Pentru ca o curte să fie cu adevărat frumoasă, ai nevoie de măcar un colțișor de iarbă verde. Și cel mai simplu mod prin care poți face asta este să îți pui un gazon. Desigur, și acesta implică îngrijire și atenție și anumiți pași pe care trebuie să îi respecți, ca să îți crească verde, des și frumos și să obții efectul cu adevărat dorit în grădina ta.
Dacă te gândești să îți pui gazon, am adunat în acest articol câteva reguli de bază pe care, dacă le vei respecta, te vei bucura de un rezultat minunat și de o mică oază de relaxare la tine în curte.
Cel mai important lucru pe care trebuie să îl înțelegi despre un gazon este că acesta are nevoie de foarte multă apă. În cele mai călduroase zile de vară, va fi nevoie să îl uzi cam 20 de minute, de două ori pe zi. Pare destul de mult timp, dar te încurajăm să o privești ca pe o meditație, ca pe un moment în care faci ceva super relaxant și îți limpezești mintea de stresul zilnic.
Atunci când irigi, este important să te asiguri că apa ajunge în profunzimea gazonului, până la rădăcina firului de iarbă pentru că așa va reuși planta să se hrănească și să prindă putere și imunitate. Contează foarte mult și solul, dar și umbra. Cu cât e mai nisipos, cu atât solul va absorbi mai multă apă, care nu va ajunge neapărat la gazonul tău. Deci ai nevoie să îl uzi mai mult. Dacă gazonul este la umbră, va fi nevoie să îl uzi mai un pic mai rar decât cazul în care acesta ar fi la soare.
Și cum te prinzi când e cazul să îl uzi? Iarba începe să se îngălbenească, să se usuce sau firele încep să se răsucească atunci când are nevoie de hidratare.
Pe lângă irigare, cea mai importantă regulă pentru a te bucura de succes este tunderea gazonului. Un gazon tuns des, va fi un gazon bine irigat și mai sănătos. Dacă procedezi corect, cu aparatură potrivită precum cea de la Husqvarna, gazonul tău va crește mult mai des. Pentru că, de fiecare dată când îl tunzi, va produce frunze noi.
Tocmai pentru că tunderea gazonului nu este un proces extraordinar de facil, ai nevoie de un ajutor de încredere. Mașinile de tuns Husqvarna, precum un tractoraș pentru tuns iarba sau o motocoasă Husqvarna sunt ajutoare de încredere și foarte calitative, care te vor ajuta să faci treaba asta mai repede, mai bine și mai eficient. Cel mai important argument pentru care merită să investești în mașini de tuns Husqvarna este acela că tunderea gazonul tău este esențială atât în felul în care va arăta gazonul cât și în măsura în care va fi sănătos. În plus, cu o mașină de tuns Husqvarna vei reuși să salvezi mai mult timp.
Sfatul specialiștilor este să tundem gazonul cel puțin o dată pe săptămână, cel mai recomandat fiind chiar de două ori. Mai apoi, este important să tunzi de fiecare dată cam o treime din lungimea firului de iarbă. Așa te asiguri că gazonul va crește mult mai des și sănătos.
O altă regulă importantă este să nu tunzi gazonul ud. Recomandarea este să îl tunzi atunci când atât gazonul cât și solul sunt perfect uscate. Asta pentru că atunci când este ud, gazonul nu mai stă perpendicular pe sol și nu vei reuși să îl tunzi uniform și nici cu o tăietură exactă, sănătoasă pentru el. Mai apoi, mediul umed facilitează formarea de bacterii și ciuperci. Așa că e bine să nu rămână nimic pe sol atunci când iarba este udă. În plus, dacă folosești o mașină de tuns pe bază de electricitate, atunci clar nu e o idee bună să tunzi un gazon ud, pentru că apa și electricitatea nu fac casă bună împreună.
Nu în ultimul rând, va fi nevoie să îți și fertilizezi gazonul. Nu te lăsa păcălit să crezi că doar cu tuns și udat vei avea un gazon des și sănătos. Pământul are nevoie de fertilizare cu substanțe nutritive ca să poată susține creșterea gazonului, iar aici nu e chiar atât de complicat ca în celelalte procese. E bine să aplici fertilizant din martie până în octombrie, cam de 5-6 ori. Dacă faci asta în momente când temperaturile nu sunt exagerate, gazonul tău îți va mulțumi.
Acestea au fost regulile principale pe care să le urmezi pentru a avea un gazon frumos și sănătos, în care să te plimbi desculț cu plăcere și să te relaxezi de fiecare dată când ai nevoie. E bine să te gândești la grădinărit ca la o pasiune, nu ca la ceva ce trebuie să faci și atunci îți va fi mult mai ușor să te ocupi de asta și să te bucuri de rezultate.