorul Adrian Murariu.
Astfel, întrucât medicii nu sunt specificați în Hotărârea BEC printre categoriile care au dreptul să folosească urna mobilă, aceștia nu pot face nici solicitarea în acest sens. Judecătorul Adrian Murariu spune, însă, că medicii ”pot vota în secția în care sunt arondați”. Ceea ce înseamnă că ei sunt nevoiți să părăsească garda, să iasă din spital și să voteze în secțiile de care aparțin.
”Din moment ce Hotărârea Biroului Electoral Central prevede care sunt exact persoanele care pot folosi urna, este clar că ea exclude alte persoane. Nu li s-a interzis niciun moment să se prezinte într-o secție de votare. Dacă nu fac parte din categoria persoanelor prevăzute în Hotărârea BEC, nu înseamnă că li se interzice, ei pot vota în orice secție de votare, recomandat în cele în care sunt arondați. Nu sunt persoane cu mobilitate redusă. Nu putem noi să schimbăm regulile pe plan local, ele sunt stabilite la nivel național, de către Biroul Electoral Central”, a conchis judecătorul Adrian Murariu, din cadrul Biroului Electoral de Circumscripție Botoșani.