Chiar dacă poate părea o chestie banală, nu este deloc așa. Alegerea jucăriilor nu trebuie să fie o acțiune peste care să treci fugitiv. O jucărie nepotrivită poate să îi pună viața în pericol copilului tău, de aceea îți recomandăm să nu lași garda jos și să analizezi atent jucăriile pe care cumperi.
Chiar dacă apelezi la unul dintre magazinele specializate pe jucării, tot trebuie să ai grijă la ce cumperi. Unul dintre cele mai mari magazine de jucării din țara noastră este Jumbo. Acesta este renumit pentru diversitatea de jucării pentru copii, dar și pentru restul produselor de casă. Jumbo online Romania pune la dispoziția clienților numeroase produse pentru casă și nu numai.
Jucării pentru bebeluși
Cei mai expuși copii sunt cei mici, cu vârste de până la 3 ani. Atunci când cumperi o jucărie pentru un copil așa micuț trebuie să te asiguri că nu are elemente cu care acesta s-ar putea sufoca. Printre produsele pe care trebuie să eviți se numără bilele sau jucăriile care au componente mici detașabile care pot fi înghițite.
Sunt de evitat de către copiii sub 8 ani și baloanele neumflate sau sparte. Chiar dacă pare greu de crezut, un balon spart poate fi periculos deoarece poate fi înghițit. Latexul din care este alcătuit un balon prezintă un pericol mare de sufocare în cazul în care este înghițit.
În plus, nici baloanele umflate nu sunt cu mult mai sigure. În cazul în care acestea sunt sparte în apropierea feței unui copil, acesta se poate alege cu leziuni oculare grave, dar și tăieturi faciale.
Plușurile sunt adorate de copii încă de la cele mai fragede vârste. Totuși, acestea pot fi periculoase în anumite condiții. Primul lucru pe care trebuie să-l analizezi este materialul. Acesta nu trebuie să lase păr sau alte tipuri de material din care este realizat.
Dimensiunea plușului este un aspect foarte important. O jucărie mare poate fi periculoasă pentru copiii mici, deoarece apare riscul sufocării. În timpul somnului copilul se învârte mult, iar plușul poate să-i acopere și blocheze căile respiratorii. Chiar și o pernă poate fi periculoasă în aceste condiții.
În plus, la jucăriile de pluș trebuie să fim atenți și la părțile care pot fi rupte și înghițite: ochi, nas, nasturi sau alte accesorii asemănătoare.
Recomandările medicilor și specialiștilor
Copiii au obiceiul de a băga în gură jucăriile. De aceea este foarte important să ne asigurăm că nicio componentă nu poate fi detașată sau ruptă. În plus, pentru siguranța copiilor, se recomandă ca jucăriile să fie spălate și dezinfectate constant.
Medicii de urgență și pediatrii avertizează asupra pericolelor pe care le reprezintă alegerea jucăriilor necorespunzătoare. Citește cu atenție etichetele pentru a vedea vârsta la care este recomandată o jucărie, dar analizează și tu produsului.
Mulți copii ajung la urgențe după ce au înghițit părți mici de jucării sau chiar monede și alte obiecte de dimensiuni mici. De aceea este recomandat să nu îți lași copilul nesupravegheat și nici să nu lași în preajma lui obiecte care îi pot pune sănătatea în pericol.