(P) Cu ce să sporești creativitatea și îndemânarea celui mic?

(P) Cu ce să sporești creativitatea și îndemânarea celui mic?

Atunci când spunem copii, ne gândim automat la cele mai frumoase momente ale vieții noastre. Când ieșim cu ei în parc, când încercăm să îi convingem că somnul de prânz este bun sau când le cumpărăm jocuri și jucării pentru că ne place să îi vedem zâmbind. Pe scurt, vrem ca cei mici să aibă tot ce își doresc și să fie cei mai fericiți. Însă, trebuie să recunoști că atunci când sunt mici, ai impresia că au găsit o rețetă prin care să rămână veșnic energici și băgați în priză. Probabil că aproape în fiecare zi de weekend te trezești de dimineață pentru un pahar cu apă și auzi sunete din camera copilului, iar când deschizi ușa se joacă.

Un lucru este cert, faptul că nu sunt doar foarte energici, dar și faptul că sunt foarte curioși. Atât de curioși încât te pun și pe tine în dificultate uneori. Fie că erați în drum spre școală sau într-o vacanță, ai auzit din spatele scaunului de mașină un „de ce?” răspicat. Uneori ai răspunsurile pregătite, iar alteori încerci să-i răspunzi pe ocolite.
Ideea de bază este că energia și curiozitatea unui copil sunt nelimitate, tocmai de asta, are nevoie să își țină mintea mereu ocupată cu ceva. Diferite jocuri cu posibilități multiple sau diverse jucării interactive.

Dacă și tu ți-ai recunoscut prichindelul în descrierea de mai sus și uneori obosești sau nu mai ai răspuns la veșnica întrebare „de ce?”, acest articol este pentru tine. De ce? Pentru că o să îți recomandăm o serie de jocuri, jucării și alte variante prin care poți să pui mintea copilului tău la încercare. Și pe lângă asta, chiar să îi dezvolți anumite aptitudini încă de la o vârstă fragedă. Așa că, dacă cel mic este prins cu temele, un desen animat sau cu un Lego, înseamnă că ai puțin timp pentru acest articol.

Un set Lego

Puterea exemplului și un mod distractiv de învățare și dezvoltare sunt cele mai bune. Asta dacă mai ales începi de mic. Tocmai de asta, pentru că ne place învățarea îmbinată cu jocurile, o primă recomandare este un Lego pentru cel mic.

Să alegi un Lego pentru cel mic poate să fie foarte greu. Ai de ales dintre o mulțime de variante. De la Lego cu Star Wars până la case, orașe, minuni ale lumii sau Lego Sonic. Și acestea sunt doar câteva dintre cele mai populare variante. Înainte să alegi setul Lego pentru cel mic, cel mai bine te asiguri că va fi pe gustul lui.

De exemplu, poate că de fiecare dată când mergi cu copilul pe stradă sau în concediu este fascinat sau fascinată de clădiri și le privește lung, acesta poate să fie un semn. S-ar putea ca un set Lego cu o clădire să îi ocupe timpul și mintea multă vreme. Avantajul Lego este că îi dezvoltă gândirea, creativitatea și atenția la detalii.

Setul de experimente

Copiii fac foarte multe năzbâtii când sunt mici, însă nu le fac cu rea intenție, ci doar pentru că sunt curioși. Mai mult ca sigur că și tu ai pățit să îți mai dispară unele ingrediente din bucătărie. Printre ele se numără punga de făină sau ingredientele pentru prăjituri care stau în sticluțele mici. Însă, mereu le găsești pe toate în camera celui mic, amestecate într-un pahar și abandonate. În schimb, când îl întrebi pe de ce a făcut asta, îți va spune că făcea experimente și că era în căutarea unui antidot.

Ei bine, această situație de mai sus este destul de comună și nu ar trebui să te superi pe cel mic că face asta, ci să îl încurajezi. Însă, fără să mai folosească ingredientele din bucătărie, ci pe cele dintr-un set cu experimente.

Așa că, un set cu experimente o să îl țină ocupat. Are multe combinații pe care să le încerce și cu care să se joace. Și uite așa îți salvezi și tu ingredientele din bucătărie, iar el sau ea își continuă căutarea pentru formula străveche de care a auzit la desenele animate.

O carte este mereu potrivită

O carte de citit nu este chiar un joc sau o jucărie, dar este unul dintre cele mai bune moduri prin care îi poți dezvolta imaginația și nivelul de cunoaștere pricindelului tău. Îi poți cumpăra diferiete cărți de istorie pentru copii sau cu povești palpitante rescrise pentru cei mici. Așa o să își ocupe o foarte mare parte a timpului.

O altă carte este cea de colorat. Această variantă este potrivită pentru copiii care folsoesc peretele alb pe post de pânză. Dacă ți s-a întâmplat și ție asta, nu te supăra, dar încearcă să îi iei o carte de colorat pentru a-i dezvolta creativitatea. Cine știe câte milioane vor valora desenele de pe pereți într-o bună zi.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un duhovnic din Botoșani va fi următorul sfânt al României (Video)

Miercuri, 1 Mai 2024
766

Părintele Paisie Olaru de la Sihăstria este unul dintre acei oameni ai bisericii care a schimbat destinul multora. Cei care au bătut drumul Sihăstriei au găsit întotdeauna la Părintele Pai...

In memoriam Prof. Ilarion Mandachi. ”Regret că nu i-am spus tot ce aș fi vrut să-i spun!”

Miercuri, 1 Mai 2024
181

În trecerea inexorabilă a timpului, anii par clipe ce licăresc fugar în existența omenească. Ne naștem sub aureola unei stele în care stă ascuns și sfârșitul ca o dator...

Care este starea lui Florin Piersic, după operația chirurgicală suferită!

Miercuri, 1 Mai 2024
466

Florin Piersic a ajuns la Terapie Intensivă, la Institutul Inimii din Cluj, pentru a fi supravegheat de medici, având în vedere vârsta înaintată şi faptul că are montat un ...