Într-o lume în care mai totul se învârte în jurul aplicațiilor, jocurilor online și a site-urilor diverse, un QA Software Tester asigură testarea tuturor funcționalităților produsului și în funcție de rezultate, aplică un plan de modificări și îmbunătățiri.
Într-un curs software tester, vei afla cu siguranță nu doar ce presupune această activitate, ci și cum să o faci la cel mai înalt nivel. Există cursuri de programare online, unele dintre ele gratuite, care la final îți oferă o diplomă și chiar îți recomandă potențiale poziții în domeniu.
Diferența dintre un programator și un software tester este că primul programează, scrie codul, iar cel din urmă testează și identifică eventualele erori, propunând în același timp soluții de îmbunătățire și ameliorare a produsului.
Există și cursuri de programare online, dar dacă te interesează mai mult partea de tester, este recomandat să te orientezi către un curs de software tester.
Ce face de fapt un QA software tester?
● Studiază produsul cu toate funcționalitățile sale și le testează pe acestea, una câte una, prin diverse moduri și din diferite unghiuri. El încearcă să se pună în pielea tuturor utilizatorilor, de pe diverse platforme și device-uri și se asigură că produsul este accesibil pentru toți cei interesați;
● Face rapoarte pentru fiecare eroare sau problemă întâlnită, cu detalii, pentru ca inginerii să găsească soluții;
● Are, de asemenea, rolul de a veni cu idei de îmbunătățire, înainte ca produsul să fie lansat;
● După ce sunt aduse soluții sau modificări, un QA Software tester testează din nou produsul, pentru a valida modificările aduse;
● Planifică implementarea soluțiilor în funcție de testele realizate.
Cum să devii un QA Software Tester de la zero, în 2023?
Nimic mai simplu. Cursurile IT gratuite, online, sunt disponibile pentru fiecare persoană care își dorește să învețe și să activeze în acest domeniu. Un curs de QA Sofware Tester te învață tot ce ai nevoie să știi în domeniu, iar printre temele abordate, poți găsi:
● Elemente de bază ale testării;
● Echipă, produs, dezvoltare;
● Elaborarea raproartelor și a documentației;
● Niveluri de testare;
● Tipuri și metode de testare.
Într-un curs online bun, vei găsi și informații despre cine sunt interlocutorii unui QA Software Tester și cum să comunici și să colaborezi cu aceștia, pentru a obține rezultatele dorite.
Un QA Software Tester face parte din echipa de dezvoltare și lucrează în permanență cu inginerii QA, cu dezvoltatorii web sau de aplicații. Atât într-o companie mică, de tip start-up, cât și într-o organizație mai mare, rolul de QA Software tester este indispensabil și de nelipsit în procesul de dezvoltare al unui produs informatic.
Care sunt principalele competențe și calități necesare unui bun QA Software Tester?
Există cursuri IT online care te învață multe lucruri tehnice, care te vor ajuta cu siguranțâ, însă, probabil nu orice curs de programare online îți va spune ca pentru a fi un QA Software Tester de succes este necesar să fii riguros și serios.
Testările presupun în general o multitudine de posibilități și situații iar pe lângă testarea în sine, este nevoie de competențe deosebite de comunicare, pentru a transmite modificările necesare celor în măsură să le realizeze.
Este recomandat de asemenea să aibă un minim de cunoștințe tehnice, pentru a fi capabil să identifice anomaliile și erorile. Depinde și de proiect și de tipul de testare, însă competențele în domeniu sunt un plus, iar pentru acesta, poți oricând să găsești cu curs IT online, gratuit.
De ce să devii un QA Software Tester?
Poate nu te-ai gândit la acest rol ca la un job de vis dar, dacă iei în calcul că în România salariul mediu al unui tester este de 1900$, poate este interesant de luat în considerare.
Ce alte avantaje mai ai?
● Poți învața în scurt timp totul, de la zero;
● Este cel mai simplu rol în IT; care nu necesită programare;
● Poți lucra ca angajat, dar și ca freelancer, ceea ce îți oferă flexibilitate într-o lume în care ai atâtea de făcut și de văzut;
● Chiar dacă lucrezi ca angajat, există multe posturi disponibile de lucru la distanță;
● Diversitate în proiecte (de la site-uri web, la rețele sociale, jocuri, etc), ceea ce înseamnă că nu te plictisești și nu e un job la care faci și vezi mereu aceleași lucruri;
● Ești factor important și chiar decisiv în construcția și apoi lansarea de produse informatice.
Poziția de QA Software tester îți oferă posibilitatea să evoluezi pe un post mai tehnic sau de management și această călatorie poate începe cu un curs software tester, care să te învețe pas cu pas, de la zero tot ceea ce ai nevoie. Ești la o dezicie și la un curs distanță de a găsi un nou drum, de a descoperi că poți mai mult și de a începe o călătorie în lumea fără limite a IT-ului.