(P) Mai mult decât Australian Open: 3 alte turnee de urmărit în luna ianuarie

(P) Mai mult decât Australian Open: 3 alte turnee de urmărit în luna ianuarie

Luna ianuarie marchează, ca de obicei, primul turneu de Grand Slam al anului, Australian Open. Dar, în afară de competiția de la Melbourne, există destul tenis de calitate în prima lună din 2023. Vor fi turnee la Adelaide, Sydney și Auckland, suficiente pentru a crea rapid biletul zilei tenis.

Prima competiție destul de importantă de tenis în 2023 este cea de la Adelaide, începută chiar pe 1 ianuarie și care va avea finalele pe 8 ianuarie. Orașul australian este gazda atât competiției ATP, cât și celei WTA. Pe tabloul feminin am avut la start și două românce, Irina Begu și Sorana Cîrstea. Ana Bogdan a participat și ea în calificări, dar a pierdut în fața australiencei Kimberly Birrell, scor 6-2, 2-6, 5-7.

Câștigătorii de anul trecut sunt Gael Monfils, la băieți, și Ashleigh Barty, la fete. Jucătoarea din Australia, fostă număr 1 mondial, s-a retras însă din activitate și nu va putea să-și apere trofeul.

Interesant la turneul de la Adelaide este faptul că va avea un “repeat” în chiar următoarea săptămână după prima desfășurare a competiției. Astfel, după deznodământul finalelor și acordarea titlurilor, se va juca un nou turneu, Adelaide 2, pe aceleași terenuri. În acest mod, jucătorii care vor o pregătire prelungită în vederea Australian Open o pot face fără să schimbe fusul orar sau locația.

Un alt turneu australian înainte de prima competiție de Grand Slam a stagiunii este Sydney Tennis Classic, în perioada 9-15 ianuarie. O competiție de aceeași anvergură ca Adelaide, dar la care de regulă participă tenismeni și tenismene mai bine clasate. Paula Badosa a câștigat anul trecut, la fete, în timp ce la băieți s-a impus Aslan Karatsev.

Din Australia ne mutăm până în Noua Zeelanda, pentru competiția de la Auckland. Doar că spre deosebire de Adelaide și Sydney, Auckland nu organizează turneele ATP și WTA în aceeași săptămână, ci acestea vin una după cealaltă. În perioada 1-7 ianuarie are loc competiția fetelor, pentru ca turneul băieților să fie în săptămâna 9-14 ianuarie.

Competiția de la Auckland se reia după ce ultimele două ediții (2021 și 2022) au fost anulate din cauza Covid. Un amănunt interesant este că ultima câștigătoare de la Auckland (2020) este Serena Williams. A fost ultimul titlu din cariera americancei.

Deși turneele de la Adelaide, Sydney și Auckland sunt competiții importante, ele nu vin decât ca un preview pentru Australian Open. Primul turneu de Mare Șlem din 2023 va avea loc în perioada 16-29 ianuarie și va marca o situație tristă pentru Simona Halep. Sportiva de 31 de ani e în continuare suspendată și nu va putea participa la Melbourne.

Pe de altă parte, vom putea să îl vedem din nou pe Novak Djokovic la Antipozi. E de notorietate întâmplarea suferită de sârb la ediția precedentă, când nici măcar nu a putut să ia startul pentru că a fost deportat de autoritățile australiene. Circumstanțele s-au mai schimbat între timp, deși Nole nu și-a modificat poziția față de vaccinul Covid. Totuși, ar fi fost mare păcat ca tenismenul de 35 de ani, câștigător de nouă ori la Australian Open, să rateze o nouă ediție.

Djokovic va juca la Adelaide, între 1-8 ianuarie, dar a declarat că nu va putea uita niciodată umilința pe care a trăit-o anul trecut. Rămâne de văzut cât de bine pregătit psihic va fi sârbul pentru Australian Open.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La un pas de dezastru din cauza unei candele! Recomandările pompierilor botoșăneni (Foto)

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
350

Nu lăsați candelele aprinse lângă perdele, haine sau alte obiecte care pot lua foc uşor.Sâmbătă seara, într-o casă din localitatea Zăicești s-a produs un incendiu. Vecin...

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
372

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
229

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...