Pe data de 29 februarie, Artech Wine aduce o oportunitate excepțională pentru iubitorii de vin: un Masterclass inedit susținut de Luca Maroni la Botoșani.
Evenimentul promite să fie mai mult decât un simplu seminar despre vin, vor fi explorate istoria și tradițiile viticole, aducând în discuție atât trecutul, cât și viitorul vinului.
Participanții sunt invitați să descopere și să învețe despre tehnicile de degustare și evaluare de la un expert de calibru mondial precum Luca MARONI.
Maroni va împărtăși abordarea sa unică în degustarea vinurilor, folosind "Metodo di Degustazione dei Vini", care include evaluarea a trei aspecte cheie:
Consistența: Se evaluează măsurând intensitatea culorii, cantitatea de arome percepute și senzația tactilă a vinului în contact cu limba. Un vin puțin consistent are o senzație de alunecare asemănătoare cu apa, în timp ce unul foarte consistent are o senzație densă și vâscoasă, asemănătoare cu sucul de fructe. Evaluarea se realizează introducând în gură o mică cantitate de vin și simțindu-l între limbă și palat.
Echilibrul: Se evaluează degustând o mică cantitate de vin și apreciind armonia sau dezechilibrul gustului său. Un vin este echilibrat atunci când substanțele cu gust dulce echivalează cu substanțele cu gust acid + substanțele cu gust amar.
Integritatea: Se evaluează analizând aspectul vizual și prospețimea aromelor percepute. Un vin puțin integru are mirosuri defectuoase și vechi, gust puțin curat și oxidat. Un vin integru nu este oxidat și, prin urmare, mirosul său amintește de fructul compozit utilizat: strugurele. Fiecare dintre acești parametri contribuie în mod egal (33,33% fiecare) la determinarea calității-plăcerii-fructuozității absolute a oricărui vin.
Calitatea vinurilor se exprimă printr-un scor în procente, scor care echivalează cu IP, Indicele de Plăcere al vinului.
IP MAX 99 = Consistență 33 + Echilibru 33 + Integritate 33.
Luca Maroni nu acordă 100 de puncte pentru că acesta ar însemna “vinul perfect” şi întotdeauna un alt vin mai bun poate să apară pe piață.
Masterclass-ul este deschis atât pentru amatori, cât și pentru profesioniști și curioși, oferind oportunitatea de a aprofunda cunoștințele despre vin și de a experimenta noi arome și gusturi.
Varietatea de vinuri oferite de grupul Caviro va fi prezentată într-un mod atent selecționat, sub îndrumarea experților Luca Maroni, Daniel HAIDARLI și Bogdan JUCAN.
De la amarone, brunello și chianti, până la pinot grigio și trebbiano, participanții vor experimenta diversitatea și autenticitatea vinurilor italiene, descoperind caracteristicile fiecărui sortiment.
Evenimentul va aduce împreună cavalerii vinului din Botoșani, dar și din Suceava, Bacău, Iași, Tulcea, Zalău și Cluj pentru a crea o seară de neuitat.
Cu Luca MARONI în premieră la Botoșani, se anunță o experiență captivantă de arbitraj, evaluare și degustare a vinurilor, sub îndrumarea echipei Artech Wine.